"Man kanske skulle kunna tejpa för din mun så du höll tyst en stund". Så sa förskoleläraren till den nioårige eleven – och gjorde sedan just det.
"Man kanske skulle kunna tejpa för din mun så du höll tyst en stund". Så sa förskoleläraren till den nioårige eleven – och gjorde sedan just det. Bild: Jessica Gow/TT

Pedagog tejpade för nioårings mun

"Man kanske skulle kunna tejpa för din mun så du höll tyst en stund". Så sa pedagogen till den nioårige eleven – och gjorde sedan just det. Nu vill Skolinspektionen att hon varnas.

ANNONS

Händelsen inträffade för knappt två år sedan på en skola i centrala Göteborg när en grupp elever satt i klassrummet och pysslade. En nioårig elev ska ha varit särskilt livlig och pratat högt. Det fick en kvinnlig pedagog i 60-årsåldern att reagera och säga "man kanske skulle kunna tejpa för din mun så du höll tyst en stund" till honom. Eleven svarade "ja, gör det så får vi se om jag kan bli tyst". Efter en stunds diskussion klippte också kvinnan av en bit silvertejp och satte den över elevens mun.

En närvarande pensionär som volontärarbetade menar att det hela ska ha skett i samtycke och på ett skämtsamt sätt. Eleven berättar också att han skrattade vid tillfället även om han tyckte att det var pinsamt, men när han tog bort silvertejpen ska det ha gjort ont och efteråt var han irriterad runt munnen.

ANNONS

Skolan ser allvarligt på händelsen. De anser att eleven har utsatts för kränkande behandling och att pedagogen, som var anställd som elevassistent, har agerat omdömeslöst och oprofessionellt. Under tiden händelserna utreddes var hon avstängd med lön.

LÄS MER:Lärare som hade sex med elev förlorar legitimationen

Skolinspektionen anmälde

Eleven har tidigare fått 25 000 kronor i skadestånd i enlighet med ett anspråk framställt av Barn- och elevombudet. Nu har ärendet också lett till att Skolinspektionen anmält pedagogen till Lärarnas ansvarsnämnd där de vill att hon får en varning. Detta då de menar att hon "har visat sig vara mindre lämplig att bedriva undervisning".

Enligt ett yttrande från skolan ska det ha varit mycket personalkonflikter runt kvinnan. Hon ska ha uppfattats som mycket lynnig och ska ofta ha upplevt sig oförskyllt anklagad. Hon ansågs fungera bra i elevgrupper där någon elev inte utmanade eller provocerade henne. Om så skedde kunde hon reagera reflexmässigt och oprofessionellt på ett sätt som hon inte förstod var fel ens efteråt.

För ungefär ett år sedan sade hon upp sig.

Själv menar hon att större delen av utredningen i fallet är "grovt undermålig" och bygger på ren "hörsägen". Hon menar att det inte härrör från något konkret som går att bemöta. Via sitt ombud uppger hon också att hon inte tejpade för barnets mun.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS