Pandemi-julen och vintern svår för utsatta och hemlösa

Sedan pandemins start har många larmat att samhällets utsatta får det ännu tuffare. Samtidigt tvingas hjälporganisationer att trappa ner och stänga verksamheter för att undvika trängsel. I vinter och över julhelgen stängs många dörrar för Göteborgs hemlösa och socialt utsatta.

ANNONS
|

– Ni skulle varit här för en timme sen, kön gick längs med hela gatan. Det var säkert 100 personer, säger Winco Solomone.

Han har hand om kaféet Trappaner, som ligger en trappa ner under Baptistkyrkan i Vasastan. I dag kan folk komma förbi och hämta sovsäckar från Rapid Relief Team, filtar men även mat som har räddats från att slängas.

Sven hämtar upp en matkasse. Han vill först inte uppge sitt namn, men säger sen att vi kan skriva hans förnamn eftersom ”alla vet ändå vem jag är!” Han tänder en cigg och skrattar åt frågan om han har varit orolig under pandemin.

ANNONS

– Efter allt jag har klarat så ska jag väl klara den också, säger han innan han säger hej då och drar sig hemåt mot Hisingen.

Sven får en julstrumpa av volontären Irene Hollster.
Sven får en julstrumpa av volontären Irene Hollster. Bild: Meli Petersson Ellafi

Kaféet beskrivs som en mötesplats för gäster som är socialt utsatta eller hemlösa och har vanligtvis öppet flera kvällar i veckan. I genomsnitt kunde de ta emot 120 gäster på en kväll, men nu har de stängt. De slutade med caféverksamheten i höstas eftersom de inte ville orsaka trängsel inomhus. Nu möter de istället sina gäster två gånger i veckan utomhus och serverar mat.

Att inte behöva frysa och få mat för dagen kan vara livsviktigt, men enligt Winco Solomone behöver många också en plats där de kan sätta sig ner och se bekanta ansikten.

– Nu kan de inte komma in och återhämta sig, vila, få varm mat. Bara sätta sig ner och samtala, säger Winco Solomone.

– Det är minst lika viktigt att bli sedd.

Ställer in julfirande

Socialstyrelsen skrev i maj att personer i hemlöshet kan vara särskilt utsatta för risken att bli smittade och allvarligt sjuka i covid-19. Många som sover utomhus har nedsatt fysisk hälsa och kroniska sjukdomar och riskerar därför att bli sjukare än andra.

Åsa Vilu, områdeschef för sociala området på Stadsmissionen, berättar att de brukar ha stora julfiranden varje år med sammanlagt 2 000 personer som äter julbord.

ANNONS

– I år blir det ingenting sådant, det går inte, säger hon. Det är jättetråkigt, vi vet ju att julen är extra tung. Ensamhet och ekonomisk utsatthet blir påtaglig då.

Istället kör de ut matkassar och jultallrikar.

– Vi måste ta smittspridningen på allvar och bidra på vårt sätt men utan att stänga ner. Istället måste vi hitta andra vägar och stötta människor så gott det går, säger Åsa Vilu.

LÄS MER:Ökat tryck på landets stödlinjer - så mår Sverige i coronatider

Jul i mindre grupper

Räddningsmissionen i Göteborg ser också ett behov av att fortsätta finnas till för målgruppen. På frukostcaféet Vasa serverar man nu mindre grupper för att ändå kunna erbjuda en plats att värma sig på ett tag. Julfiranden blir också av – men i mindre grupper.

– Vintern, kyla och pandemi slår väldigt hårt mot hemlösa och de som vistas mestadels utomhus, säger Ulrika Falk på Räddningsmissionen. Värme, vila och mat minskar risken för att bli sjuk.

Samtidigt efterfrågar hon fortfarande en nationell och kommunal strategi för hemlösa under pandemin – Räddningsmissionen har ifrågasatt hur de ska ”stanna hemma” om de får sjukdomssymtom.

– Även våra verksamheter har mycket mer begränsade öppettider och ett visst antal personer som kan komma in. Vi ser också att EU-medborgare har väldigt svårt att försörja sig när länder stänger ner och tillfälliga arbeten försvinner.

ANNONS

Antalet övernattningsplatser under tak har blivit färre när man ska undvika trängsel på ställen där man kan sova en natt. Organisationen kan dock erbjuda en isolerad plats att sova och vila på om man har symtom.

LÄS MER:Samhällets mest utsatta är extra utsatta under coronapandemin – då vill fler hjälpa

LÄS MER:Mörka utsikter för ensamkommande i coronapandemins spår

Hur kan man hjälpa till?

Ibland vill man hjälpa till, men vet inte hur.

Inför jul har Stadsmissionen fått in 250 000 kronor respektive 500 000 från Volvo och Ica i Munkebäck, och visst kan både företag och privatpersoner stötta ekonomiskt, säger Åsa Vilu vid Stadsmissionen. Man kan både ge via deras digitala julbutik eller bli månadsgivare.

Ulrika Falk vid Räddningsmissionen säger att man kan vara solidarisk genom att till exempel köpa en gatutidning, och att man kan ta reda på vilka organisationer som samlar in vinterkläder och ge bort det man inte använder.

Hon påminner också om att lyfta diskussionen om hemlöshet, EU-medborgare och vilka som har tillgång till hjälp inom systemet.

Både Ulrika Falk och Åsa Vilu nämner också att man kan bli volontär. Bara i år har Stadsmissionen fått hundratals nya volontärer.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS