Promenaden håller kropp och sinne igång

ANNONS
|

Göran Elmestam, Bengt Skog, Hanno Eklöf och Kjell är redan på plats och snart rullar Håkan Forseströms och Morgan Larssons bilar också in på parkeringen.

Prick klockan nio ger sig gruppen av.

–Time discipline är viktigt, det har vi med oss från Volvo, skrattar killarna.

För samtliga är pensionerade Volvogubbar. Varje tisdag träffas de och går en åttakilometerrunda och så har de hållit på sedan 2007. Nästan 30 står på mejllistan och de som vill dyker upp.

–På vintern är vi mest i Delsjön för där är spåren bäst iordninggjorda, säger Hanno och berättar att ursprunget var ett gäng som promenerade i Billdal och Årekärr och att det hela utvecklades med hans och Thorleif Wallqvists hjälp.

ANNONS

Denna tisdag går rundan från idrottshallen, in på motionsslingan, viker av mot Österöd, mot Lottkärr över ängar och genom Sillviks stugområde till badplatsen sedan utefter vattnet mot Sanden och Tumlehed och bakvägen tillbaks till utgångspunkten.

Kjell och Göran tar täten i motionsspåret – bokskog på ena sidan och granskog på den andra. Det doftar höst.

När det hela startade för nio år sedan tänkte man inte så mycket på hälsan utan mer på att det var kul att träffas och tjöta samtidigt som man kom ut i naturen.

–Men det är bra både för den fysiska och mentala hälsan och när man gått i pension är det nyttigt att ha lite rutiner, säger Morgan.

Gänget tycker att det är kul att upptäcka nya promenadvägar. I början var regeln att någon av deltagarna först skulle ha provgått sträckan, att man hittade och slapp fundera. Alla promenader måste vara en runda, inga återvändsgränder accepteras. Men nu känner gänget varenda motionsspår som sin egen ficka; Vättlefjäll, Sisjön, Lärjedalens dalgång, Säveåns dalgång och…

ANNONS

Efter cirka en timme kommer vi ut från den skyddande skogen fram till det blåsiga sommarstugeområdet i Sillvik. Nere vid stranden friskar vinden på ordentligt, men gänget har sitt stamfikaställe i en hydda med väggfasta bänkar. Inte en solbadare så långt ögat kan nå – ingen annan heller förresten.

Termosar och ostsmörgåsar packas upp ur ryggsäckarna.

–Det är som när man skulle på skolutflykt. Fika var det viktigaste, säger Hanno.

Thorleif instämmer. Det är han som skickar ut mejlen varje vecka om var nästkommande promenad ska starta.

–Fast vi bestämmer tillsammans, förklarar han.

Med åren har de lärt sig vad de ska ha på sig; vandrarkängor, vind- och vattentäta kläder, en keps att sätta på huvudet och matsäck med vatten och mobiltelefoner – kartor ibland. Gps ger de inte så mycket för.

–Täckningen är så dålig på en del ställen så man kan inte lita för mycket på den.

ANNONS

I dag är Thorleif lite handikappad med stukad fot och kan inte gå med hela vägen.

–Jag ramlade med motorcykeln, säger han ursäktande. De andra skrattar förstående.

Snacket kommer igång. Det handlar om allt mellan himmel och jord.

–Och så Volvo och lite kommunalt gnäll, avslöjar Thorleif.

När kaffet är urdrucket är det dags för de sista fyra kilometrarna. Nästa tisdag blir det Sisjön. Thorleif mejlar som vanligt.

Exempel på promenadgrupper i Göteborg

Trivselpromenad Frivilligcentralen Oscar

Start: Hagabion

Tisdagar kl 10: långpromenader i olika stadsdelar.

Livslusts vandringssällskap

ANNONS

Start: Backa kulturhus.

Torsdagar kl 15.30: kortare vandringar i närområdet.

Söndagar kl 10: längre vandringar runt Göteborg.

Frivilligcentralen Chapman

Start: Chapmans torg

Tisdagar kl 13: promenad i närområdet.

ANNONS