Pålarna ska rädda anrika huset från att sjunka: "Ser lite brutalt ut"

Wernerska villan är ett av Göteborgs mest klassiska hus, men sedan årtionden tillbaka har byggnaden fått sättningsskador – eftersom den sjunker. Nu ska 450 stålpålar rädda huset, som samtidigt ska bli ännu mer likt originalutseendet.

ANNONS
|

Den storslagna byggnaden blev år 1886 Göteborgs första privatbostad med elektricitet. 134 år senare är Wernerska villan på väg att sjunka ihop och en helrenovering pågår.

– Det ser lite brutalt ut, medger Karin Lottkärr och syftar på pålarna som sticker upp ur sockeln.

Hon är projektledare på Higab, som äger och förvaltar byggnaden sedan 1991.

Ungefär 450 stålrör ska slås ner i byggnadens grund för att stabilisera den. Wernerska villan står nämligen inte så rakt vid Nya allén som den en gång har gjort.

LÄS MER:Det händer med fasaden med löparna vid Åkareplatsen

– Den sjunker lite sakta och den sjunker ojämnt, vilket ger sprickbildningar. Det finns jättefina salonger på våning två, med väldigt känsliga ytskikt, som riskerade att bli förstörda med stora skador i långa loppet.

ANNONS

Det har redan blivit en del skador på våningen på grund av sättningen, berättar Karin Lottkärr vidare.

Fönster ska bytas ut

Projektet som nu pågår vid adressen på Parkgatan omfattar samtidigt mer än bara grundförstärkningen.

Fasaden och taket ska renoveras, avloppssystemet är renoverat och det ska dräneras på tomten. Dessutom ska fönstren fräschas upp – och en del bytas ut.

LÄS MER:Nu ska Billdals gård återfå sin forna glans

– Alla fönster är originalfönster förutom ett tiotal mot Storgatan som byttes på 50-talet. Där har vi nu låtit en arkitekt rita upp originalfönstren, och ska tillverka nya enligt originalutseendet, säger Karin Lottkärr.

Wernerska villan är klassad som ett byggnadsminne sedan 1968, och allt arbete som utförs kräver därför tillstånd av Länsstyrelsen. Antikvarier och konservatorer är också involverade i arbetet.

– Vi förändrar inte någonting utan det handlar bara om att bevara. I och med att det är ett byggnadsminne måste allt göras enligt traditionella metoder och på speciella sätt.

Fakta: Wernerska villan

Huset innehöll ursprungligen 20 rum, kök och stall, och byggdes som privatbostad åt grosshandlaren Carl Wijk och hustrun Emma Helena Röhss. 1915 såldes det till grosshandlare Gustaf Werner, och bytte i samband med det namn från Wijkska palatset till Wernerska villan.

På senare tid har huset främst använts som kontor, även om övervåningen alltjämt i stort är bevarad med originalinredning.

Källa: Higab

Rören ska kapas

Den som oroar sig för att pålar ska sticka upp ur fasaden, när Wernerska villan väntas vara färdigrenoverad våren 2021, kan vara lugn.

Rören som slagits ner ska fyllas med betong och kapas längs med fasaden, som sedan ska återställas till originalutseendet.

Förhoppningen är att den palatsliknande byggnaden då ska vara mer stabil.

ANNONS

LÄS MER:Så ska Göteborgs historiska skatter räddas

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS