Elisabet Lann (KD) och Marina Johansson (S) har olika syn på hur man ska gå till väga för att möta Arbetsmiljöverkets krav på staden.
Elisabet Lann (KD) och Marina Johansson (S) har olika syn på hur man ska gå till väga för att möta Arbetsmiljöverkets krav på staden. Bild: Olof Ohlsson

Politisk strid om hur hemtjänstproblemen ska lösas

Alliansen blev överkörd och oppositionens förslag för att lösa problemen i hemtjänsten gick igenom i äldrenämnden. Ordföranden Elisabet Lann (KD) är inte säker på att det kommer att fungera och varnar istället för ökande administration.

ANNONS
|

Klockan tickar för Göteborgs stad. Om två månader ska arbetsmiljöproblemen inom hemtjänsten vara lösta, annars väntar vite i miljonklassen.

För medarbetarna har klockan tickat alldeles för snabbt i flera år – det är just ett schema som inte går ihop och en stress som får folk att blir sjuka som är grundproblemet som Arbetsmiljöverket kräver en lösning på.

På tisdagskvällen beslutade äldrenämnden – på förslag av S, V och MP – att förvaltningen får i uppdrag att redovisa hur läget ser ut med restid samt att tillräckligt med tid läggs in i schemat. Man vill också ha en redovisning av vilken restid som är möjlig utifrån nuvarande ersättningsmodell.

ANNONS

Alliansen fick ge sig

Alliansen accepterade de två första punkterna. Däremot vill man inte gå med på den sista, men eftersom Demokraterna stöttade förslaget gick det igenom.

Äldrenämndens ordförande Elisabet Lann (KD) tror att det kommer att leda till ökad administration, utan någon som helst nytta.

– Om vi inte vill att administrationen ska svälla kan vi inte sitta och spotta ur oss uppdrag. Det behöver vara mer genomtänkt.

Istället för att lappa och laga på dagens system vill hon se ett helt nytt. Och att i det läget lägga för mycket kraft på att försöka leva upp till Arbetsmiljöverkets krav med en dödsdömd modell tror hon inte på.

– Jag uppfattar att vi är ganska överens om att vi inte vill ha den här ersättningsmodellen i framtiden. Då blir det här lite dubbla signaler till förvaltningen, säger hon.

Vill skrota minutstyrningen

Dagens ersättningsmodell bygger på att omsorgstagaren betalar för den tid som hemtjänstpersonalen lägger ned. Den modell politikerna överväger att byta till utgår istället från den insats som ska göras, alltså vad omsorgstagaren fått för beviljat bistånd.

Med ett sådant system är tanken att in- och utcheckning och minutstyrning ska försvinna.

– Det här kan låta lite tekniskt, men jag tror att vi har svårt att komma ifrån den här stressen så länge ersättningen kopplas till den utförda tiden, säger Elisabet Lann.

ANNONS

Det är mer än ett år sedan Arbetsmiljöverket riktade sina krav mot Göteborgs stad och den första tidsfristen för att lösa problemen gick ut redan förra våren. Mot den bakgrunden tycker Marina Johansson (S) att det inte går att vänta längre.

– Vi måste se vad som går att göra här och nu, för även om vi hittar samsyn för att införa en ny modell så kommer det att ta flera månader innan den är på plats, säger hon.

Har två månader på sig

Alliansen menar att ert förslag leder till onödig administration, vad säger du om det?

– Jag menar att vi måste räkna på hur det ser ut för att klara av att se till att vi får mer tid i dagens system, innan vi eventuellt byter till ett annat.

Bedömer du att problemet kommer att vara löst inom två månader, som Arbetsmiljöverket kräver?

– Jag bedömer att förutsättningarna finns. Till skillnad från andra nya nämnder så behöver äldrenämnden inte börja med en massa besparingar. Dessutom väntar vi på ett riktat statsstöd på ungefär 170 miljoner kronor, så jag tänker att vi borde kunna lösa det.

Elisabet Lann är inte lika säker på att problemen kommer att vara lösta till den 2 april, då tidsfristen går ut.

ANNONS

– Jag tycker det är svårt att svara på. Men för mig är fokus att lösa problemet långsiktigt. Om vi bara ska släcka bränder för att klara Arbetsmiljöverkets krav, så löser vi inte problemet.

Fakta: Detta har hänt

I december 2018 anmälde ett flertal skyddsombud runtom i staden arbetsgivaren till Arbetsmiljöverket, på grund av arbetsmiljöproblem kopplade till scheman, personalens mobiltelefoner och det datasystem som används för tidsregistrering.

Efter inspektioner lyfte Arbetsmiljöverket det som ett ärende gällande hela Göteborgs stad, och inte enskilda stadsdelar trots att det var de som vid tiden var huvudman för hemtjänsten.

Arbetsmiljöverket gav de skyddsombuden rätt och riktade ett antal krav till staden som skulle vara uppfyllda den 1 maj 2020.

Göteborgs stad lyckades dock inte uppfylla kraven och den 16 december 2020 fattade Arbetsmiljöverket ett nytt beslut, där det framgår att det fortfarande finns scheman med så kallad minustid.

Staden har nu fått en ny frist till den 2 april 2021 att åtgärda problemen. Annars väntar vite om 1,6 miljoner kronor.

LÄS MER:Omsorg med andan i halsen – i hemtjänsten finns inga marginaler

LÄS MER:"Kollegor gråter i trappuppgångar för att de inte orkar mer"

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS