Så var tanken att Magasin 113 skulle se ut när bygglov togs fram förra gången, år 2018.
Så var tanken att Magasin 113 skulle se ut när bygglov togs fram förra gången, år 2018. Bild: Älvstranden och arkitekterna MVRDV BSK A

Peab köper Magasin 113 – men innehållet är hemligt

Visionerna för Magasin 113 i Frihamnen har varit många. Men när Peab nu köper byggnaden är mycket hemligt kring vad den ska användas till. Klart är i alla fall att idén om en inomhuspark för göteborgarna inte blir av.

ANNONS

Turerna för Frihamnen har varit många och långa. Planerna för det område som är tänkt att bygga ihop fastlandet och Hisingen las på is efter bland annat ekonomiska bekymmer och dåliga markförhållanden. För några veckor sedan fick Smyrnakyrkan bygglov för en ny kyrka i området.

LÄS MER:Hoppet tänds för konsthallen i Magasin 113 i Frihamnen

LÄS MER:Konsthallen har väntat i tio år på flytt – nu är det stopp igen

Med Peab som ägare kommer ett nytt bygglov tas fram även för Magasin 113. Peab har köpt byggnaden av kommunala Älvstranden Utveckling efter att ha lagt det högsta budet. Priset är 56,3 miljoner kronor men kommer sannolikt att bli ännu högre, enligt Lena Andersson, vd för Älvstranden Utveckling. Det beror på vilken volym som bygglovet kommer att omfatta.

ANNONS

– Jag förväntar mig att det blir en tilläggsköpeskilling men hur mycket det kommer att bli är jättesvårt att säga.

LÄS MER:Nya Smyrnakyrkan på Frihamnen får bygglov

LÄS MER:Avtalsbråk om det avbrutna hamnbadet i Jubileumsparken

Så ser Magasin 113 ut i dag.
Så ser Magasin 113 ut i dag. Bild: Göteborgs stad

Ingen inomhuspark

2018 togs ett bygglov fram för samma byggnad. Då planerades tre våningar på magasinets befintliga tre. Tidigt var Forsman & Bodenfors aktuella som hyresgäst i huset. Men reklamjätten backade ur. Tanken om att låta Jubileumsparken fortsätta på insidan av Magasin 113 är också övergiven. Däremot handlar det fortfarande om någon typ av publik verksamhet, enligt Lena Andersson.

– Peab har ett koncept som är väldigt publikt men där får Peab svara själva, säger Lena Andersson.

LÄS MER:Äntligen är det slut på stadsplanerings-farsen

Peab menar att de intresserat sig för magasinet bland annat på grund av det centrala läget och möjligheterna att utveckla byggnaden och området. Älvstranden Utveckling har letat efter en köpare som kan göra byggnaden till ”en samlingspunkt som lockar människor från hela Göteborg, med olika bakgrund, intressen och från olika samhällsklasser”. I ett pressmeddelande om försäljningen står det att huset ska bli en plats där ”ungdomar, näringsliv och kultur kan mötas och dra nytta av varandra.”

Men vad som exakt är tanken för byggnaden är Lena Andersson och Peab Västs projektutvecklingschef Staffan Lindqvist förtegna om.

LÄS MER:Bakslaget: Arenaförslag på Frihamnen för dyrt

– Jag önskar att jag kunde uttala mig mer. Vi har precis startat. Det exakta innehållet vill jag avvakta kring, med respekt för de intressenter vi har med oss, säger Staffan Lindqvist.

ANNONS

Förutom att volymen kan bli ungefär densamma som vid det förra bygglovet och att Göteborgs Konsthall fortfarande kan få plats i lokalerna så blir resten nytt.

– Vi gör en påbyggnad med ett helt annat innehåll och ingen innergård alls där, säger Staffan Lindqvist.

Ekonomin går ihop

Lena Andersson menar att de ekonomiska problem som Frihamnen dragits med nu är lösta. Genom att fokusera på områdets inre ytor och lämna pirerna till framtida generationer att bebygga kan man få ekonomin att gå ihop. Föreställningen att inget händer i Frihamnen stämmer inte, menar hon.

– Det är så många föreställningar om ekonomin. Vi har gjort ekonomiska förstudier och ser att det går att få det att gå plus om man satsar på de inre delarna. Vi ser inte varför man på något sätt ska vara återhållsam och inte komma igång med detaljplanen, säger hon.

Under sommaren 2020 valde fastighetskontoret att sluta tillföra resurser till arbetet med planerna i Frihamnen och Lindholmen och avvakta politiska beslut om hur man ska gå vidare.

– De sa att de först ville se helheten med ekonomin. Vi ställer oss frågande till det. Stadsbyggnadskontoret vill köra igång planen och stadsbyggnadskontoret är ändå instansen som ska avgöra det, inte fastighetskontoret. När det gäller ekonomin har vi gjort ett gemensamt arbete. Både vi som byggherrar och fastighetskontoret har ju gjort en utredning om att det är fullt möjligt att få ekonomin att gå ihop, säger Lena Andersson.

ANNONS

Fakta: Magasin 113

Magasin 113 är på 9 340 kvadratmeter med en tomtarean på 4 800 kvadratmeter. Byggnaden ligger nära nya Hisingsbron, mitt i Frihamnen.

Magasinet byggdes 1964. Bygglovet från september 2018 har gått ut. Ett nytt bygglov kan vara på plats om ett år. Då kan byggstart ske 2022 och inflyttning 2024.

LÄS MER:Frihamnen kan få 75 meter hög vattentank

LÄS MER:Vändpunkt för prestigeprojektet i Frihamnen

LÄS MER:Så kan Frihamnen till slut byggas ut

LÄS MER:Älvstaden är ännu ett tecken på att något är grundligt fel

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS