Protesterna gav resultat. Västtrafik lär inom kort presentera en ny busslinje till Kortedala och även spårvagnarnas turtäthet till östra Göteborg ses över. – Det känns som en seger, säger Håkan Lundqvist i aktionsgruppen. Tillsammans med Karin Selak överlämnade han namnunderskrifter till Västtrafik i slutet av oktober.
Protesterna gav resultat. Västtrafik lär inom kort presentera en ny busslinje till Kortedala och även spårvagnarnas turtäthet till östra Göteborg ses över. – Det känns som en seger, säger Håkan Lundqvist i aktionsgruppen. Tillsammans med Karin Selak överlämnade han namnunderskrifter till Västtrafik i slutet av oktober. Bild: Anders Ylander

Protesterade mot Västtrafik – ny busslinje kan sättas in

Protesterna lönade sig. Gruppen i östra Göteborg som kämpat för fler spårvagnar och bussar för att minska trängseln under pandemin har fått positiva signaler från Västtrafik.
– Vi har fått besked om en ny busslinje till Kortedala – det känns som en seger, säger Håkan Lundqvist i gruppen.

ANNONS
|

GP har berättat om gruppen som sedan i våras stött på Västtrafik för att få till fler och tätare turer i östra Göteborg. Inte minst har trängseln under pandemin varit ett argument eftersom många i östra Göteborg åker kollektivt och ofta vid samma tider för att hinna till förskolor och jobb.

Står packade som sillar

– Det är knôkat i vanliga fall – men även under pandemin står folk packade som sillar. Det är klart att många är oroliga och rädda för att bli smittade och sjuka, betonade Håkan Lundqvist i aktionsgruppen.

För en månad sedan uppvaktade gruppen Västtrafik. Med sig till mötet hade den en rad olika förslag – och 870 namnteckningar som stödde kraven på en utökad och mer effektiv kollektivtrafik i de östra stadsdelarna.

ANNONS

LÄS MER: De protesterar mot Västtrafik – knökfulla vagnar och bussar

– Det var ett konstruktivt och bra möte som resulterade i att vi kom med i en referensgrupp för det fortsatta arbetet, säger Håkan Lundqvist.

Fick ett positivt besked

För en vecka sedan fick gruppen ett positivt besked.

Från Västtrafiks sida berättade man att det finns ett långt framskridet förslag på en ny busslinje till Kortedala från den 13 december fram till sommaren i första hand.

– Förslaget presenterades för gruppen. Vi jobbar på det och hoppas på ett beslut inom kort, kanske till och med den här veckan, säger Henrik Kjellberg, presskommunikatör vid Västtrafik.

En ny busslinje är på gång till Kortedala. Västtrafik väntas ta beslut inom kort.
En ny busslinje är på gång till Kortedala. Västtrafik väntas ta beslut inom kort. Bild: Eddie Löthman

Enligt den information som gruppen fått är att bussen på den ännu namnlösa linjen ska gå var femte minut och under längre tid på både morgonen och eftermiddagen än vad den buss som fanns tidigare gjorde.

Även spårvagnstrafiken ska förbättras

– Det vi diskuterar nu är vilka stopp den ska och ha hur långt den ska gå, vi ser ju helst att bussen går till centralstationen, säger Håkan Lundqvist.

LÄS MER: Nu uppmanar Västtrafik dig att gå

Det finns i förslaget också planer på att spårvagnarna till och från östra Göteborg (linjerna 4, 6, 7, 8, 9 och 11) ska köra tätare och under en längre tid när det är högtrafik. Exakt hur det ska se ut är inte klart än.

ANNONS

– Från Västtrafiks sida har man tidigare sagt att man ”kört med allt man har”, men nu tycks det finnas utrymme för mer, vilket är positivt, säger Håkan Lundqvist.

Känns som en seger

Han ser förslaget om en ny busslinje som en seger.

– Det får man säga, även om det finns fler förbättringar att göra. Vi har jobbat hårt och länge för det här och nu har Västtrafik satt fokus på frågan. Jag tror inte det skett på samma sätt om vi inte engagerat oss och fått uppmärksamhet. Samtidigt tycker jag att Västtrafik tagit till sig kritiken med en ärlig vilja att diskutera och försöka lösa problemen, säger han.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS