De två skoleleverna Rickard, 12 och Jad, 11.
De två skoleleverna Rickard, 12 och Jad, 11. Bild: Jenny Ingemarsson

Ny skolstart för eleverna på Vetenskapsskolan

Efter att Skolinspektionen meddelat att Vetenskapsskolans tillstånd dras tillbaka ska nu 450 elever omplaceras. Flertalet kommer till sitt förstahandsval, men vissa elever är fortfarande ledsna över att skolan stängs.
– Ingen av dem som sagt att vi far illa av att gå här har faktiskt kommit hit, säger 11-årige Jad.

ANNONS

Vetenskapsskolan – numera Safirskolan – har i en rad artiklar granskats av GP, och efter en utredning som blev klar i december meddelade Skolinspektionen att de återkallar skolans tillstånd.

– Det är en risk att eleverna utsätts för radikalisering enligt Säpos bedömning, sa Skolinspektionens jurist, Johan Kylenfelt, i och med beslutet.

Beslutet har senare överklagats av skolan.

LÄS MER:Skola överklagar indraget tillstånd

Familjeband till skolan

Eleverna i årskurs fyra till nio brukade gå i skolan i Kortedala. Skolans skylt är nedtagen från den röda byggnaden när GP åker dit för att träffa de två eleverna Jad, 11, och Rickard, 12. Pojkarna och deras mammor har sökt skydd från regnet i passagen från parkeringen in till den lilla fotbollsplanen som muras in av skollokalen och andra verksamheter.

ANNONS

Jad och Rickard är inte endast elever, de har också familjekopplingar till skolan: Jads mamma är lärare. Rickards pappa har suttit i skolans styrelse och tidigare intervjuats, tillsammans med rektorn och skolans ägare, angående den massiva kritik som riktats mot skolan.

LÄS MER:Kommunstyrelsen kräver att Vetenskapsskolan stängs

Varken Jad eller Rickard tycker att barnen fått säga vad de tycker om att deras skola stängs.
Varken Jad eller Rickard tycker att barnen fått säga vad de tycker om att deras skola stängs. Bild: Jenny Ingemarsson

”Nu kommer jag från en IS-stämplad skola”

Jad och Rickard tycker att beslutet att stänga skolan kom utan att någon faktiskt hade lyssnat på eleverna.

– Vi har inte fått säga vad vi tycker om att skolan läggs ner, säger Jad och berättar att de båda vill att den ska hållas öppen.

– I alla fall en termin till, säger Rickard och förklarar hur eleverna nu bryter upp mitt i ett skolår.

– De nya lärarna kommer inte veta vart vi ligger kunskapsmässigt och då blir det svårare att ge rätt betyg.

Båda har följt vad som skrivits om skolan i media och de tycker inte om vad de läst.

– Nu kommer jag från en IS-stämplad skola. Skolinspektionen har aldrig sagt att vi är "IS-stämplade", men det har media. Det känns inte bra att komma till en ny skola med den stämpeln, säger Jad och fortsätter:

– Jag vill inte särbehandlas.

Jad säger att hans klasskamrater känns som hans familj.
Jad säger att hans klasskamrater känns som hans familj. Bild: Jenny Ingemarsson

”Vi är bara vanliga svenska muslimer”

Jad säger att kritiken som riktats mot skolledningen inte har med skolan att göra.

ANNONS

– De enda vuxna vi kommer i kontakt med är lärarna. Ingen har sagt till oss att ”ah, nu ska ni bli jihadister”. Vi lär oss en massa bra grejer. Vi är bara vanliga svenska muslimer.

Tidigare anställda lärare har även berättat för GP om att det förekommit bönetvång mot eleverna på skolan, något som Jad säger inte stämmer.

– Det är helt frivilligt att gå på bön, säger han och slår ut med armarna.

– De som inte velat gå, de har fått 15 minuters rast istället.

LÄS MER:Alla partier överens: Stäng Vetenskapsskolan

”Det är svårare att få bra betyg här”

Skolan har även fått kritik från andra rektorer. I november anmälde en rektor Vetenskapsskolan till Skolinspektionen för dess, jämfört med andra skolor, mycket höga resultat.

– Jag skulle säga att det är svårare att få bra betyg här, säger Rickard, som bytte till skolan för två år sedan.

Jad fyller in.

– Vår skola är speciell. Lärarna känner allas föräldrar och de bryr sig verkligen, säger han och fortsätter.

– Om någon skulle säga att jag inte förtjänar mina betyg, då vet jag inte vad jag skulle göra. För jag har verkligen kämpat.

Vetenskapsskolans cirka 450 elever, som bytt namn till Safirskolan, kommer till vårterminen tas emot av cirka 90 kommunala skolor.
Vetenskapsskolans cirka 450 elever, som bytt namn till Safirskolan, kommer till vårterminen tas emot av cirka 90 kommunala skolor. Bild: Jonas Lindstedt

Ny termin, ny skola

Skolinspektionens beslut om att stänga skolan har överklagats, men som det ser ut nu så väntar en ny skola för Jad och Rickard när jullovet är över.

ANNONS

Hur känns det att byta skola?

– Det känns inte jättesvårt att få nya lärare, men det känns tråkigt, säger Rickard och fortsätter med att säga att han inte är så nervös.

– Jag är mest arg, för att jag behöver byta skola. Mina klasskamrater är som min familj. Jag har varit med dem sen nollan. Vi har känt varandra så länge och jag vill inte skiljas ifrån dem, säger Jad.

Finns det något annat ni vill säga om beslutet att stänga skolan?

– Det är inte rättvist. Barnkonventionen kommer att bli lag i januari, detta hade inte hänt då. Ingen av dem som sagt att vi far illa av att gå här har faktiskt kommit hit, säger Jad.

450 elever till 90 skolor

Vetenskapsskolans elever kommer till vårterminen tas emot av cirka 90 kommunala skolor.

Malin Vangstad är projektledare på Göteborgs stad och har tagit hand om processen att omplacera de uppemot 450 eleverna. Hon skriver till GP att skolans överklagande av Skolinspektionens beslut inte påverkar omplaceringsprocessen, och att flera av eleverna fått en plats på den skola deras vårdnadshavare önskade.

"Vårdnadshavarna har fått önska vilka skolor de vill att deras barn ska gå på från vårterminen 2020. Vi har så långt det går tagit hänsyn till önskemålen från vårdnadshavarna. De allra flesta har fått plats på någon av skolorna som de önskat sig", skriver hon, och tillägger att det kommit in 358 stycken önskemål, varav 250 fått placeringen de efterfrågade.

ANNONS

"Övriga elever har fått en placering på en skola som har plats, i närheten av där de bor. Anledningen till att elever inte fått plats på en skola som de önskat sig, beror på hur många elever det finns plats för på just den skolan", skriver hon och tillägger.

"Vårt fokus är att göra skolstarten på vårterminen så bra som möjligt för eleverna."

ANNONS