Exakt hur Räddningsmissionen eventuella övertagande av en kommunal skola skulle se ut är oklart. Det är inte heller klart vilka årskurser det skulle handla om. Den ska dock inte ha någon religiös inriktning.
Exakt hur Räddningsmissionen eventuella övertagande av en kommunal skola skulle se ut är oklart. Det är inte heller klart vilka årskurser det skulle handla om. Den ska dock inte ha någon religiös inriktning. Bild: JESSICA GOW / TT

Räddningsmissionen vill ta över krisande kommunal skola

Räddningsmissionen har långt gångna planer på att ta över en skola från kommunen i något av Göteborgs särskilt utsatta områden.
– Vi kommer med all sannolikhet att lämna in en ansökan till Skolinspektionen i januari, säger Emil Mattsson som är direktor på organisationen.

ANNONS
|

De senaste åren har Räddningsmissionen engagerat sig i skolor i bland annat Biskopsgården och Lövgärdet. Där har de arrangerat läxhjälp, lovaktiviteter och föräldragrupper. Nu vill organisationen ta nästa steg, berättar Emil Mattsson som är direktor.

– Vi skulle vilja ta över någon kommunal skola i ett socioekonomiskt utsatt område. Ytterst sett handlar det om att vi vill ta ansvar för barnen i vår stad. Och vi gör det gärna det i samverkan med kommunen och andra aktörer. Vi skulle i så fall vilja ha en skola där kommunen under många år inte har lyckats med att skapa goda förutsättningar för goda skolresultat, säger han och fortsätter:

ANNONS
Emil Mattsson, direktor Räddningsmissionen Göteborg.
Emil Mattsson, direktor Räddningsmissionen Göteborg. Bild: Räddningsmissionen

– I den bästa av världar kan vi ta över redan befintliga skollokaler i någon socioekonomiskt utsatt stadsdel. Vår dröm är att ha skolan i ett centrum så att det blir det naturliga valet om man bor i Gårdsten eller Hjällbo. Tynnered skulle också vara intressant. Den skolan står tom just nu.

När kan det här tänkas bli av?

– Vi kommer med all sannolikhet att lämna in en ansökan till Skolinspektionen i januari. Men det är långa ledtider så först 2020 kan vi starta hoppas vi.

LÄS MER:Räddningsmissionens skolhjälp case

"Vi tillåts vara friare"

Emil Mattsson pekar på statistik från de kommunala skolor som ligger i något av de sju områden i Göteborg som av polisen klassas som särskilt utsatta (Biskopsgården, Bergsjön, Hjällbo, Hammarkullen, Gårdsten, Lövgärdet och Tynnered). Den visar att färre än hälften eleverna som går ur årskurs nio där får betyg som gör det möjligt att börja på gymnasiet.

Vad säger att ni skulle lyckas bättre där?

– Vi är en idéburen organisation utan vinstintresse. Vi är varken en del av det offentliga eller det privata näringslivet. Å ena sida slipper man fyrkantigheten i det offentliga, man tillåts vara friare. Å andra sidan får lärare och skolledare inte heller känslan som finns i det privata näringslivet att allt man gör är siffror som ska bli till överskott. Många vill jobba i vår typ av organisation. När vi rekryterar nytt folk får vi alltid bra sökande.

ANNONS

Vad har ni för erfarenheter av att driva skola?

– En skola blir något nytt. Men vi har flera i organisationen som varit skolledare och startat skolor. Den kompetensen har vi internt. Vi har också erfarenhet av verksamheter som är komplexa i sin natur. Vi har i decennier jobbat med barn i riskzonen, barn med olika typer av sociala omständigheter som kan försvåra livet.

LÄS MER:Ny storm kring omstridd skola

Politikerna är positiva

Karin Pleijel (MP), ordförande i grundskolenämnden, är generellt sett positivt inställd till aktörer från den idéburna sektorn i skolvärlden.

– Vi har många gånger efterfrågat fristående aktörer som är intresserade av att ta sig an utmaningar i våra utsatta stadsdelar, säger hon.

Hon tycker att Räddningsmissionen gör mycket bra i skolvärlden redan i dag.

– Jag vet att de är skickliga på att jobba i utsatta områden. Jag ser positivt på att de är intresserade att gå längre i sitt arbete. Sen får vi se vad som händer vidare när deras planer blir konkreta, säger hon.

Även Helene Odenljung (L), kommunalråd och ledamot i grundskolenämnden, är positiv.

– De gör bra saker och har ett bra tänk som stämmer väl överens med vad vi vill. De gör ett jätteviktigt jobb. Vad vi kan se har de lyckats bra med att vara en stödjande roll. Jag ser positivt på att komma framåt i samarbetet. Men det bygger mycket på vad de själva tänker framåt, säger hon.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS