Erik Nord polischef i Storgöteborg berättar att utbrottet av coronaviruset riskerar att kunna få stora konsekvenser för myndigheten.
Erik Nord polischef i Storgöteborg berättar att utbrottet av coronaviruset riskerar att kunna få stora konsekvenser för myndigheten. Bild: Anders Ylander

Polisutbildning kan ställas in av coronaviruset

På tisdagsmorgonen inleds en polisutbildning där poliser från hela region Väst samlas och som bland annat innebär fysisk närkontakt. Efter intern oro för smittspridning av coronaviruset överväger polisen i Storgöteborg nu att ställa in utbildningen.
– Vi befinner oss i princip i ett katastrofläge för Sverige och svensk polis och då måste man orka ifrågasätta alla former av utbildningar, säger polischefen Erik Nord.

ANNONS
|

Utbildningen det handlar om går under namnet Polkon och genomförs vid två tillfällen varje år där poliser i yttre tjänst samlas i grupper på omkring 50 personer under tre dagar.

Utbildningarna genomförs över hela Sverige, och i region Väst kan det innebära att poliser från Strömstad i norr till Laholm i söder samlas vid samma utbildningstillfällen.

LÄS MER:De är redo att utföra polisens farligaste uppdrag

Poliser i yttre tjänst som GP har varit i kontakt med ifrågasätter hur utbildningen, som innebär bland annat fysisk närkontakt med olika former av grepptekniker och konfrontationer, kan genomföras i det rådande läge som Sverige och världen befinner sig i.

– Vi förutsatte att detta skulle ställas in nu i och med coronaviruset, men i dag kom beskedet att utbildningarna ska genomföras ändå. Vi är många som har påpekat det olämpliga i detta men utan att ha fått gehör. Det räcker med att en deltagande polis är smittad för att tvinga en betydande mängd av Göteborgs poliser i yttre tjänst att hålla sig hemma, säger en polis som arbetar i yttre tjänst.

ANNONS

LÄS MER:Fem citypoliser om rånen: "Måste ge en korrekt bild"

I Göteborg påbörjas utbildningen under tisdagsmorgonen, men enligt Erik Nord, chef för polisen i Storgöteborg, är det inte säkert att utbildningen kommer att genomföras – åtminstone inte i närtid.

– Vi har fått till oss att det finns en oro hos polismännen och det är relevanta synpunkter som framförs. Med så nära kroppskontakt som Polkon innebär är det relevant att ifrågasätta detta, säger Erik Nord.

Utbildningen kan rädda liv

Han berättar fortsatt att polisledningen överväger frågan och berättar att ett definitivt besked kommer att meddelas senast tidigt på tisdag morgon.

– Vi prövar frågan fortlöpande under kvällen och natten, det här är en fråga som kan behöva nationell samordning och därför avvaktar vi lite. Jag är mycket tveksam till att genomföra utbildningen, säger Erik Nord.

Att ställa in Polkon-utbildningen menar han inte är något som skulle göras om läget inte vore ytterst allvarligt.

– Det är en fantastisk utbildning. Utbildningen vi gav för ett par år sedan gjorde att polismännen som kom till skolan Kronan i Trollhättan agerade som de gjorde vilket antagligen räddade människoliv, säger Erik Nord.

LÄS MER:Backagängets ledare fick strängaste straffet

Han beskriver fortsatt att spridningen av coronaviruset riskerar att kunna få stor påverkan för polisens förmåga.

– Vi befinner oss i princip ett katastrofläge, ett extra ordinärt läge för Sverige och för svensk polis med stora ansträngningar, och då måste man orka att ifrågasätta alla former av utbildningar som inte oundgängligen är nödvändiga för att klara uppdraget. Vi kommer att köra igång utbildning under veckan för hantering av skyddsmask framför allt på civil personal och det är en sådan skyddsmask som behövs för att skydda sig mot virus och det är ju angeläget att göra, men i övrigt kommer vi att se över varje form av utbildning och samling av personal som inte är absolut nödvändig.

ANNONS

"Stora utmaningen ligger framför oss"

I förra veckan togs åtta polistjänstemän ur tjänst efter att en polisman i Skövde bekräftades vara smittad. Sedan dess har läget förändrats. I Göteborg kommer poliser inte tas ur tjänst om de inte själva uppvisar symptom.

– Då var vi ett annat läge med smittspårning. Nu har viruset smitit ut ur buren och nu får vi inte längre alltid den återkopplingen om någon är smittad eller inte. Nu handlar det om att, är man frisk går man till jobbet, uppvisar man symtom så går man hem och så får vi agera efter det och försöka hålla uppe nivån så att vi har polismän och anställda i tjänst.

LÄS MER:Tio av de mest uppmärksammade brotten 2019

För att minska smittspridning inom myndigheten berättar Erik Nord att polisen i Göteborg så gott det går försöker se till att poliserna i yttre tjänst jobbar med varandra i fasta patruller.

– En del av vår pandemiplanering går ut på att hålla personal åtskild. Att man försöker ha fasta patruller och försöker separera patruller så långt det är möjligt att tjänstgöra i samma fordon för att minska smittspridningen.

Hur påverkade är ni i Göteborg i det här skedet?

– Vi möter sjukdomen, men vi har inga stora frånfall än så länge. Jag upplever det som att den stora utmaningen ligger någon eller några veckor framför oss.

ANNONS

LÄS MER:Misstanken: Han försökte ta på sig Eddie Jobes vapenbrott

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS