Nytt mässlingfall på Sahlgrenska

Ytterligare ett fall av mässling har konstaterats på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Totalt handlar det nu om åtta insjuknade.
– Mässling är en allvarlig sjukdom och mycket smittsam, säger Anne Olmarker, jourhavande sjukhusdirektör.

ANNONS
|

Under juldagen rapporterade GP om ett mässlingutbrott på Sahlgrenska. Totalt hade sju personer insjuknat i den allvarliga och mycket smittsamma virussjukdomen. Det första fallet konstaterades 10 december, därefter har sex fall ytterligare tillkommit.

LÄS OCKSÅ: Flera mässlingfall – Sahlgrenska i stabsläge

Nu har ett åttonde fall konstaterats. Det handlar om en person sökt vård på Sahlgrenska.

– Mässling är en allvarlig sjukdom och mycket smittsam, men vi bedömer detta utbrott som begränsat med totalt åtta konstaterade fall. Det finns inte någon anledning till allmän oro utan smittspårning pågår i de specifika fallen, säger Anne Olmarker, jourhavande sjukhusdirektör på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.

ANNONS

LÄS OCKSÅ: Disa, 6 månader, fick akutvaccineras

Hundratals kan ha utsatts för smitta

Redan under juldagen meddelade nämligen sjukhuset att hundratals personer kan ha utsatts för smittan, bland annat på stadens akuttmottagningar. Sahlgrenska gick under måndagen upp i stabsläge och arbetet med att spåra alla personer som kan ha utsatts för smitta pågår för fullt.

– I och med den smittspårning som pågår kan personer som inte är vaccinerade fångas upp. De erbjuds då möjligheten att snabbt få vaccinering. Vaccination måste ske inom tre dagar från att personer utsatts för smitta, säger Anne Olmarker.

LÄS OCKSÅ: Mässlingfall i Göteborg kopplade till varandra

Olmarker uppmanar personer som tror sig vara smittade och i behov av vård att i första hand kontakta sjukvårdsupplysningen, 1177.se.

– Dessa personer ska inte sitta i väntrummen till följd av smittorisken. Om man ändå söker sig till våra akutmottagningar på sjukhuset ska man vara uppmärksam på att det finns informationsskyltar och extra vårdpersonal vid ingångarna till akutmottagningarna. Vårdpersonalens uppgift är att fråga om mässlingssymtom och vaccinationsstatus, i de fall misstanke finns om smitta, omhändertas dessa patienter in på våra enkelrum för behandling, säger hon.

Sahlgrenska: Undvik akuten om du är smittad

Under juldagen meddelade Sahlgrenskas kommunikationsdirektör, Anders Goliger, att man satt in extra personal på akutmottagningarna för att snabbt kunna ta hand om eventuellt smittade.

ANNONS

Det första fallet, som konstaterades 10 december, rör en man som man tror har smittats någonstans i södra Europa. Därefter har ett fall upptäckts på Drottning Silvias barnsjukhus. Av resterande sex fall har majoriteten konstaterats på Östra sjukhuset.

Behöver man vara rädd för att söka vård?

– Man ska aldrig söka vård på akuten om man inte verkligen behöver det, sade Anders Goliger på juldagen.

Fakta: Mässling

Mässling är en mycket smittsam virussjukdom, som dock är ovanlig i Sverige då den ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. De allra flesta barn i Sverige vaccineras när de är 18 månader gamla.

Vanliga symptom är feber, torrhosta, irriterade ögon samt utslag på kroppen och i ansiktet. Sjukdomen kan bli allvarlig och leda till följdsjukdomar som exempelvis lunginflammation och i sällsynta fall hjärnhinneinflammation, som kan vara livshotande.

I många länder är sjukdomen vanligare och tiotusentals dör varje år, varav många barn.

Den som en gång insjuknat i mässling blir därefter immun.

Källa: 1177 och Folkhälsomyndigheten

ANNONS