Daniel Bernmar (V) och Karin Pleijel (MP) var allt annat än nöjda med kommunens rekordresultat, som de tycker visar att pengar som skulle gått till verksamheten inte används på rätt sätt.
Daniel Bernmar (V) och Karin Pleijel (MP) var allt annat än nöjda med kommunens rekordresultat, som de tycker visar att pengar som skulle gått till verksamheten inte används på rätt sätt. Bild: Jonas Lindstedt

Oppositionen rasar över stadens rekordresultat

Göteborgs stad visade rekordresultat under 2020, med ett överskott på 2,4 miljarder kronor. Oppositionen är kritisk och menar att riktade statsbidrag för att klara pandemin har lagts på hög.
– Det är skandalöst, säger Karin Pleijel, kommunalråd (MP).

ANNONS
|

Coronapandemin satte sin prägel på 2020. För kommunen innebar det på många sätt stora prövningar, inte minst för personal inom äldreomsorg, skolan och andra verksamheter.

I flera omgångar sköt staten till pengar för att kommunerna skulle klara sina åtaganden. I Göteborgs fall har det resulterat i ett rekordstort överskott. Det preliminära resultatet landar på 2,4 miljarder kronor.

– Vi gör ett bra resultat utifrån förutsättningarna. Det är viktigt att verksamheterna fungerat och jag är glad att vi inte slösat bort pengarna, utan fonderat så att vi kan använda dem på sikt, säger kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M).

Ett misslyckande

Oppositionen ser istället resultatet som ett misslyckande.

ANNONS

– Resurser som skulle gått till verksamheten har inte gått till verksamheten. Det är upprörande och ansvarslöst, säger Daniel Bernmar, kommunalråd (V).

Karin Pleijel (MP) konstaterar att antalet anställda i staden minskade med två procent under 2020 och menar att det med tanke på omständigheterna borde varit tvärtom.

– Här har regeringen satsat för att vi ska kunna säkra välfärden och så minskar man istället antalet anställda. Det är skandalöst.

Har inte fått ut pengarna

Även Socialdemokraterna, som under våren ingick i ett coronasamarbete tillsammans med alliansen, är kritiska till hur de extra pengar som regeringen sköt till har används.

– Jag tycker inte att man ska lägga pengarna på hög på det här sättet, när vi vet att vi har stora behov i vår välfärd. Det stöd som den S-ledda regeringen sköt till skulle förstås ha används längst ut i linjen. Det skulle landat hos rektorerna och alla andra som möter göteborgarna. Det är en svaghet att alliansen inte klarat av att trycka ut dem, säger Jonas Attenius, kommunalråd (S).

Kommunalrådet Viktoria Tryggvadottir Rolka (S) ger ett exempel: under 2020 minskade antalet elevassistenter på stadens skolor med 140.

– Det påverkar tryggheten i våra skolor, säger hon.

Vill gräva i siffrorna

Axel Josefson (M) delar inte alls oppositionspartiernas bedömning av vad som borde ha gjorts under 2020. Han är istället glad över att man inte ”slösade bort pengarna på åtgärder som inte har effekt”.

ANNONS

Hur ser du på att antalet anställda minskade under året?

– Man får nog gräva lite i de siffrorna för att få en bättre bild av vad de står för. Men även Socialdemokraterna vill ju att vi ska minska antalet anställda, så jag förstår inte riktigt kritiken från dem.

Jörgen Fogelklou (SD) konstaterar att den styrande alliansen inte har så stor anledning att slå sig för bröstet över resultatet, eftersom det i första hand kommer från ökade statliga bidrag.

Hans ingång är istället att man borde titta på om det går att effektivisera verksamheten framåt.

– Vi har haft lägre kostnader under pandemi – behöver vi dra på oss de kostnaderna igen? säger han.

LÄS MER:Även vikarier får bonus för arbete under pandemin

LÄS MER:Lärarna på Vättleskolan slår larm efter nedskärningarna

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS