Helene Odenjung (L) presenterar nya förslag på hur man ska öka tryggheten i skolorna.
Helene Odenjung (L) presenterar nya förslag på hur man ska öka tryggheten i skolorna. Bild: Jonas Lindstedt

Odenjung: "Politiken är egentligen helt fel för mig"

Egentligen tycker Helene Odenjung att hon är för otålig för politiken. Ändå är hon den av toppolitikerna i staden som varit med längst. Den långa erfarenheten är ett av skälen till att Liberalernas gruppledare är Göteborgs mäktigaste politiker 2019.

ANNONS

Helene Odenjung säger att hon alltid haft ett starkt driv av att vilja vara med och påverka, i sakfrågor och för att skapa större frihet för människor. Men att bli politiker på heltid var inget hon planerat.

– Jag var fritidspolitiker och jobbade som skeppsmäklare. Sedan när vi gjorde ett väldigt bra val (2002), fick jag frågan om jag kunde tänka mig att vara förtroendevald på heltid. Och det är så jag ser det: jag har fått ett förtroende och då gäller det att förvalta det så bra man kan.

Makt både lokalt och i riket

Hon är vice ordförande i kommunstyrelsen, ordförande i grundskolenämnden och fram till för ett par månader sedan vice ordförande i Liberalerna. Med rutin och erfarenhet spelade hon en central roll i arbetet bakom maktövertagandet i Göteborg – och diskussionerna som ledde fram till januariavtalet på riksplanet.

ANNONS

Har du som lokalpolitiker mer eller mindre makt än folk tror?

– Jag är ganska otålig till min natur. Jag har jobbat i transportbranschen där allt ska gå fort. Politiken är egentligen helt fel för mig, för det tar jättelång tid. Men ibland får man kanske nöja sig med att man nådde en bit, så får man ta nästa steg sedan. Det kan jag vara frustrerad över och jag kan förstå om människor känner "ni gör ju ingenting".

Jobbet är aldrig klart

Hon nämner skolans organisation som exempel: i tio år drev hon frågan om att flytta ansvaret från stadsdelarna till en central nämnd. Först för ett år sedan blev det verklighet.

– Det jobbet är inte färdigt i och med det. Nu måste vi se till att skolorna får rätt förutsättningar, så att rektorer och lärare kan fokusera på sitt huvuduppdrag. Jobbet måste hela tiden fortgå.

Det har gått ett år sedan alliansens tog över styret i Göteborg. Hur mycket har ni åstadkommit?

– Vi har långt ifrån majoritet. Traditionellt har man sagt att kommuner måste ha majoritetsstyre, annars går det inte. Än så länge går det, men det handlar mycket om att man har ett ganska lyhört ledarskap. Vad är möjligt att genomföra? Vilken ordning ska vi ta det i? Min otåliga sida har fått lida, och det finns jättemycket kvar. Staden har styrts av mer eller mindre samma konstellation i 24 år. Mycket sitter i väggarna. Det ändrar man inte på ett år.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS