Huset kallas internt för vattenpalatset - på grund av all fukt.
Huset kallas internt för vattenpalatset - på grund av all fukt.

Personalen blir sjuk av fukten på SU

ANNONS
|

Först ut var dialysmottagningen och kardiologin, som evakuerades under början av sommaren. De två avdelningarna ligger på de mest drabbade våningarna, bottenplan och första våningen. Alla golv i byggnaden måste bytas ut efter att n-butanolångor från golvets lim spritt sig i lokalerna. Tidsplanen är att allt ska vara klart under 2016 där den första etappen ska förhoppningsvis vara klar till nästa sommar.

En flyttkarusell väntar nu där avdelningar successivt ska evakueras och nya platser för vård ska hittas för dem. Göran Matejka, områdeschef område 6 och medlem i styrgruppen för nya vårdbyggnaden, lovar att patientsäkerheten inte kommer att riskeras.

ANNONS

- Vi äventyrar inte patientsäkerheten. Vi etablerar inte verksamhet, genomför inte åtgärder, om vi inte kan garantera patientsäkerheten, säger han.

Huset kallas internt för vattenpalatset på grund av alla fuktskador. Det största problemet är att golvmattan lades på innan betongen hunnit torka. Limmet i mattan släppte vilket spred lösningsmedlet n-butanol. Personalen har blivit sjuk, fått huvudvärk, näsblod, känt yrsel, hostat och varit förkylda i långa perioder. De i personalen med astmaproblem har drabbats hårdast. Facket uppskattar att mellan 50-100 personer har fått besvär av lösningsmedlet och att problemen började för snart fyra år sen.

- Sedan är det även den psykiska biten. Att vistas i ett hus som man vet kan göra en sjuk, det är stressande för personalen, säger Monika Djurner, huvudskyddsombud på vårdförbundet.

På vårdförbundet är man glad att det nu genomförs åtgärder, våningar utryms, även om det är i senaste laget.

- Vem bär ansvar för att jag har kollegor som blivit kroniskt sjuka, har haft huvudvärk och gravida kvinnor som är oroliga för sina barn, frågar sig Monika Djurner.

Sedan huset invigdes har det kantats av problem. Allt från att det regnar in vid fönstren till avlopp som svämmat över. En del problem har totalentreprenören Peab åtgärdat allt eftersom. Lars Jansson är fastighetsdirektör på Västfastigheter som äger huset.

ANNONS

- Det är en fastighet med oerhört mycket fel som vi fick ta över av Peab. Jag har aldrig varit med om en byggnad med så mycket fel i, säger han.

Det akuta problemet, golvet, ska lösas genom att man river upp den gamla plastmattan och bygger ett nytt golv några centimeter högre upp. Något som skapar ventilation och gör att de farliga ångorna försvinner.

- Det är en beprövad metod, som vi använt tidigare, som vi vet fungerar, säger Lars Jansson.

Just nu genomförs en besiktning av byggnaden av en oberoende besiktningsman. Han kommer med sitt utlåtande i slutet av augusti. Vem som kommer att stå för kostnaden av renoveringen är ännu inte klart. Västfastigheter och Sahlgrenska ansåg att man inte kunde vänta in hans utlåtande innan man påbörjade en evakuering.

- Med tanke på situationen så kunde vi inte vänta tills han var klar utan körde igång med åtgärder. Så vi får ta på oss den kostnaden som blir under tiden, säger Lars Janson på Västfastigheter.

Hur mycket det kommer att kosta är inte klart än.

Fakta: Detta har hänt

• Den nya vårdbyggnaden på Sahlgrenska invigdes 2009. Ett år senare började personalen klaga på bland annat huvudvärk, yrsel och långvariga förkylningar.

ANNONS

• En inspektion visade att lösningsmedlet n-butanol spridit sig i lokalerna genom att limmet i mattan släppt.

• Facket uppskattar att mellan 50-100 personer har blivit sjuka på grund av felen.

• Nu ska alla golv bytas ut i huset för att komma till rätta med problemen.

ANNONS