Polisen till nazisterna: Undvik taktfast marsch och symboler

Polisen kommer att dela ut flygblad när nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, demonstrerar i Göteborg 30 september. Polisen uppmanar nazisterna att inte marschera och bära högerextrema symboler. Parallellt riktar polisen även uppmaningar till motdemonstranterna. Samtidigt fortsätter protesterna mot att tillståndet tilldelats, denna gång med anmälningar till Justitieombudsmannen.

ANNONS
|

Polisen i region väst kommer att dela ut flygblad i samband med en demonstration för andra gången i och med nazistdemonstrationen. Flygbladen har laddats upppåpolisens hemsida.

LÄS OCKSÅ:Här ska nazister demonstrera under Bokmässan

Dessutomkommer flygbladen även att delas ut i fysisk form under nazistiska NMR:s demonstration i samband med Bokmässan. Polisen vill tydliggöra hur man ska uppträda för att inte blimisstänkt för brott, till exempel:

Polisen vill förhindra brott

Polischefen i Storgöteborg menar att taktiken bygger på tekniker polisen lärt sig av nederländsk polis. Det handlar om att reducera brott innan dessa begås.

LÄS OCKSÅ:Efter vinterns bombdåd - fängelsestraff för nazister

ANNONS

– Det är inget unikt. Den här demonstrationen är unik i känslorna den driver upp, men annars tillämpar vi så kallade "konfliktreducerande principer" ofta. Till exempelvid fotbollsderbyn och liknande tillställningar där stora folkmassor samlas och det tenderar att bli ordningsstörningar. Just flygblad har vi använt en gång tidigare, säger Erik Nord, chef för polisen i Storgöteborg.

Det ni beskriver med "uniformt uppträdande" och "taktfast marasch med fanor", etc.brukar ses på NMR:s demonstrationer, är det alltså brottsligt?

– Genom det här meddelandet säger vi att det ni brukar göra är tveksamt. Det kan vara så attdet ryms inom "hets mot folkgrupp" så därför vill vi göra klart vart gränsen går den här gången. Eftersom det inte går att säga exakt vad som är brottsligt vänder vi på det och säger att "för att undvika brott gör så här".

Motdemonstranter uppmanas att be våldsamma personer att ”ta av sig sin maskering eller att lägga ifrån sig stenar och flaskor”.

Två anmälningar till Justitieombudsmannen

Beskedet om att nazistgruppen fåtttillståndför att demonstrera har väckt reaktioner på många håll. Senast i mängden är två anmälningar som gjorts till Justitieombudsmannen.

Den ena anmälan riktar sig mot "ledningen för Polisen i Göteborg med polischefen Erik Nord som yttersta chef och dess myndighet". Den andra anmälan är mer generellt ställd och riktar sig till Polismyndigheten i Göteborg.

ANNONS

– Så funkar rättssystemet. Medborgarna har rätt att anmäla till JO och jag har dessutom fått en kopia från JK så det är något vi får leva med. Även NMR har överklagat att vi ändrat deras demonstrationsväg och att vi kortat deras demonstration, svarar polischef Erik Nord.

LÄS OCKSÅ:Håll nazisterna borta från vår synagoga

Sedan tidigare har dessutom Judiska centralrådetöverklagat polisens beslut. Centralrådet anser att marschvägen går för nära den judiska synagogandär man samtidigt firar den judiska högtiden Jom Kippur.

ANNONS