Osäkert politiskt läge – Göteborg kan få tillfällig borgmästare

På torsdag ska nya kommunfullmäktige välja en ny ordförande. Men eftersom det inte finns något nytt styre i sikte är partierna överens om en unik lösning.
– Jag har aldrig upplevt något liknande under mina år som politiskt aktiv, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) om det politiska läget.

ANNONS
|

Det parlamentariska läget i Göteborg är ytterst oklart. Över sex veckor har gått sedan valdagen men ännu finns inget styre i sikte. I stället råder ett dödläge och inga förhandlingar uppges pågå.

På torsdagen sammanträder de nya kommunfullmäktige. Alltså de 81 ledamöter som ska sitta i det högsta beslutande organet i Göteborg de kommande fyra åren.

Under mötet ska fullmäktige fatta beslut om vilka som ska sitta i kommunfullmäktiges presidium. Det handlar om de tunga posterna som ordförande i kommunfullmäktige samt tre vice ordföranden.

Helene Odenjung (L), kommer i egenskap av ålderspresident, alltså den ledamot som suttit längst i fullmäktige, att inleda mötet och hälsa de nya ledamöterna välkomna. Med anledning av det osäkra läget kommer hon att föreslå ett tillfälligt presidium.

ANNONS

– Vi ser ju att det parlamentariska läget är väldigt oklart. Det finns ingen traditionell konstellation som skapat majoritet, eller ens minoritet. I vanliga fall brukar det vid det här läget vara klart hur det kommer att bli, säger hon.

Har aldrig varit med om något liknande

Under hennes 27 år i fullmäktige har hon aldrig varit med om att man behövt tillsätta ett tillfälligt presidium.

Men så är läget också ovanligt. Därför har Helene Odenjung, i rollen som ålderspresident, under de gångna veckorna rådgjort med gruppledarna i de två blocken, samt Demokraterna. I bred enighet har de landat i att det är bäst att skjuta upp på beslutet till nästa år. På så sätt står inte fördelningen av de tunga posterna i vägen för eventuella förhandlingar.

– Eftersom samtal pågår så har vi valt att ta fram en möjlig lösning som alla kan enas om. Det skapar utrymme att fortsätta konstruktiva samtal för att hitta ett fungerande styre, säger hon.

Kommunfullmäktige ska senare under året fatta två väldigt viktiga beslut. I november ska den nya kommunstyrelsen väljas samt budgeten för nästa år klubbas. I december tillsätts alla nämndposter.

Politiskt enighet bakom

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) står helt bakom Odenjungs förslag.

– Vi har ett extraordinärt politiskt läge. Det är väldigt ovanligt att det tar så här lång tid att få till ett styre. Jag har aldrig upplevt något liknande under mina år som politiskt aktiv, säger hon.

ANNONS

Axel Josefson, gruppledare (M), håller med om att situation sticker ut.

– Det är en situation som vi aldrig har upplevt, den är ganska unik för Kommunsverige i stort. Vi har svåra förhandlingar och många utfall framför oss vilket gör att det inte riktigt är läge att välja det permanenta presidiet, utan nu handlar det om att hantera den svåra process vi är i.

Rollen som kommunfullmäktiges ordförande är ett hedersuppdrag – personen som innehar ämbetet kallas ibland borgmästare – och vid sidan av att leda fullmäktiges sammanträden ingår en hel del representation i uppdraget.

– Sitter man i fullmäktiges presidium så är man inte partipolitisk i första hand, utan man representerar Göteborg. Man leder fullmäktiges sammanträde och deltar inte i politiska debatter, det är viktigt att understryka att det är en roll som inte är partipolitisk, säger Helene Odenjung.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS