Elzbieta Ciesielska har bara ett vitt ärr kvar efter såret som gröpte sig ända in till skelettet. Ett mirakel, tycker dottern Hanna Olausson.
Elzbieta Ciesielska har bara ett vitt ärr kvar efter såret som gröpte sig ända in till skelettet. Ett mirakel, tycker dottern Hanna Olausson.

Ny sårvård kan förhindra amputationer

ANNONS
|

Inom vården är svårläkta sår ett välkänt problem. Särskilt diabetiker drabbas på grund av att de ofta har sämre blodcirkulation och inte känner tryck eller värme på samma sätt. Även ett litet sår på ben eller fot kan utvecklas så illa att man tvingas amputera benet.

- De senaste trettio åren har det tagits fram massvis av sårvårdsmedel, men i vetenskapliga studier har inget av dem visat sig fungera bättre än det andra, säger Karin Bergqvist, läkare vid Bergsjöns vårdcentral och specialist i allmänmedicin.

Den främsta anledningen till att sår inte läker är att bakterier och död vävnad finns kvar i såret. De medel som tagits fram har antingen varit bakteriedödande eller inriktade på att ta bort död vävnad.

ANNONS

- Nustickerjag ut hakan. Men jag tror att det viktigaste är att få rent såret från bakterier och död vävnad. Att behålla fuktigheten i såret, tror jag är mindre viktigt, trots att detta är den vedertagna principen för närvarande.

Karin Bergqvist har lång erfarenhet av sårvård, bland annat på infektions- och diabetesmottagningarna vid Karolinska sjukhuset i Stockholm. När hon fick höra om ett medel kemisten Ulrica Almhöjd tagit fram för att göra rent tandfickor för att undvika tandlossning, tänkte hon genast att det borde kunna användas även för att göra rent sår.

Metoden är kemomekanisk, det vill säga medlet mjukar upp död vävnad vilket sen med lätthet kan torkas bort från såret. Karin Bergqvist jämför med en fläck på ett bord, först sprutar man på diskmedel som löser upp smutsen sen torkar man bort det med en trasa.

Hösten 2011 fick Karin Bergqvist möjlighet att testa sin teori. Elzbieta Ciesielska hade under åtta månader gått med ett bensår som stadigt förvärrats och var villig att prova allt.

- Det finns en regel som säger att om ingenting annat har hjälpt och det är rimligt att tro att det inte kommer att skada patienten samt är en registrerad medicinteknisk produkt, med patientens medgivande, får man prova en ny metod, säger Karin Bergqvist.

ANNONS

Efter fyra veckor och tre behandlingar återstod ett litet, vitt ärr på Elzbieta Ciesielskas ben, där det tidigare varit ett sår som gick så djupt att skelettet syntes (se artikel intill).

Sedan dess har Karin Bergqvist haft möjlighet att pröva medlet på ett trettiotal patienter med goda resultat.

Men för att medlet ska kunna registreras som medicinsk teknisk produkt krävs vetenskapliga studier som visar att det inte är farligt, inte är giftigt och att det har bättre effekt än existerande medel på marknaden. En studie påbörjades i februari i år. Fram till och med november tas nya deltagare in. 40 patienter behövs, och här har Karin Bergqvist oväntat stött på problem – det är svårt att samla tillräckligt många patienter.

- De allra flesta svårläkta sår sköts i primärvården, och vi har haft svårt att nå ut med information om möjlighet att delta i vår studie, säger hon.

I studien lottas deltagarna till två grupper. Ena gruppen får den bästa behandlingen sjukvården nu känner till. Den andra behandlas enligt den nya metoden.

Björn Eliasson är överläkare på diabetesmottagningen på Sahlgrenska universitetssjukhuset som deltar i studien.

- Det kan finnas många olika orsaker till sårproblem, därför är det värdefullt att det kommer nya behandlingsalternativ, säger han. Många gånger har det känts frustrerande när tidigare metoder inte gjort jobbet tillräckligt bra. Så om man kan få fram en ny behandling som fungerar, visst finns det ett behov att fylla.

ANNONS

Samtidigt poängterar han vikten av att en trovärdig, vetenskaplig studie utförs.

- Jag kan inte säga att den nya metoden är fantastisk innan vi har ett färdigt resultat, säger han. Men det finns vittnesmål som pekar mot att det här kan vara riktigt bra.

Fakta: Medlet

Medlet, med arbetsnamnet CR Dolores, består av två komponenter. En vit gel och en klar vätska. Komponenterna blandas och bildar en kemisk reaktion, mest aktiv i fem minuter. Blandningen läggs i såret och sen kan död vävnad som mjukats upp lätt tas bort.

Medlet, framtaget av Ulrica Almhöjd, användes i grunden till att rengöra tandfickor för att motverka tandlossning. Det har modifierats för att passa för hud.

Rubicon Life Science Global AB där Ulrica Almhöjd arbetar har fått patentet i Sverige. De söker nu även patent internationellt.

Ulrica Almhöjd och Karin Bergqvist står som uppfinnare.

Fakta: De deltar i studien

Diabetesmottagningen, Sahlgrenska universitetssjukhuset

Fotmottagningen, Frölunda specialistsjukhus

Diabetesmottagningen, Lundby sjukhus

Bergsjöns vårdcentral

Närhälsan, Tuve

Diabetiker med fotsår fyra veckor eller mer deltar i studien. Deltagare inkluderas tom november och behandlas tom maj 2015.

ANNONS