Polisen varnar: Unga används av telefonbedragare

Polisen varnar för att telefonbedragare rekryterar ungdomar att ta emot stulna pengar. De får behålla småpengar, men blir samtidigt skyldiga till ett brott som polisen lätt kan spåra.
– De får inga direkta straff. Är de under 18 år blir det sällan några påföljder, säger Anders Klingberg, poliskommissarie.

ANNONS
|

Telefonbedrägerierna börjar med ett telefonsamtal. Bedragaren i andra änden drar en lögn för att få den uppringde att logga in via bankdosa eller bank-ID. På så sätt får bedragaren tillgång till koder och banksida.

Sedan kan bankkontot vara länsat. Bara i januari har 10 miljoner kronor försvunnit från svenska bedrägerioffer.

Ofta drabbas äldre, men nu varnar polisen för att ytterligare en grupp kan råka illa ut, men på andra sidan bedrägeriet: ungdomar som tar emot de stulna pengarna.

Läs även: Kriminella tros anlita unga som knarkkurirer i södra Göteborg

Måste portionera ut pengarna

När telefonbedragare kommer över större summor kan de inte utan vidare ta ut dem i en bankomat – det är för mycket pengar. Därför skickar de vidare pengarna i mindre portioner om exempelvis 10-15 000 kronor. Ofta till unga personer som i sin tur tar ut pengarna i en bankomat.

ANNONS

Som tack för besväret får de behålla en mindre summa som 500 kronor. Men samtidigt gör de sig skyldiga till penningtvätt.

– Det är inte värt det, det kostar så mycket i slutändan med rättegång, påföljden som blir och risken att bli återbetalningsskyldig den summan som har lämnats ut. Blir du dömd för brott följer det dig, säger Magnus Lindegren, sektionschef vid polisens bedrägerisektion i Väst.

"Inga problem att utreda"

I en större satsning för att öka medvetenheten om bedrägerier informerar polisen även föräldrar med barn som har egna bankkonton och Swish om vad som försiggår.

– Vi uppmanar föräldrar att prata med sina barn om att inte ta emot den här typen av betalning. Det är väldigt snabba pengar man får för en ringa insats men man sätter mycket i andra vågskålen, säger Magnus Lindegren.

Magnus Lindegren, chef på polisens bedrägerisektion i Väst.
Magnus Lindegren, chef på polisens bedrägerisektion i Väst. Bild: Jonas Lindstedt

Han poängterar att det är lätt att spåra vem som har tagit emot de stulna pengarna.

– Det är inga problem för polisen att utreda. Vi begär ut kontoutdrag och sedan vet vi vem som är mottagaren.

Hur vanligt är det här?

– Man måste bygga upp en organisation för att ta upp den här typen av mängd av pengar. Om målsägande blir av med 150 000 kronor kan de inta ta ut allt i en bankomat utan du måste sprida det i mindre portioner.

ANNONS

LÄS MER: Guldhedsmordet: Fem inför rätta – varav tre unga tjejer

"De är fullt medvetna om vad de gör"

Anders Klingberg, kommissarie och förundersökningsledare i nordöstra Göteborg, är inte förvånad över att unga tar emot pengar från bedrägerier.

– Det är väldigt vanligt att unga människor upplåter sina konton för penningtvätt, säger han.

Ofta handlar det om personer i utkanten av eller på väg in i de kriminella nätverken.

– Det är ett sätt för nätverken att rekrytera och premiera de unga, låta dem vara med på ett hörn. Om det inte är pengar transporterar eller förvarar de narkotika eller vapen, säger Anders Klingberg.

– De får inga direkta straff. Är de under 18 år blir det sällan några påföljder, är de över 18 men under 21 blir det kraftiga straffrabatter.

Blir unga lurade eller utnyttjade eller vet de vad de gör?

– I våra områden är de fullt medvetna om vad de gör.

Svårt att spåra

Det är svårt att spåra kontanter som brottslingar kommit över i bedrägerier. Men om stöter polisen på någon med misstänkt mycket kontakter, utan en rimlig förklaring till varifrån de kommer, kan de misstänkas för penningtvätt eller näringspenningtvätt.

– Det senare ger visserligen låga straff, men du kan ta pengarna i beslag. Att hamna i brott- och belastningsregistret skrämmer inte det här klientelet. Det som skrämmer dem är att bli av med pengar eller värdesaker, säger Anders Klingberg.

ANNONS

LÄS MER: Analys: Kombinationen mycket unga och grovt våld – ett tidens tecken?

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS