Rikard Ljunggren, näringspolitiskt ansvarig hos branschorganisationen Fastighetsägarna i Göteborg.
Rikard Ljunggren, näringspolitiskt ansvarig hos branschorganisationen Fastighetsägarna i Göteborg. Bild: Sofia Sabel

Privata hyresvärdar nobbar Boplats – satsar på egen bostadsförmedling

Regelverket om att följa kötiden får privata hyresvärdar att lämna Boplats Göteborg för att i stället satsa på egen bostadssajt.

ANNONS
|

– Vi tycker inte att väntetiden ska avgöra om man ska få en bostad eller inte - systemet är orättvist och stänger ute en stor grupp, säger Rikard Ljunggren, näringspolitiskt ansvarig hos branschorganisationen Fastighetsägarna i Göteborg till GP.

Kommunfullmäktige i Göteborg klubbade nyligen igenom att Boplats Göteborg framöver ska bli en kommunal bostadsförmedling med samma regler för allmänna som för privata hyresvärdar.

LÄS MER:Boplats förändrar sitt kösystem

Det har fått intresseorganisationen Fastighetsägarna i Göteborg att reagera – den vill att medlemmarna även i fortsättningen ska kunna hyra ut till vem de vill utan att ta hänsyn till kötiden, något SVT var först med att berätta om.

ANNONS

Nio av tio ville

– Vi har förberett oss på att fullmäktige skulle ta det här beslutet och har medlemmarna med oss. När vi tidigare i år gjorde en undersökning visade den att nio av tio medlemmar ville ha ett alternativ till den kommunala bostadskön, säger Rikard Ljunggren.

Även om de hyresvärdar som marknadsför sina lediga lägenheter via Boplats måste följa kötiden så är det fortfarande frivilligt för privata värdar om de vill hyra ut sina lägenheter via Boplats Göteborg.

Det dröjer dock en bit in på nästa år innan Boplats Göteborg blir en kommunal bostadskö.

Ny sajt på gång

Men Fastighetsägarna är redan redo att lämna och har en alternativ sajt för bostadsförmedling på gång – och planerar att presentera ett förslag efter årsskiftet.

– Vi vill till vara våra medlemmars intressen och har ett stort underlag i södra Sverige för att erbjuda bostäder, säger Rikard Ljunggren.

Han menar att dagens kösystem slår väldigt orättvist.

– Om man exempelvis får ett jobb i stan och vill flytta hit eller om man plötsligt får en ändrad bostadssituation, så är man chanslös om man inte köat. Kötiden stänger ute flera grupper - istället gynnar kön de som redan är etablerade på bostadsmarknaden, säger Rikard Ljunggren.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS