Anna Ropel är en av initiativtagarna till de protestlistor som överräcks till förvaltningsledningen under onsdagen.
Anna Ropel är en av initiativtagarna till de protestlistor som överräcks till förvaltningsledningen under onsdagen. Bild: Privat

Protestlistor mot skolvalet: "Barnen gråter sig till sömns"

Barn rycks upp från klasskamrater och får långa resvägar till nya oönskade skolplaceringar. Kritiken mot skolvalet i Göteborg är kraftig, och växer i styrka. På onsdag överräcker föräldrar till elever i Kärra, Säve och Torslanda en namninsamling till ledningen på Göteborgs grundskoleförvaltning.
– Det största problemet är att de separerar barnen från en trygg miljö, säger föräldern Anna Ropel.

ANNONS
|

Protestlistan innehöll på måndagseftermiddagen drygt 2 000 underskrifter, fördelat på 1500 i Kärra och 570 i Torslanda och Säve, och utgår från den besvikelse många vårdnadshavare upplever efter att höstens skolplaceringar för grundskolan i Göteborg började skickas ut i slutet av april.

LÄS MER: Massiv kritik mot skolvalet: "Fullständigt haveri"

Många barn rycks enligt den upp från klasskamrater och får väldigt långa resvägar till sina nya oönskade skolplaceringar. Det handlar i flera fall om mer än två timmars skolväg per dag.

Om detta skrev eleverna Melvin Lessner Sveen och Moïbe Alexandersson ett debattinlägg som presenterades för stadens politiker på måndagseftermiddagen.

ANNONS

"Bryter mot barnkonventionen"

De skriver bland annat att ”det är en mardröm att tvingas gå i skolan långt bort där vi inte känner någon”.

LÄS MER: "En mardröm att tvingas gå i skolan långt bort där vi inte känner någon"

I flera stadsdelar på Hisingen besvikelsen och förvåningen över grundskoleförvaltningens placeringar stor. Därför tog föräldragrupper i Kärra och Torslanda/Säve initiativet till en namninsamling för att protestera mot vad de anser vara felaktigt – och i strid mot den lagstadgade barnkonventionen.

– De har skrivit på mot att man bryter mot barnkonventionen och genomför skolplaceringar utan barnens bästa i beaktande, säger föräldern Anna Ropel.

Anna Ropel är kritisk till skolplaceringen av deras son och hans klasskompisar.
Anna Ropel är kritisk till skolplaceringen av deras son och hans klasskompisar. Bild: Privat

Hennes sexårige son har istället för placering på Nya Älvegårdsskolan 301 meter från bostaden i Torslanda fått plats på Lillebyskolan som ligger mer än tre gånger så långt bort.

– Skolan är byggd för de område vi bor i, men öppnar i år bara 25 av 38 tillgängliga platser för att spara pengar, säger Anna Ropel.

Konsekvensen av den längre skolvägen blir också att sexåringarna behöver passera en obevakad övergång längs en olycksdrabbad vägsträcka.

Olycksdrabbad vägsträcka

– Det är inte alltid bilarna stannar där, jag har själv sett flera barn som har blivit ”touchade” av bilar där, säger Anna Ropel.

ANNONS

Hon och de som skrivit på protestlistan i Torslanda anser att politikerna och förvaltningen prioriterar ekonomi framför barn.

– Staden går med 1,5 miljarder i vinst. Det finns pengar. Samtidigt stryper de skolans alla utgifter och gör sig av med personal, säger hon.

Hon och föräldrarna i Torslanda och Säve riktar skarp kritik mot tillvägagångssättet.

– Det finns lokaler, men man lämnar dem tomma och maxar klasserna för att spara pengar, säger Anna Ropel.

De barn som har fått information om att de inte ska få gå på de närliggande skolorna har reagerat med starka känslor.

"Kom som en chock"

– De är helt förtvivlade, gråter sig till sömns och förstår inte varför. Inget av de barn som tvingas byta har heller fått med sig någon kompis, säger Anna Ropel.

LÄS MER: Krismöte efter kaoset kring skolvalet: "Måste rättas till snabbt”

På onsdagen träffar hon och företrädare för Kärra grundskolans förvaltningsledning i Gamlestaden.

– De här beskeden kom som en chock för många. Det har aldrig hänt tidigare. Det måste förtydligas vilka upptagningsområden som gäller. Skolan kan inte leva på existensminimum, säger hon.

Namninsamlingen är tydlig i sitt budskap: "Alla barn ska ha rätt till en skolplacering med barnens bästa i beaktande och inte baseras på underskott, besparingar och avstånd mätt i fågelväg".

ANNONS
För Fredrik Färms nioårige son kom beskedet om skolplacering minst sagt överraskande. När övriga klasskompisar på Lillekärrskolan fick sina förstaval om Klarebergsskolan hamnade han själv i Gårdstensskolan.
För Fredrik Färms nioårige son kom beskedet om skolplacering minst sagt överraskande. När övriga klasskompisar på Lillekärrskolan fick sina förstaval om Klarebergsskolan hamnade han själv i Gårdstensskolan. Bild: Mia Höglund

Fredrik Färm representerar Kärra och har en son som har placerats i Gårdsten istället för på Klarebergsskolan.

"Vi kommer inte ge oss"

– Det här handlar inte om att få det exakt på metern, utan en grundläggande trygghet att gå i skolan i närområdet. Här har man tappat hela barnperspektivet och lutar sig mot ett autosystem utan rimlighetsanalys.

Hans och Kärras inställning är glasklar.

– Vi kommer inte ge oss. Vi kräver snabb handläggning för att får det här rättat, säger Fredrik Färm.

Nils Kaiser är tillförordnad avdelningschef Myndighet på Göteborgs grundskoleförvaltning. Han välkomnar namninsamlingarna.

– Jag tycker att det är en fullständig rättighet man har. Är man missnöjd är det ett av de demokratiska medel som finns i Sverige, att få lämna över protestlista.

Avdelningschefen fortsätter:

"Försöker leva upp till barnkonventionen"

– Sedan hade jag önskat att de inte hade känt ett behov av att lämna in en protestlista, att detta hade varit löst eller att de hade varit nöjda med skolplaceringarna från start

Hur ser du på kritiken där de anser att ni bryter mot barnkonventionen?

– Det är aldrig kul att få kritik mot sig. Vi gör 12 000 skolplaceringar och försöker tillgodose alla barns behov och förväntningar. Tyvärr kan det bli så att det finns enskilda barn som inte får sina önskemål uppfyllda. Vi försöker leva upp till de krav som ställs i barnkonvention, säger Nils Kaiser.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS