Politiker och fack rasar mot Darvik

Debatten har gått het och nu rasar politiker och fackförbund mot skolkommunalrådet Axel Darviks (L) utspel om skolan.
– Jag är upprörd över hans attityd och de här hoten han framför. Jag undrar hur långvarig han blir som skolkommunalråd om han fortsätter såhär, säger Karin Pleijel (MP). Axel Darvik är inte förvånad över kritiken.

ANNONS
|

Förtäckt hot, verklighetsfrånvänd, och ingen koll på hur skolan fungerar. Kritiken från fackförbund och politiker mot skolkommunalrådet Axel Darvik (L) är inte nådig.

Det som väckt raseriet är uttalanden som:

”Jag kommer att följa rektorerna väldigt noga och se till att man inte driver sina verksamheter med underskott. Då kommer man inte bli långvarig som rektor.

"En duktig föreläsare eller pedagog kan trollbinda tusentals människor som är tysta och lyssnar, så jag ser ingen anledning till varför man inte kan hålla ordning på en klass på 25-30 personer.”

Även på Twitter har debatten rasat, och läraren och tecknaren Max Entin valde att göra en karikatyr av det hela.

ANNONS

Budskapet från Darvik är att det behövs mer utbildad personal i skolan. Fler specialpedagoger, medan skolorna inte bör öka på antalet elevassistenter.

– Han uttrycker sig på sätt som är väldigt nedvärderande och nästintill hotfullt mot alla som kämpar och verkar inom skolan, säger kommunalrådet Viktoria Tryggvadottir Rolka (S).

Hon säger att det är politikerna som ska bytas ut, och inte rektorerna, om ”högerstyret” inte klarar av att sätta skolan i första rummet.

– Jag är rädd att det här ska bli en tystnadskultur hos rektorer, att man inte vågar göra de insatser som krävs för att vända utvecklingen i skolan för att man är rädd att det blir repressalier eller att man blir av med sitt arbete.

Viktoria Tryggvadottir Rolka säger att hon blir ledsen över sättet Axel Darvik pratar om elevassistenter och att de är väldigt utsatta för det hot och våld som sker i skolans värld, och att de jobbar med väldigt utåtagerande barn, och är viktiga för situationen i klassrummen.

Fackordförande: ”Ett hån”

Andrea Meiling, ordförande Lärarförbundet Göteborg, säger att kontroll och rädsla inte stärker skolan.

– Lärare och rektorer kämpar varje dag med att försöka lära elever så mycket som möjligt, trots de orimliga arbetsvillkor som kommunens politiker ger dem. Att som högsta ansvarig jämföra deras arbete med barn och unga med en föreläsares är ett hån.

ANNONS
Andrea Meiling, ordförande i Lärarförbundet Göteborg.
Andrea Meiling, ordförande i Lärarförbundet Göteborg. Bild: Meli Petersson Ellafi

Hon säger att det behövs en balans mellan specialpedagoger och elevassistenter, pedagoger som stöttar elever som behöver hjälp med inlärningen, medan assistenterna hjälper elever i den sociala situationen.

– Han går ut och slår på hela grundskoleförvaltningen. Jag vet att lärare, rektorer och elevassistenter är jätteupprörda, säger hon.

– Politiken har det högsta arbetsmiljöansvaret, det bekymrar oss, för ofta stryker arbetsmiljön på foten, när det bara handlar om att hålla budget.

”Respektlös ton”

Kommunalrådet Karin Pleijel (MP) menar att Axel Darvik visar brist på respekt, är nedlåtande och att jämförelsen mellan en föreläsare som fångar tusentals, och lärare i ett klassrum är verklighetsfrånvänd.

– Det är en helt fruktansvärd ton i detta. Man kan undra hur långvarig han blir som kommunalråd om han fortsätter på det sättet, säger Karin Pleijel.

Darvik: ”Vill uppvärdera lärare”

Axel Darvik håller inte med om att han uttalat sig respektlöst.

– Nej, tvärtom. Jag tycker att vi måste uppvärdera lärare, och jag ser att lärare med lång utbildning och hög kompetens är nyckeln för att vi ska lyckas med kunskapsuppdraget i skolan.

Han säger att han själv arbetat som elevassistent och vikarie i skolan, och att elevassistenter kan behövas i vissa situationer, men att det inte ska vara en långsiktig lösning som man ska öka på. Att exempelvis särskilda undervisningsgrupper är ett alternativ.

ANNONS

– Det jag säger är att vi måste ge förutsättningar för lärare att ha respekt och auktoritet i klassrummet, då behöver vi främst jobba med personalkategorier som har hög kompetens.

Han ser inte att hans uttalanden om rektorer leder till en tystnadskultur.

– Nej. Om man leder en verksamhet och får en påse pengar måste man hålla sig inom den. Om just en skola från början bedömer att det är helt omöjligt måste man signalera det, det går inte att komma i efterhand och bara ha dragit över, säger Axel Darvik.

Han är inte särskilt förvånad över att det stormat kring hans uttalanden.

– Det är en ideologisk skiljelinje i svensk skoldebatt. Om vi ska satsa på kvalitet eller fler outbildade människor i verksamheten. Det handlar om att ge alla elever förutsättningar att lyckas och nå sin bästa potential i skolan. Då tror jag att det framförallt är viktigt att satsa på riktigt duktiga lärare med ledarskapsförmåga.

LÄS MER:Här är skolorna som slipper spara i år

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS