Ovanliga naturfenomenet ”håris” dök upp i Göteborg

Anna Synnerö hade länge känt till fenomenet ”håris”, men aldrig själv fått chansen att se det – förrän nu. Sedan i början av januari har den skäggliknande isen dykt upp på flera platser i Göteborg.
– Det är hårliknande is som tränger ut ur ruttnande svampbeklädda trädelar, det är ganska ovanligt och kräver särskilda väderförhållanden, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

ANNONS
|

Allt började med Anna Synnerös stora intresse för svampar. I sin roll som moderator för ett svampforum hade hon vid flera tillfällen fått frågan om vad det var för konstigt, vitt och hårliknande som trängde ut ur trädet i skogen.

– Många tror först att det är en slags svamp. Det kan vid första ögonkastet se mjukt och hårigt ut men känner man på det är det alldeles hårt och kallt, säger Anna Synnerö.

Fenomenet kallas för ”håris” och är ett relativt ovanligt naturfenomen som ibland dyker upp på olika platser i Sverige. På SMHI får de ungefär en gång per år in rapporter om att någon skymtat den speciella hårisen ute i naturen.

ANNONS

– Man blir nästan lite avundsjuk, jag skulle också vilja se det. Det är hårliknande is som tränger ut ur ruttnande svampbeklädda trädelar, det är ganska ovanligt och kräver särskilda väderförhållanden, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

LÄS MER:Värme över Arktis skickar kylan söderut

Bildas vid väderomslag

Vanligtvis dyker det upp på hösten när vädret slår om från fuktigt milt väder till minusgrader. Då har vatten ansamlats i de ruttnande trästyckena och när luften utanför sedan snabbt fryser till bildar den fukt som tränger ut från träets små porer ”håris”.

– Vad som gör att det blir den här hårliknande formen vet man inte helt säkert, men man tror att det kan påverkas av ämnen från en slags svamp som brukar växa på ytan av det ruttna trädelarna, säger Therese Fougman.

Svampen som kallas ”Exidiopsis effusa” är en skinnsvamp som vanligtvis växer i ädelträskogar, vilket var just vad som fanns vid Delsjön i Göteborg där Anna Synnerö upptäckte isformationen.

– Det var efter att jag såg ett tips på Facebook som jag kastade mig ut i skymningen med min pappa och min dotter för att försöka hitta den. Och ute vid Delsjön var den, det kändes helt fantastiskt att se den i verkligheten, säger Anna Synnerö.

ANNONS

LÄS MER:Ovanligt sena isar – risk för vandrande älgar

LÄS MER:Avlägsna rymdblixtar förbryllar forskarna

Trodde förr att det var vättarnas skägg

Eftersom hon arbetar som fotograf till vardags tog hon många bilder, dotterns entusiasm var däremot mildare.

– Hon ville mest känna hur den kändes, säger Anna Synnerö.

Svampentusiast som hon är såg hon också till att se om svampen kunde skymtas under all håris.

– Tyvärr var det så mycket i vägen så jag kunde inte se, däremot fanns det mycket andra skinnsvampar i närheten men man kan behöva mikroskop ibland för att verkligen kunna se den ordentligt.

Ett annat namn som också används för håris är ”vätteskägg”, vilket kommer från förr i tiden då man skrockfullt trodde att det var vättarna som fastnat med skägget när de hoppade ner i sina trähålor.

LÄS MER:Halka i Göteborg – kollektivtrafiken tvingades dra in hållplatser

Kan dyka upp igen i Göteborg

Om man vill lyckas få syn på fenomenet rekommenderar Anna Synnerö att man tar på sig ett par ordentliga skor och ger sig in i skogen.

– Det gäller nog att komma in en bit från de upptrampade vägarna. Jag tror att det är vanligare än man tror eftersom det inte är många som rör sig där det finns mycket ruttet trä.

Även enligt SMHI har man nu i januari goda chanser att se det igen i Göteborg.

ANNONS

– Ja, vi har haft milt väder med mycket regn och att det sen snabbt fryser på. Då skapas de här speciella förhållandena som krävs, säger Therese Fougman.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS