De temporära bostäderna i Askimsviken är en av fastigheterna där det bor människor som anvisats till Göteborg enligt bosättningslagen.
De temporära bostäderna i Askimsviken är en av fastigheterna där det bor människor som anvisats till Göteborg enligt bosättningslagen. Bild: Petter Trens

Nyanländas bostäder blir en fråga för kommunstyrelsen

För ett par veckor sedan beslutade fastighetsnämnden att låta nyanlända barnfamiljer som fått bostad av kommunen bo kvar ett år extra. Nu lyfter SD frågan till kommunstyrelsen och kräver att alla kontrakt ska sägas upp omedelbart. Bara de som uppfyller socialtjänstlagens krav ska få bo kvar.

ANNONS

Nyanlända som anvisats till Göteborg enligt bosättningslagen får under de första fyra åren hyra en bostad som förmedlas via fastighetskontoret. GP har under hösten rapporterat om att de första kontrakten är på väg att gå ut, vilket riskerar att göra 2 700 personer bostadslösa.

LÄS MER:Nyanlända barnfamiljer får boende ett extra år

För att underlätta situationen något beslutade fastighetsnämnden för ett par veckor sedan att göra ett undantag för barnfamiljer, och låta dem bo kvar ett år extra i jakten på en ny bostad.

Sverigedemokraterna tycker inte att det är en bra lösning.

SD menar att det är orättvist

I ett yrkande till kommunstyrelsen kräver partiet istället att alla kontrakt sägs upp direkt och att bara de som uppfyller socialtjänstlagens krav för bistånd till boende ska få bo kvar.

ANNONS

– Vi ifrågasätter att det verkligen följer alla lagar och regler att ge den här gruppen förtur. Det är faktiskt så att alla kommuninvånare ska behandlas lika, säger Jörgen Fogelklou, kommunalråd (SD).

I yrkandet hänvisar partiet till såväl kommunallagens likställighetsprincip som diskrimineringslagen, lagar som man anser att förfarandet strider emot.

LÄS MER: Abdalkhalek: "Var ska jag ta vägen?"

LÄS MER:2 700 nyanlända riskerar att bli hemlösa

– Vi har jättemånga unga som står i kö. Varför ska den här gruppen gå före? säger Jörgen Fogelklou.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet har en helt annan syn på frågan. Partierna vill ge de nyanlända som anvisas till staden permanenta bostadskontrakt, något som också ligger i linje med intentionerna bakom bosättningslagen.

En spridning är bra för etableringen

Karin Pleijel, kommunalråd (MP) säger att de bostäder de nyanlända anvisats till ligger spridda i staden. Om de skulle sägas upp är risken stor att de skulle hamna i områden med stor trångboddhet och hög andel personer med utländsk bakgrund.

– Det skulle inte gynna etableringen. Det är bra för alla att vi tar emot de här personerna på ett så bra sätt som möjligt.

SD menar att det är diskriminerande?

– Vi har bosättningslagen att hålla oss till och det är en kommuns uppgift att göra en bedömning av vilket behov som finns och möta det. Vi menar att den här gruppen inte haft samma chans att stå i bostadskön som andra, eftersom de befunnit sig på flykt.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS