- Det är göteborgarna som får betala räkningen, säger kommunalrådet Jonas Ransgård (M).
- Det är göteborgarna som får betala räkningen, säger kommunalrådet Jonas Ransgård (M).

Politikerna oense om framtiden för Gobigas

ANNONS
|

På söndagen rapporterade GP om låg produktionstakt, driftstopp, skenande kostnader och underbemanning på Gobigas, den kommunala satsningen på biogas. Men enligt Patrick Gladh (S), vice ordförande i Göteborg energi, är det för tidigt att döma ut projektet.

Läs också: Fortsatt strul för Gobigas

och Anställda flyr Gobigas

– Den anläggning som finns är en försöksanläggning, det är ingen som trodde att allt skulle fungera vid första knapptrycket. Vi jobbar med känd teknik men på nya områden, och att satsningen är uppdelad i två faser är just för att upplägget ska vara ekonomiskt ansvarsfullt. Den första anläggningen och den första fasen har inte som mål att vara kommersiellt gångbar. Innan vi fattar beslut om nästkommande fas måste vi kunna garantera driftsäkerhet.

ANNONS

När kommer beslutet om en andra fas att fattas?

– Det kan jag inte uttala mig om. Det sker en utprövning nu och hur det kommer att bli påverkas av en mängd faktorer. Dels av hur anläggningen fungerar, dels av dagsaktuella frågor som priser på energi och vilket skattesystem vi har. Det är svårt att finansiera alternativ energiförsörjning utan skattesubventioner. I dag är det svårt att konkurrera med de låga råoljepriserna, det pressar energipriserna över lag.

Jonas Ransgård (M), andre vice ordförande i kommunstyrelsen, är emot Gobigas andra fas.

– Det kommer att ha kostat mycket pengar för göteborgarna när detta är färdigt. Det säger något att marknaden inte vill ta de risker det innebär att göra de här satsningarna. Grundproblemet är att gasen inte funkar på marknaden. Skövde biogas, där Göteborg energi är delägare, går både ekonomiskt och produktionsmässigt dåligt. Där kommer man efter sommaren antingen att banta verksamheten till hälften eller stänga alltihop.

Gobigas anläggning är ju en demonstrationsanläggning. Kan man då inte räkna med att det uppstår vissa komplikationer i början?

ANNONS

– Jo, men komplikationer är en lätt underdrift i det här fallet. Anläggningen har producerat en otroligt liten del av det man föresatt sig, till ett betydligt högre pris. Hittills har den alltså visat att det inte funkar, säger Jonas Ransgård.

Men om marknaden inte satsar, är det då inte bra att en kommun går i bräschen för utvecklingen?

– Att bära marknaden kan inte vara en kommuns uppgift. Det är göteborgarna som får betala räkningen. Jag kör själv gasbil av bland annat miljöskäl, men det är inte rimligt att göteborgarna som ägare till Göteborgs energi står med dessa förluster, säger Jonas Ransgård.

Patrick Gladh ser inte lika mörkt på Gobigas framtid.

– Vi befinner oss i ett uppstartsläge och forskning pågår, det sker en utprövning av anläggningen. Varken Jonas Ransgård eller jag kan ha en uppfattning om hur exempelvis energipriserna ser ut i framtiden. Vi måste komma med en lösning för hur vi ska kunna klara oss utan fossila bränslen. Det är för tidigt att skrota något, ingen vet hur det kan fungera framöver. Men utan skattesubventioner blir det svårt.

ANNONS

Hur mycket ska det få kosta?

– Jag kan inte här och nu sätta en summa på vad detta ska få kosta. Göteborgs energi har som uppdrag att konkurrensmässigt leverera energi och samtidigt vara en del av lösningen på frågan om förnybar energi. Vi ska jobba på ett både socialt och ekonomiskt hållbart sätt, därav väntar vi med fas två av Gobigas.

ANNONS