Polisens nya kroppskameror – ska öka egna tryggheten

Nu storsatsar polisen på att införa kroppskameror nationellt. Målet är att öka polisernas trygghet.
– Vi vill att våra poliser ska vara trygga på jobbet, säger Daniel Palfelt, nationellt införandeansvarig för kroppsburna kameror vid Noa.

ANNONS
|

Efter att ha testats i fyra år införs kroppskameror på alla Sveriges poliser. De nya kamerorna ska både förebygga och lagföra brott.

– När folk ser kameran ska de undvika att bete sig aggressivt. Om man ändå gör några dumheter så kan det lagföras, säger Daniel Palfelt, nationellt införandeansvarig för kroppsburna kameror vid Noa.

Kamerorna kommer inte spela in hela tiden, utan sätts på vid ingripanden.

– Man ska inte bli filmad när man ber om vägvisning, förklarar Daniel Palfelt.

Istället är det upp till de individuella poliserna att avgöra när kameran ska spelas in och inte.

– Vi kan inte säga exakt när de ska användas, men vi kan ge vägledning. Men själva beslutet gör polisen, säger Daniel Palfelt.

ANNONS

IMY: ”Ett integritetsintrång”

Tidigare har SL:s biljettkontrollanter använt sig av kroppsburna kameror. Detta fälldes av Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, då det ansågs bryta mot dataskyddsförordningen. En av anledningarna till beslutet var att kamerorna kontinuerligt spelar in en loop på en minut.

– Tiden för förinspelningen behöver minskas till maximalt 15 sekunder, skrev IMY i ett pressmeddelande om SL:s kroppskameror.

Polisens nya kroppskameror kommer använda sig av samma teknik, där den tidigare minutens material inkluderas när en inspelning påbörjas. Det förinspelade materialet raderas automatiskt om det inte används, och innehåller bara bild, inget ljud.

– På så sätt får man ett sammanhang för vad som hänt innan polisen valt att börja spela in, säger Daniel Palfelt.

Sarah Bodlander är jurist på IMY och menar att de två fallen inte kan jämföras.

– Vi kan inte kommentera den specifika tiden. Att vi gör en bedömning i ett fall betyder inte att vi kommer göra samma bedömning i ett annat.

Polisen behöver inte tillstånd för att använda kameraövervakning och just kroppskameror kräver aldrig tillstånd inför ett införande eftersom de anses manövreras på platsen.

– Det betyder inte att det är fritt fram att använda dem, man behöver fortfarande följa de regelverk som finns, säger Sarah Bodlander.

Eftersom polisen inte behövt söka tillstånd för de nya kamerorna har IMY inte undersökt det specifika fallet. Däremot har de ett tillsynsansvar och kan komma att granska polisens användning av kameror.

ANNONS

– När kroppskameror används och det sker med förinspelning filmas allt och alla. Det leder till ett integritetsintrång, säger Sarah Bodlander.

– De kan ju komma att filma personer i väldigt utsatta situationer, även det är ett integritetsintrång.

Ska inte förebygga våld i tjänsten

Då poliserna själva bedömer när kamerorna slås på har kritik lyfts om deras effektivitet att skapa bevismaterial i ärenden om våld i tjänsten. Daniel Palfelt menar att det inte är därför kamerorna införs.

– Vi värnar om våra poliser, och vill att de ska vara trygga på jobbet. Vi måste lita på att vår personal är kompetent, men materialet kan användas i rättegång, oavsett vem det handlar om.

Rolf Granér har studerat brottsmisstänkta poliser under 2000-talet och menar att en anledning till att många anmälningar mot poliser läggs ner är en brist på material.

– Kroppskamerorna är mycket välkomna, främst för att poliser får material att hänvisa till om de blir anklagade för att ha handlat på ett visst sätt.

Han ser både för- och nackdelar med att kamerorna slås på och av poliserna själva.

– Det minskar det skydd mot olämpligt polisagerande som skulle varit en fördel, men om kamerorna rullade hela tiden skulle det kunna riskera att poliser blir mer försiktiga och gör ett sämre jobb.

ANNONS

I stället menar Rolf Granér att man får använda andra sätt att ta sig an poliser med anmälningar mot sig.

– Att poliser har stort utrymme att agera, det går inte att komma ifrån.

Så utbildas poliserna

Poliserna genomgår en 40-50 minuter lång webbutbildning. Utbildningen omfattar hur kameran fungerar och riktlinjer för när den ska slås på.

Källa: Daniel Palfält, NOA.

LÄS MER:Nu kan polisen ta bild på dig – kroppskameror införs i december

LÄS MER:Rapport: Polisen begick många misstag vid påskupploppen

LÄS MER:Rikspolischefen: "Man försökte döda poliser"

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS