Polisen: Hinner inte bekämpa gatuknarket

Polisens narkotikarotel i Göteborg har lagts ner och ett "alla ska göra allt"-tänk gör att polisen i princip släppt bekämpningen av narkotikaförsäljning på gatunivå. Det varnar flera poliser för efter GP:s kartläggning. – Det är klart att även jag är oroad över läget, säger polischefen i Göteborg City.

ANNONS
|

Att narkotikaförsäljningen sker mer eller mindre öppet på Göteborgs gator har varit ett välkänt faktum för polisen i många år. Men många poliser menar att situationen blivit värre det senaste året.

–Innan polisens omorganisering fanns specialister och en särskild narkotikagrupp som arbetade uteslutande med att bekämpa detta i Göteborg. I dag finns inget kvar. Då blir det så här, säger en polis som tidigare arbetat aktivt med narkotikabekämpning i staden.

Flera av de poliser GP talar med anser att straffen sällan överspeglar drivkraften till att sälja droger. Eventuella böter är snabbt avbetalade genom några nya affärer.

–Många av de vi tar in för narkotikabrott och som vi misstänker säljer känner man ju igen. Ofta tar vi dem 4-5 gånger för narkotikainnehav innan en åklagare bestämmer sig för att väcka åtal, säger en polis som arbetar lokalt till GP.

ANNONS

"Det är katastrof"

Mika Jörnelius är ordförande för Svenska Narkotikapolisföreningen. Han säger att polisens arbete med att bekämpa införseln av narkotikan till Sverige fungerar bra, men anser att man tvingats släppa mycket av narkotikabekämpningen på gatunivå. När GP berättar om vad vi sett på Göteborgs gator blir han oroad.

–Jag blir bestört över utvecklingen. Och frustrerad över att jag som polis inte kan göra något åt det, säger Mika Jörnelius och fortsätter:

–Narkotikabekämpningen måste vara varaktig. Den kan man inte arbeta med då och då. Ska du ta något slags helhetsgrepp måste du även bedriva ett ordentligt arbete på gatan i Göteborg.

Även han är kritisk mot polisens omorganisation.

–Man lade ner specialistenheter trots att både fotfolk och polischefer varnade för konsekvenserna. Man tyckte att den brottsligheten skulle bekämpas i det dagliga polisarbetet. Alla ska göra allt, trots att det i praktiken inte finns tid eller kraft till det. Det är katastrof, säger Mika Jörnelius.

Polisen tvingas prioritera

Anders Börjesson är lokalpolisområdeschef för Göteborg City. Han bekräftar att polisen sen omorganiseringen fått svårare att bekämpa just gatulangningen.

–Min upplevelse är att gatulangningen blivit betydligt vanligare och att försäljningen sker mer öppet i dag. Kollar man i statistiken nu så kan det se ut som att narkotikabrotten har minskat. Men det beror snarare på att vi poliser inte haft möjlighet att vara lika på. Det handlar om resurser. Vi är tvungna att prioritera andra mer akuta händelser. Det är klart att även jag är oroad över läget, säger han.

ANNONS

Enligt Börjesson arbetar polisen i centrum just nu med att ta fram en långsiktig plan för hur man ska skapa trygghet tillsammans med kommunen. I samtal med medborgarna har det visat sig att just narkotikan och den öppna försäljningen ligger i topp när det gäller faktorer som skapar mest otrygghet i centrum.

–Tanken är att vi ska planera våra insatser utifrån det framöver. Det går att arbeta mot narkotikan i uniform och vi ska göra vårt bästa med de resurser vi har. Sen kan man diskutera om det behövs personal som jobbar specialiserat med enbart narkotika. Det är värt att diskutera, säger Anders Börjesson.

ANNONS