Plast är det svenskarna är sämst på att återvinna.
Plast är det svenskarna är sämst på att återvinna.

Plast – det svensken är sämst på att återvinna

ANNONS
|

Göteborgarna är bäst av landets storstadsbor på att återvinna plast. Trots det är vi sämre än rikssnittet, med 5 kilo per person mot rikets 5,6. Plast är det svenskarna är absolut sämst på att återvinna.

– Papper, tidningar och glas har mycket högre återvinningsfrekvens än plast. Bara en dryg tredjedel av plastförpackningarna återvinns, jämfört med över 90 procent av glasförpackningarna, säger Lisa Dahlén, universitetslektor i avfallsteknik vid Luleå tekniska högskola.

Övriga plastförpackningar slängs i hushållssoporna.

– Synd. Men folk tycker kanske det är för kladdigt och jobbigt att återvinna. Många tror också att man inte kan återvinna mjuka plastförpackningar, men det ska man sedan 2008, säger Lisa Dahlén.

ANNONS

Förpacknings- och tidningsinsamlingen ansvarar för Sveriges återvinning. Förpackningsproducenterna betalar för tjänsten och konsumenterna förväntas dra sitt strå till stacken.

– För varje förpackning vi köper betalar vi några ören för att den ska återvinnas. Slänger man förpackningen i hushållssoporna betalar man två gånger – sophämtning kostar även om det inte är så tydligt när man bor i lägenhet, säger Lisa Dahlén.

Läs också:Guide: Sant och falskt om källsortering

38,4 procent, eller 72 000 ton, plast lämnas alltså varje år till återvinningen. Knappt hälften av Sveriges plast fraktas till Tyskland för att sorteras. Resten skickas till Swerecs plastsorteringscentral i Småland. Där sorterar man först ut det som inte kan återvinnas – smutsiga förpackningar och föremål som inte är förpackningar eller saker i fel material.

–30 procent av det som kommer hit går inte att använda, säger Peter Håkansson, vd på Swerec.

Det som inte går att använda bränns upp. Det som går att använda sorteras efter plasttyp, buntas ihop eller strimlas ner och säljs till industrin.

– Vår strävan är att 80 procent ska bli nya produkter, säger Peter Håkansson, och tillägger att verkligheten ligger ”där någonstans”.

Av de 72 000 ton plast som lämnas till återvinningsstationen återvinns alltså som bäst 40 000 ton plast, eller drygt hälften. Det betyder att max 21 procent av alla plastförpackningar som säljs i Sverige blir nya produkter – och kanske är det inte ens så mycket. Allt beror på efterfrågan och nu när oljepriset är lågt är industrin inte så sugen på att köpa gammal plast.

ANNONS

– Du anar inte hur mycket plast vi lagerhåller. Och nu har de gjort om ketchupflaskorna till PET i stället för polypropen. PET är väldigt trögsålt, suckar Peter Håkansson.

Lisa Dahlén i Luleå vill ändå betona vikten av att återvinna plast – för miljöns skull. En stor del av världens klimatförändringar beror på att vi eldar fossila bränslen och dit hör plast.

–Inte nog med att vi eldar upp plasten, det vill säga oljan – när vi har eldat upp den slösar vi olja på att göra mer plast. För varje kilo plast som återanvänds, sparar vi två kilo olja, säger hon och tillägger:

– Vi är bra på att återvinna i Sverige, men när det gäller plast kan vi bli ännu bättre.

FAKTA: Tänk på detta

Plastförpackningar måste vara ursköljda. I sorteringen genomlyses förpackningar med UV-ljus och smutsiga förpackningar trillar automatiskt ner i soptunnan.

Det är bara förpackningar som får kastas. Inte leksaker, sopsäckar, tvättkorgar eller plastfickor.

ANNONS