Politikerna sågar egna revisionens kritik

Skolpolitikerna i Göteborg fick stenhård kritik för att ha vägrat betala 50 miljoner kronor till Römosseskolans ägare. Men nu går politikerna emot den egna revisionen – och fortsätter att hålla inne pengar.
– Jag får ändå säga att jag är lite stolt över att vi kunnat sätta en ny praxis för hur vi ska jobba med sådana här utbetalningar, säger Axel Darvik (L).

ANNONS
|

När Römosseskolans ägare förlorade tillgången till skolans bankkonto, i samband med en ekobrottsutredning mot skolans förra rektor, ansåg politikerna och tjänstemännen att det inte gick att betala några pengar på ett säkert vis.

Istället deponerade de pengarna hos länsstyrelsen.

Totalt rör det sig om ungefär 50 miljoner kronor i uteblivna intäkter. När pengarna uteblev tvingades föreningen bakom skolan i rekonstruktion.

Olämpligt agerande utan rättsligt stöd, enligt stadsrevisionen som i slutet av mars riktade stenhård kritik mot skolpolitikerna.

– De har inte följt skollagen. Om Skolinspektionen har godkänt en skola generellt för att bedriva skolverksamhet ska skolpengen betalas ut, sade stadsrevisionens ordförande Bengt Bivall (V) till GP.

ANNONS

Men istället för att som brukligt, ta åt sig och lova bättring, avfärdar politiker och ansvariga chefer i förvaltningen större delen av revisionens kritik, vilket DN tidigare rapporterat om. De står fast vid att de inte kunde ha gjort något annat än att hålla inne med pengarna.

– Det känns bra att ha fått så tydlig backning från nämnden och kommunens höga jurister, att vi har hanterat detta på ett korrekt sätt och att man tillbakavisar revisionens kritik på nästan alla punkter, säger grundskolenämndens ordförande Axel Darvik (L) som kommit att bli något av en frontfigur i kampen mot Römosseskolan.

Enligt yttrandet som klubbades av grundskolenämnden förra veckan går det inte att betala ut några pengar så länge det inte finns ett konto.

Slutsatsen är viktig för att kunna hantera liknande ärenden i framtiden, menar Axel Darvik.

– Jag får ändå säga att jag är lite stolt över att vi kunnat sätta en ny praxis för hur vi ska jobba med sådana här utbetalningar, där det är risk för förskingring av skattepengar, säger han.

Går emot revisionen

Römosseskolans ägare saknar fortfarande ett bankkonto kopplat till skolan, eftersom banken sade upp relationen i vintras. Och även nu deponerar kommunen skolpengen hos länsstyrelsen istället för att betala till skolan.

ANNONS

– Vår förhoppning är att klara det under den här terminen. Det måste vi göra. Nu kör vi fullt ut med bankkontakter och ansökningar, sade styrelseledamoten Mohammad El-Alti till GP i februari.

Länsstyrelsen har också nekat skolföreningen att få ut skolpengen för januari och februari. Det bekräftar att det är rätt att inte betala ut några pengar, menar Axel Darvik.

Dessutom ifrågasätter politikerna och cheferna på förvaltningen att revisionen alls gjorde den här typen av granskning, alltså om det ens är lagligt att titta på hanteringen av en enskild skola.

– Myndighetsutövning ska granskas av domstolar och överklagas där, medan generell hantering ska granskas av revisionen, säger Axel Darvik.

LÄS MER:Revisionen riktar hård kritik mot politikerna om Römosseskolan

LÄS MER:Römosseskolan har blivit av med bankkontot

LÄS MER:Spårvägen får allvarlig kritik av revisorerna

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS