Bakterien Brachyspira har upptäckts hos personer som lider av IBS. OBS: Genrebild.
Bakterien Brachyspira har upptäckts hos personer som lider av IBS. OBS: Genrebild. Bild: Poppe

Ny bakterie upptäckt – kan ligga bakom vanlig magsjukdom

Ett forskarteam vid Göteborgs universitet har upptäckt en koppling mellan bakterien Brachyspira och personer som lider av IBS. Fyndet överraskar läkarna och väcker hopp inför framtiden.
– Våra fynd inger hopp om att vi kan ha hittat en behandlingsbar orsak till IBS hos vissa patienter, säger specialistläkare Karolina Sjöberg Jabbar.

ANNONS
|

I en ny studie har ett forskarlag vid Göteborgs universitet gjort en ny, oväntad upptäckt kring tarmsjukdomen IBS.

I studien togs vävnadsprover från tjocktarmen från 62 patienter med IBS och 31 frivilliga försökspersoner. Hos 19 av de 62 IBS-patienterna upptäcktes bakterien Brachyspira, som vanligtvis inte är en del av den normala tarmfloran. Framförallt upptäcktes bakterien hos IBS-patienter med diarrésymtom.

– Jag var enormt överraskad när vi fortsatte att hitta Brachyspira hos fler och fler IBS-patienter, men inte hos friska individer. Många frågor återstår att besvara, men våra resultat inger hopp om att vi kan ha hittat en behandlingsbar orsak till sjukdomen hos en andel av patienterna med IBS, säger specialistläkare Karolina Sjöberg Jabbar, försteförfattare till artikeln i tidsskriften Gut där studien publicerats.

ANNONS
Karolina Sjöberg Jabbar är en av forskarna bakom upptäckten.
Karolina Sjöberg Jabbar är en av forskarna bakom upptäckten. Bild: Elin Lindström

Fyndet öppnar möjligheter

Bakterien upptäcktes genom att analysera bakteriella proteiner i slem från vävnadsprover tagna från tarmen. Bakterien Brachyspira visar sig gömma sig under slemlagret som skyddar tarmslemhinnan från bakterier i avföringen.

Forskarna är nu optimistiska till att kunna hitta ett botemedel för vissa IBS-patienter i framtiden.

Hur stor är den här upptäckten för den framtida IBS-forskningen?

– Det återstår förstås att se, säger Karolina Sjöberg Jabbar.

– Orsaken till IBS är okänd, och det saknas därför riktad, och därmed botande, behandling. Våra fynd visar på en koppling mellan den potentiellt sjukdomsframkallande bakterien Brachyspira och IBS, även om vi inte har kunnat säkerställa ett orsakssamband, fortsätter hon.

Mellan fem och tio procent av den vuxna befolkningen i Sverige tros ha symtom för IBS, som står för ”irritable bowel syndrome”. Sjukdomen medför diarré, magsmärtor, förstoppning eller omväxlande diarré och förstoppning.

Enligt Karolina Sjöberg Jabbar är det en vanlig folksjukdom världen över som drabbar alla demografiska grupper, vanligtvis börjar besvären innan man fyllt 40.

Är förhoppningen att en dag helt kunna bota IBS eller anses det som ouppnåeligt? Och när tror ni att det kan finnas ett eventuellt botemedel i sådana fall?

– Personer med IBS kan ha varierande symptom, vissa har till exempel övervägande diarréproblematik och andra övervägande förstoppningsbesvär. Vi känner inte till vad som orsakar IBS, men det är inte troligt att alla fall av IBS har precis samma orsak, säger Karolina Sjöberg Jabbar.

ANNONS

Bakterien överlevde antibiotika

Flera frågor återstår dock att besvara. Fynden ska bekräftas i större studier och orsakssambandet mellan Brachyspira och IBS ska bekräftas.

Vid försök att ge antibiotikabehandling till IBS-patienter med Brachyspira lyckades forskarna inte utrota bakterien.

– I stället verkade den ta skydd genom att ”gömma” sig i de slembildande bägarcellerna i tarmen. Detta skulle kunna vara ett nytt sätt för bakterier att överleva antibiotika, som förhoppningsvis också kan bidra till vår förståelse av andra svårbehandlade infektioner.

Det här är IBS

IBS är en förkortning av engelskans irritable bowel syndrome, och betyder ungefär lättretbar eller överkänslig tarm. Det kallas också för kolon irritabile och funktionella tarmbesvär.

IBS innebär att det är en störning i hur tarmen arbetar och dess känsel. Vid IBS har du ont i magen och diarré eller förstoppning. Symtomen kan ibland vara väldigt besvärliga, men ofta går det att minska dem genom att undvika viss mat eller genom att använda receptfria läkemedel.

För att få diagnosen IBS ska du ha ont i magen och samtidigt besväras av något av följande symtom:

* Att smärtan förändras när du bajsar, den kan antingen förvärras eller lindras.

* Att du har förstoppning eller diarré, eller att det växlar mellan dessa två.

* Att du bajsar oregelbundet.

För att få diagnosen IBS ska du ha haft besvär i mer än tre månader.

Källa: 1177

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS