"Många känner sig obekväma med att söka hjälp hos myndigheter och har inte fått den hjälp de behövt vid tidigare kontakt", säger Helene Odenjung (L).
"Många känner sig obekväma med att söka hjälp hos myndigheter och har inte fått den hjälp de behövt vid tidigare kontakt", säger Helene Odenjung (L). Bild: Jonas Lindstedt

Planer på regionalt stödcentrum för hedersutsatta

Hedersproblematiken är vår tids största jämställdhetsfråga. Det menar Helene Odenjung (L). Om drygt ett år tror hon att ett regionalt stödcentrum för hedersutsatta ska finnas på plats.

ANNONS
|

Det ser ut som om planerna kommer att bli verklighet. Den utredning, som stadsledningskontoret i Göteborg gjort på kommunfullmäktiges uppdrag, visar att det finns behov och förutsättningar för att inrätta ett regionalt stödcentrum för unga som utsätts för hedersförtryck.

Kommunalrådet Helene Odenjung (L) menar också att det finns ett brett politiskt stöd för frågan.

– Vi i alliansen kom med förslaget för ett år sedan och då fanns det en bred enighet om att kunskapen om hedersfrågor behöver öka och spridas, säger hon.

Svårt att få hjälp

Den kartläggning av hedersvåld som Göteborgs kommun tidigare gjort tillsammans med Stockholm och Malmö visar på svårigheterna för utsatta att få stöd och hjälp från samhället.

ANNONS

– Många känner sig obekväma med att söka hjälp hos myndigheter och har inte fått den hjälp de behövt vid tidigare kontakt, säger Helene Odenjung.

Så var det för Linda, som GP skrev om i granskningen #Hedersflickorna. Linda tog mod till sig och besökte skolans kurator för att berätta om sina problem:

– Kuratorn förstod inte vad det handlade om. Utan att jag visste ringde hon till pappa. Hon trodde att vi tre skulle kunna ha ett samtal. Pappa blev urförbannad. Jag kände hans ilska i hela kroppen, var livrädd och kände mig sviken, berättar hon.

Ska kunna vara anonym

Det planerade stödcentret ska inrikta sig på unga mellan 13 och 26 år och vara ett komplement till de resurser som redan i dag finns.

De som vänder sig hit ska kunna vara anonyma och få hjälp av personer med spetskompetens i ämnet. Förutom långsiktigt samtalsstöd ska de också kunna få vägledning i hur de ska kunna gå vidare i en fortsatt process med myndigheter.

Helene Odenjung betonar vikten av att ta till vara den kunskap som finns och sprida den till yrkesgrupper som arbetar med barn och unga. Inte minst till de som arbetar inom socialtjänsten.

– Om man hanterar hedersförtryck utifrån hur Socialtjänstlagen ser ut kan det innebära att den unga utsätts för livsfara, eftersom man då ska involvera föräldrarna, som i de här fallen kan vara förövarna.

ANNONS

Chatt och stödtelefon

Göteborgsregionens 13 kommuner är tänkta att ingå i samarbetet. Göteborg ska fungera som huvudsäte, där själva centret ska husera. Enligt planerna ska det även finnas chattfunktion och stödtelefon.

Helene Odenjung säger att hon gärna sett allt detta redan fanns på plats.

– Jag är lite ledsen för att det har tagit så lång tid att det göra något åt hedersproblematiken. Vi har pekat på det i flera år. Storstädernas kartläggning och inte minst GP:s granskning har gjort att frågan lyfts ordentligt och ökat på medvetenheten.

Att unga i Sverige i dag utsätts för hedersförtryck är vår tids största jämställdhetsfråga säger hon.

– Det vore en stor otjänst mot hela samhället om vi inte agerar för att komma tillrätta med hedersfrågan och skydda de unga som är utsatta. Jag kommer inte att backa från det.

Inför kommunstyrelsemötet den 27/3 lägger de rödgrönrosa och alliansen ett gemensamt yrkande om att gå vidare med arbetet för ett regionalt stödcenter för hedersutsatta.

– Tyvärr har samhället inte gett de som utsätts för hedersvåld och förtryck tillräckligt stöd. Därför är det glädjande att vi har fått en bred politisk enighet kring att växla upp arbetet, säger Karin Pleijel (MP), i ett pressmeddelande.

Läs mer: Alicia, 12, giftes bort och blev mamma – nu får våldtäktsmannen vårdnaden

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS