Oppositionen sa nej till Göteborgslobby i Stockholm

Behöver Göteborgs stad synas och påverka i Stockholm? Ja, tycker alliansen. Nej, menar resten av partierna i kommunstyrelsen.
– Vi ska inte göda en lobbyistkultur, säger Daniel Bernmar (V).
– Det räcker inte att sköta kontakterna via brevkorrespondens, säger Axel Darvik (L).

ANNONS
|

Sedan några år tillbaka har Göteborg ett kontor i Bryssel och i budgeten för 2020 väckte alliansen frågan om omvärlds- och intressebevakningen borde kompletteras med ett kontor i Stockholm. Och tjänstemännen på stadsledningskontoret, som utrett saken, menar att det hade varit bra för att komma närmare nationella beslutsfattare.

Men i kommunstyrelsen fick alliansen inte med sig något annat parti på förslaget.

Demokraterna och Sverigedemokraterna ville tvärtom gå längre åt rakt motsatt håll och stänga ned även kontoret i Bryssel. Demokraterna för att de menar att det innebär en orimlig kostnad och Sverigedemokraterna för att de tycker att 21 EU-parlamentariker mer än väl räcker för att föra landets talan på plats.

ANNONS

Brysselkontoret blir kvar

Efter votering står det klart att Brysselkontoret blir kvar – och att planerna på ett Stockholmskontor inte går igenom.

Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) tycker att det är olyckligt.

– Vi påverkas av de beslut som fattas i Stockholm och för att kunna vara med och påverka behöver vi komma in tidigt i de beslutsprocesserna och ha goda kanaler in på departement, säger han.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet, vars gemensamma yrkande fick flest röster i voteringen, menar att det är ”ett absurt sätt att se på politik” att hävda att staden behöver en lobbyist i Stockholm för att kunna påverka.

– Det blir en väldigt konstig situation om varje kommun som har lite pengar och kan sätta en lobbyist i Stockholm ska ha förtur för att kunna påverka. Det blir en obalans, säger Karin Pleijel (MP).

”Slöseri med skattepengar”

Daniel Bernmar (V) kallar det ”ett vansinnigt slöseri med skattepengar” att ge sig in i och göda en lobbyistkultur som han menar visat sig väldig skadlig.

– Vi har, både som remissinstans, och som kommun möjlighet att lämna våra synpunkter. Vi har också inflytande genom Sveriges kommuner och regioner, SKR, och sedan är faktiskt Stockholm bara en tågresa bort.

Axel Josefson (M) drar paralleller till den diskussion som varit om stadens närvaro i Almedalen de senaste åren och tycker att de andra partierna landat i att det ska vara någon form av reseförbud.

ANNONS

– Jag tycker att det handlar om populism. Man vänder sig mot att Göteborgs stad går utanför kommungränsen. Jag menar att vi måste våga göra det och träffa och samarbeta med andra. Det är en del av den globala värld vi lever i i dag.

Viktigt bygga relationer

Axel Josefson säger att det inte räcker med goda förbindelser via politiken. Staden behöver bygga relationer även på tjänstemannasidan.

– Västra Götalandsregionen har en person som jobbar där uppe, för att sätta upp möte och som känner personer på tjänstemannasidan. Det blir helt enkelt lättare för oss att få tillgång till dem. Jag tycker att det är viktigt att vi också bygger upp de relationerna, för mycket av de beslut vi fattar här påverkas av det som bestäms i Stockholm. Därför är det viktigt att vi kan vara med och påverka det, säger han.

Axel Darvik (L) tycker att det varit tydligt att andra regioner varit skickligare på att få statliga investeringar och att det behövs någon som slåss för göteborgarnas sak på plats i Stockholm.

– Man kan inte tro att det bara är att vänta tills det kommer en remiss och sköta kontakterna via brevkorrespondens, utan man måste vara med tidigare i processen och föra fram argument för varför vi behöver mer satsning på infrastruktur eller andra områden, säger han.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS