Jag funderade på om jag skulle vaccinera Lily eller inte, men tänkte att det är bättre att de blir lite dåliga än att de får sjukdomen, säger Jessie Andersson.
Jag funderade på om jag skulle vaccinera Lily eller inte, men tänkte att det är bättre att de blir lite dåliga än att de får sjukdomen, säger Jessie Andersson.

Nytt barnvaccin ska öka jämlikheten

Den allvarliga magsjukan drabbar främst spädbarn och beskrivs som både vidrig och långdragen.

ANNONS
|

Sedan april i år erbjuds kostnadsfritt vaccination mot rotavirusinfektion för spädbarn i Västra Götaland. Ann-Sofie Cavefors, barnhälsovårdsöverläkare i Västra Götalandsregionen, menar att det är en fråga om alla barns tillgång till jämlik hälsa.

– Det är ett bra vaccin och därför ska alla ha samma möjlighet. Man ska få informationen om att det finns och du ska ha möjlighet att ge ditt barn det här.

Enligt en ny lag som kom första januari ska all medicin som skrivs ut på recept för barn vara gratis. För att ge alla samma förutsättningar att vaccinera sina barn tog man i Västra Götaland ett politiskt beslut att inkludera vaccinet i det regionala barnvaccinationsprogrammet.

ANNONS

Rotavirus är ett magtarmvirus som främst drabbar små barn under fem år. Viruset är den vanligaste orsaken till allvarlig diarrésjukdom och är i flera länder en vanlig dödsorsak hos små barn. I Sverige är viruset inte dödshotande, men många barn drabbas och sjukdomen beskrivs som psykiskt påfrestande. Enligt Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, kan den snabbt förvärras hos de minsta.

– I de allra flesta fall så behandlas man i hemmet, det är en liten del som blir så svårt sjuka så de behöver sjukvård men det är hos de minsta som en diarrésjukdom blir så allvarlig, säger han.

Det är främst små barn som drabbas men viruset kan även smitta till föräldrar och äldre syskon. De klarar sjukdomen mycket bättre eftersom de är mindre känsliga. De minsta barnen blir lätt uttorkade och när de börjar kräkas och får diarré kan det gå fort innan de behöver sjukhusvård.

– Det här är en ganska vidrig sjukdom och de är sjuka länge, fem till åtta dygn, säger Leif Dotevall.

Vaccinet används i ett 80-tal länder och enligt Leif Dotevall är det mycket väl beprövat sedan många år. Vaccinet anses säkert och välbeprövat, men har en minimalt ökad risk för tarminvagination, något som drabbar ungefär ett av 100000 vaccinerade barn.

ANNONS

– Det är en ovanlig biverkning, många får lite gaser och besvärlig mage, det är vanligt, säger Ann-Sofie Cavefors.

Tarminvagination innebär att en bit av tunntarmen matas in i tjocktarmen och det blir stopp, något hon menar även kan drabba barn som inte vaccinerats.

I Sverige behandlas ungefär 35 - 50 fall av naturlig tarminvagination per år och studier som finns visar att ytterligare en till två barn drabbas årligen till följd av rotavirusvaccinationen.

FAKTA: Vaccinet mot rotavirus

  1. Vaccinet ingår inte i det allmänna vaccinationsprogrammet, vilket betyder att det är upp till varje landsting att besluta om att ta med det i barnvaccinationsprogrammet. Stockholm var först ut och har erbjudit vaccinet sedan 2014.
  2. Västra Götaland är nummer fyra i ordningen att erbjuda vaccinet, efter Stockholm, Jönköping och Örebro.
  3. Vaccinet erbjuds barn från sex veckor och består av två doser som tas oralt, barnet behöver alltså inte bli stucket. Den andra dosen tas fyra veckor efter den första och måste ges innan barnet är 24 veckor. Det betyder att man har ungefär tre månader på sig att ge sitt barn vaccinet efter att det fyllt sex veckor.
  4. Man räknar med att alla barn under fem år någon gång haft en rotavirusinfektion och att ungefär ett barn av 50 behöver sjukhusvård. Vanligast är att behandla i hemmet.
ANNONS