Leif Sjöqvist har varit aktiv i föreningar i Backa i 30 år. För tillfället tränar han sju lag i Hisingsbacka FC. Den enda chansen att stoppa föreningsdöden i förorterna är att börja arvodera tränare, anser han.
Leif Sjöqvist har varit aktiv i föreningar i Backa i 30 år. För tillfället tränar han sju lag i Hisingsbacka FC. Den enda chansen att stoppa föreningsdöden i förorterna är att börja arvodera tränare, anser han. Bild: Mia Höglund

Oron i Backa: ”Det vi gör räcker inte”

Efter upplopp och stenregn mot polisen växer oron i Backa för att stadsdelen kan vara på väg in i samma omfattande oroligheter som för tio år sedan. Stadsdelsnämndens ordförande Jens Adamik (L) vill vräka dem som kastar sten. Föreningsprofilen Leif Sjöqvist efterlyser långsiktiga satsningar på ungdomar.

ANNONS
LocationGöteborg||

– Det är ett väldigt osäkert läge. Hur det utvecklas vete gudarna. 2010 var ringen av ungdomar rätt stor runt kärngruppen som styrde. Jag är rädd att den håller på att bli det igen, säger Leif Sjöqvist, eldsjäl i Backa.

Han har bott 35 år i området och varit fotbollstränare i stadsdelen större delen av den tiden.

LÄS MER: ”Hisingsbacka vägrar backa”

Under perioden har Backa gått från att vara ett genomsnitt av Göteborg till att bli en polisbelägrad stadsdel med brinnande bilar och skjutningar, till att bli lugnare igen, och fram till dagens läge som är – vadå?

ANNONS

– Det går i cykler. Nu känns det som ett osäkert läge, med en risk att äldre killar från en kriminell kärna drar med sig yngre. Det är klart att du inte kan vara säker på att vi inte hamnar i samma läge som för tio år sedan, säger Leif Sjöqvist.

LÄS MER:Så utraderades Backagängets topptrio

LÄS MER:Polisområdeschefen om hur unga dras in i Backagänget

LÄS MER:Morden i gängkriget i Backa

Attack mot polisen

Vi träffas på Skälltorpsskolan där Leif sedan snart två år arbetar som idrottslärare. Denna regniga och kalla sommardag är han klädd som alltid så här års – kortbyxor och träningsdojor.

En vecka tidigare hade en stor folksamling, där några av deltagarna var maskerade, kastat sten och glasburkar mot polisen.

Det hade börjat med att polisen skulle stoppa en motorcykel som inte ville stanna. De efterföljande mc-poliserna blev attackerade och försök gjordes att dra dem av fordonen.

En stor polisstyrka omhändertog 30 personer i åldrar mellan 15 och 37 år. Enligt uppgifter hade uppåt 70 personer varit i och runt den stenkastande gruppen.

Ledaren satt häktad

23 av männen och pojkarna omhändertogs enligt polislagen och sattes i arresten. Ytterligare fem, som var under 18 år, överlämnades till föräldrarna.

Två män greps, anhölls och begärdes häktade. Den ene, en 19-åring, släpptes av domstolen, men är fortsatt misstänkt för blåljussabotage.

Den andre, en 29-årig man, betraktas av polisen som anstiftare. Han häktades misstänkt för våldsamt upplopp. Åklagaren valde dock nyligen att släppa ut honom då han inte ansågs kunna påverka utredningen på fri fot.

ANNONS

Mannen är en välkänd person i Backa och var brottsaktiv när stadsdelen hösten 2009 och våren 2011 drabbades av omfattande bilbränder, skottlossningar och stenkastning mot polisen.

LÄS MER: Fotbollen ger unga en chans

Leif Sjöqvist arbetar som idrottslärare på Skälltorpsskolan. Strax intill den attackerade en stor grupp ungdomar, och vuxna, polisen med stenkastning i slutet av maj. Han är orolig att läget i stadsdelen kan vara på väg mot situationen som rådde för tio år sedan.
Leif Sjöqvist arbetar som idrottslärare på Skälltorpsskolan. Strax intill den attackerade en stor grupp ungdomar, och vuxna, polisen med stenkastning i slutet av maj. Han är orolig att läget i stadsdelen kan vara på väg mot situationen som rådde för tio år sedan. Bild: Mia Höglund

Succésatsning

För tio år sedan var oroligheterna koncentrerade kring Backa Röd, och det var där som ett omfattande 20-punktsprogram kallat ”Backa i fokus” sattes in 2011. Det har allmänt ansetts som framgångsrikt, men var bara ett tvåårigt projekt.

En av punkterna var att starta fotbollslaget Backa BK, med anställd personal och stöd från Leif Sjöqvists klubb Hisingsbacka FC.

– Ja, det var en rejäl satsning, men också en rejäl succé. Det är en gåta för mig varför inte Backa BK lyfts fram som modell för arbete i andra utsatta områden. Social oro uppstår där det inte finns fungerande nätverk och strukturer. Då gäller det att satsa genom en etablerad förening.

De är vuxna människor. Där pratar vi kriminalvård. Polisen måste lagföra dem.

Leif Sjöqvist säger att han tjatat i 20 år på stadens tjänstemän och politiker om långsiktiga och förebyggande satsningar, men så smått börjat ge upp.

– Det är ryggdunkar och stor förståelse när vi möts, men det händer inget. I stället blir det nya projekt. Snömos, säger Leif Sjöqvist.

Kriminalvård inte fritidsverksamhet

Jens Adamik (L) är ordförande i stadsdelsnämnden för Backa (SDN Norra Hisingen). Apropå det faktum att de flesta som omhändertogs av polisen vid den senaste stenkastningen var över 18 år, säger han:

ANNONS

– De är vuxna människor. Där pratar vi kriminalvård. Polisen måste lagföra dem. Jag är skeptisk när man lyfter fram att fritidsverksamhet ska vara lösningen på stenkastning.

Dessutom vill Adamik gå fram med hyreslagen mot stenkastare över 18 år:

– När vuxna människor kastar sten i sitt område bör de bli vräkta.

Jens Adamik (L) är ordförande i stadsdelsnämnden för Backa.
Jens Adamik (L) är ordförande i stadsdelsnämnden för Backa. Bild: Freddy Karlsson

Sedan Jens Adamik tillträdde i början av förra året har Norra Hisingen skurit ned åtta miljoner kronor och 15 tjänster inom fritidsverksamheten.

Beslutet om en nedskärning på nio miljoner kronor togs redan i september 2018 av den dåvarande S-V-MP-majoriteten i stadsdelsnämnden.

En effekt av detta är att fritidsgården i Backa har drop-in-verksamhet endast en kväll i veckan.

Ja, så det är klart att det finns en oro att vi igen ska hamna där vi var för tio år sedan

På SDN-mötet i maj blev Adamik nedröstad två gånger och fick se yrkanden från Demokraterna respektive Vänsterpartiet och Miljöpartiet bli beslut.

I båda fallen handlade det om utökade satsningar på fritidsverksamhet, inte minst mot bakgrund av problem som uppstått till följd av viruspandemin.

"Finns en oro"

Marie Brynolfsson, gruppledare (V) i Norra Hisingen, är nöjd med den satsning hon ser komma i sommar, med en utökning av både planerade aktiviteter och drop-in.

– Vi var emot beslutet att gå ifrån drop-in-verksamhet till i princip bara planerad verksamhet. Det passar inte alla ungdomar. De har själva sagt att de vill ha en öppen verksamhet att gå till, och skapa aktiviteter när de är där.

ANNONS

Brynolfsson påpekar att förutom bantningarna i fritidsverksamheten, så skars en hel förebyggande enhet bort från socialtjänsten i Norra Hisingen i fjol. Det sistnämnda var S-V-MP, nu i minoritet, emot.

– Ja, så det är klart att det finns en oro att vi igen ska hamna där vi var för tio år sedan, säger hon.

Jag är orolig. Det vi gör räcker inte.

Inte heller nämndens ordförande är helt utan oro för detta:

– Har vi otur kan gnistan tändas. Det är ofta tillfälligheter som avgör, säger Jens Adamik. Men jag tycker vi är väl förberedda. Vi kommer att ha mer aktiviteter än förra sommaren.

Lägesbilden

Om de styrande politikerna och tjänstemännen ser ljust på sin verksamhet, var det en dystrare lägesbild som nyligen presenterades av ”Trygg i Norra Hisingen”:

• Narkotikaproblemet är stort, framförallt i Backa.

• Knarkförsäljarna använder drönare för att säkra att polisen inte finns i närheten.

• Social oro existerar, och är ett tecken på ett parallellt samhällssystem.

• Trots insatser av fältsekreterare i Backa har situationen inte förbättrats. "Insatserna måste bli skarpare och riktade mot den grupp lite yngre ungdomar som riskerar att rekryteras in i det gäng som står för narkotikahanteringen i Backa."

Kenneth Johansson började arbeta i Backa 2001 och var fram till 2017 sektorchef för kultur och fritid i Norra Hisingen. Nu är han trygghetssamordnare.

ANNONS

– Det är mycket narkotika, och därmed pengar, i omlopp. Då finns en risk för konflikt, säger Kenneth Johansson, och tillägger:

– Jag är orolig. Det vi gör räcker inte.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS