Rädda Barnen: "UD måste se över sin kommunikation med anhöriga"

Svenska Emmas föräldrar reste genom krigets Syrien för att hämta hem henne och sina två barnbarn. Men väl på plats fick de nej från UD när de bad om hjälp.
– UD måste se över sin kommunikation med anhöriga. Vi har respekt för deras svåra arbete. Men det är orimligt att inte ha dialog med anhöriga, säger Lena Ingelstam, internationell chef på Rädda Barnen.

ANNONS
|

GP:s Hampus Dorian och Stefan Berg har i en reportageserie i tre delar skildrat historien om två svenska föräldrar från Göteborg och deras resa till krigets Syrien för att få hem sin dotter Emma och hennes två småbarn till Sverige.

När föräldrarna nådde fram till det ökända al-Hollägret som huserar 77 000 personer, varav omkring 55 000 är IS-fångar möttes de dock av ett bakslag.

Det kurdiska självstyret, Rojava, i norra Syrien gav föräldrarna beskedet att Emma och hennes två barn visserligen kunde lämna al-Hol tillsammans med dem – men med motkravet att de har ett dokument som beviljar det från svenska myndigheter.

ANNONS

På den punkten har föräldrarna fått nej från tjänstemän på Utrikesdepartementet, samtidigt som pappan vittnar till UD om att Emma är i ett dåligt tillstånd och "inte tagit upp näring på flera månader och ser ut som ett benrangel".

"Jag förstår önskemålet och vi kommer inte att kunna möta det tyvärr. Det regeringen fokuserar på nu är ensamma barn, men vi står självklart i kontakt kring ömmande humanitära fall. Jag har ju förstått på er att Emma är väldigt dålig", svarar tjänstemannen på UD över telefon.

LÄS MER: Del 1: Dottern som blev IS-hustru

"Det är det som fortsatt gäller"

GP har utan framgång sökt UD för intervju om vad som gäller i de lägen där det exempelvis handlar om svenska barn med föräldrar i flyktinglägret. På en rad ställda frågor har UD endast valt att lämna en skriftlig kommentar:

"Det vi sagt tidigare är att regeringen arbetar intensivt för att barn med koppling till Sverige som befinner sig i Syrien om möjligt ska föras till Sverige. Det är det som fortsatt gäller", skriver Anton Dahlquist på UD:s pressavdelning i ett mejl.

När GP ringer upp för att få ett förtydligande i vad som gäller i det läge där det handlar om både föräldrar och barn svarar UD:s pressavdelning så här:

ANNONS

– Jag förstår din fråga, men det här är den kommentaren vi har att ge just nu, säger Anton Dahlquist.

LÄS MER: Del 2: Jakten på IS-dottern

Rädda Barnen riktar kraftig kritik

Regeringens agerande har bland annat kritiserats i kraftiga ordalag i ett öppet brev av Rädda Barnens Sverigechef Ola Mattsson. Han skriver att "Rädda Barnen har de senaste två månaderna gång på gång öppet berättat, i det närmaste larmat, om de svenska barn som far illa i norra Syrien. Det är barn till föräldrar som misstänks vara IS-terrorister eller associerade till IS" och skriver vidare att "regeringens agerande är oacceptabelt långsamt. Regeringen skyler, skyller och utreder. Under tiden dör barn i flyktingläger i norra Syrien".

LÄS MER: Del 3: Oron, mötet, bakslaget

Lena Ingelstam är internationell chef på Rädda Barnen och kommenterar uppgifterna i GP:s reportage:

– Rädda Barnen tycker att UD måste se över sin kommunikation med anhöriga. Vi har respekt för deras svåra arbete. Men det är orimligt att inte ha dialog med anhöriga, säger hon.

Hon säger att den mest rättssäkra lösningen är att barn och föräldrar förs till Sverige och att det sedan görs utredningar här. Lena Ingelstam betonar att det svenska lagsystemet är tillräckligt välfungerande för att både lagföra föräldrar vid misstanke om brott samt att se till barnens bästa.

ANNONS

– Alla barn som befinner sig i lägret är extremt utsatta, och regeringen måste prioritera att föra de barn vi har särskilt ansvar för till trygghet i Sverige. Oavsett om de har föräldrarna i livet eller ej. Däremot är det en rimlig prioritering att börja med barn utan vårdnadshavare, säger hon.

LÄS MER:Nyhetspodden 16 maj: Jakten på IS-dottern

Sedan den här veckan är sju svenska barn från al-Hol tillbaka i Sverige. Det handlar om fallet med IS-terroristen Michael Skråmos barn där morfadern Patricio Galvez reste och hämtade hem dem till Göteborg. Men ännu är ett 50-tal svenska barn kvar i det läger som beskrivits som humanitärt ohållbart och farligt för barn av Internationella Rödakorskommittén.

Fotnot: Emma heter något annat i verkligheten

LÄS MER:Skyddet för barn är starkt – ändå glömmer vi bort dem i lägret

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS