"Prostatacancer drabbar hela familjen"

Det har länge talats tyst om Sveriges vanligaste cancersjukdom som skördar 2400 liv varje år. Under fars dag tändes hundratals marschaller på Gustaf Adolfs torg för att väcka uppmärksamhet kring prostatacancer.

ANNONS
|

Inge Nilsson ärordförande iprostatacancerföreningen ProLiv Väst. Framför honom brinner ett hav av marschaller,utställda på ett blått sidenband som formats till symbolen förkampen mot cancerformen.

– Vi valde att anordna detta på fars dag eftersom sjukdomen drabbar hela familjer. Män drar sig inte sällan för att gå till läkarenoch kolla, men prostatacancer är en lömsk sjukdom. Ofta får man symptom först när det är för sent.

Upplevde inga symptom

När Inge Nilssonsjälv drabbades2013 upplevde han inga symptom.Istället upptäcktes cancern vid en regelbunden kontroll som han gick på eftersom hans pappa tidigare gått bort i cancer.

– Jag är behandlad och opererad. Det är viktigt att vara medveten om att det finns en risk att drabbas. Är man det minsta orolig, gå och ta ett blodprov, säger Inge Nilsson.

ANNONS

Att bröstcancerhar fått fått betydligt större uppmärksamhet än den vanligare prostatacancern, tror Inge Nilssonfrämst beror på fördomar, och på att kvinnor varit bättre på att lyfta fram bröstcancer.

– Kvinnor är generellt mycket bättre änmän på att ta hand om sin hälsa och prata omsjukdomar. Historiskt har prostatacancer också haft en skamstämpel om att vara en gubbsjukasom får en att springa och pinka stup i kvarten, säger Inge Nilsson.

3500 operationer

Varje år opererar3500 drabbade män bort sin prostatakörtel. Över häftenfår följdproblem somurinläckage eller impotens.

– Man kan förlora en stor del av sin livskvalité. Därför är det så viktigt att gå och kolla sig innan det är försent, säger Inge Nilsson.

ANNONS