Andreas Olesen tillsammans med Jannicke Bergman och hunden Meja.
Andreas Olesen tillsammans med Jannicke Bergman och hunden Meja.

Räddade kärleken på Liseberg

ANNONS
|

- När han pratar danska så är det bara att lägga sig platt. Det är så läckert, säger den numer förälskade hjälten till GP.

Det var en vacker junidag förra året. Jannicke Bergman var på Liseberg, dit hon brukar gå, för att dansa till Scotts. Men den här kvällen blev annorlunda. Plötsligt såg Jannicke hur en man på dansgolvet bleknade i ansiktet och började dra ihop sig.

- Jag tänkte: vad gör han? Shit, han får ett epilepsianfall, säger Jannicke.

Dessvärre hade hans hjärta stannat. Jannicke armbågade sig fram över dansgolvet. Hon hann precis fram och kunde, tillsammans med mannens danspartner, fånga honom i fallet. Jannicke hade så sent som veckan innan haft kurs i hjärt- och lungräddning (HLR) med jobbet, och kunde därför påbörja HLR direkt. Hon berättar att hon skrek:

ANNONS

- Dö inte för fan! Du är alldeles för ung.

När Jannicke var inne på tredje vändan av HLR:en så kom en man i trettioårsåldern fram och hjälpte till. Tillsammans lyckades de få igång andningen och fortsatte tills ambulansen kom. Efteråt ringde hon till sjukhuset och lämnade namn och nummer i hopp om att få veta hur det går, om han överlever. Dagen därpå ringde mannens mamma upp för att tacka. Hon berättade att han var nedsövd och att de inte visste så mycket.

- Då kände att jag vet ju inte hur han är när han vaknar, fem minuter räcker ju för att få hjärnskador. På min höjd kanske jag får köra honom ett varv i Slottsskogen med en mugg nyponsoppa och ett sugrör i munnen. Vad har jag räddat honom till?

Ringde upp

Så blev det inte. Några dagar senare ringde Andreas Olesen, som mannen heter, upp.

- Han sa att han kände igen min röst, att han gillar den och att han gärna ville att jag skulle hälsa på.

Sagt och gjort. De träffades på sjukhuset och Jannicke berättar att en halvtimme aldrig har gått så fort. De höll kontakten och två veckor efter att Andreas skrivits ut från sjukhuset kom den första kyssen. I en trappuppgång.

ANNONS

- Han bara tog tag i mig och kysste mig, jag blev lite chockad. Men jag hade ju inte så mycket emot det, skrattar Jannicke.

- Sen fanns det ingen återvändo.

För sin insats ska Jannicke Bergman nu belönas med titeln "Årets hjärt- och lungräddare". Men tiden efteråt har inte bara bestått av kärlek. Andreas ådrog sig hjärnskador som gör att han har jobbigt när det är mycket rörelse, ljud och starkt ljus. Han är frisk för övrigt, men saknar ett "filter" i hjärnan.

Varför Andreas hjärta stannade vet inte läkarna, men han fick en ICD – en minidefibrillator som med en kick ska korrigera en onormal hjärtrytm – inopererad efter händelsen. I maj kickade den igång – och kickade 27 gånger. Det gick bra den gången också, men det oerhörda trauma det innebar gjorde att Andreas har mått dåligt efteråt.

- Vi har fått galet dålig hjälp. Det har varit så många olika doktorer inkopplade och psykologhjälp går ju inte att få. Vi har fått träffa psykolog vid fyra tillfällen sedan i maj. Fyra tillfällen? suckar Jannicke Bergman.

- Men det som inte dödar, det härdar, säger Andreas och berättar att han ändå gått stärkt ur allt som hänt.

ANNONS

Kärlekshistoria

En otrolig kärlekshistoria kunde ha slutat där. Men på frågan om paret har några planer på att förlova sig svarar Jannicke:

- Jag hoppas det är större grejer på gång, men det får du nog fråga Andreas.

Tänker du fria till Jannicke?

- Hon är ju drop dead beautiful och fyller 50 snart, så vi kanske firar i dubbel bemärkelse. Man vet aldrig, svarar Andreas Olesen finurligt.

Årets Hjärt-lungräddare

Priset delas ut måndagen i Malmö den 21 oktober av Riksförbundet HjärtLung.

Priset är instiftat av Riksförbundet HjärtLung, Svenska rådet för hjärt-lungräddning och Stiftelsen för hjärt-lungräddning i Sverige.

Syftet är att få fler människor att lära sig hjärt-lungräddning och att våga ingripa när någon drabbas av plötsligt hjärtstopp.

ANNONS