Bygget av Västlänken startade 2018 och ska enligt planen pågå till 2026, men nu rapporteras det om eventuella förseningar på upp till fyra år.
Bygget av Västlänken startade 2018 och ska enligt planen pågå till 2026, men nu rapporteras det om eventuella förseningar på upp till fyra år. Bild: Olof Ohlsson

Nu kräver politikerna svar om Västlänkens försening

Göteborgs politiker vill få en ärlig bild av hur arbetet med Västlänken verkligen går. Bakgrunden är avslöjanden om eventuella förseningar och ökade kostnader.
– Vi tycker att det är viktigt att gå till botten med de här uppgifterna, säger kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M).

ANNONS
|

Förra veckan avslöjade DN att en av Västlänkens entreprenörer varnat för att projektet, som enligt den officiella tidsplanen ska vara klart 2026, kanske inte är klart förrän 2030.

Tidigare i denna veckan kom samma tidning med uppgifter om att NCC slagit larm om liknande anledning. Byggjätten oroar sig för såväl ökade kostnader som en förskjuten tidsplan.

Redan efter det första avslöjandet skickade Demokraterna, som är emot bygget av Västlänken, in ett yrkande i kommunstyrelsen med innebörden att man ville gå till botten med hur förseningar och fördyringar kommer att påverka Göteborgs stad.

De partier som står bakom projektet var kallsinniga och svarade att allting är under kontroll.

ANNONS

Nya tongångar

Men efter larmet från NCC låter det annorlunda. "Med anledning av att det i media framkommer att det finns ny och motsägelsefull information kring tidsplan och kostnader, är det önskvärt med en fördjupad lägesbild av projekt Västlänken" skriver alliansen, S, V och MP i ett gemensamt yrkande.

– Vi vill ha mer information. Vi har precis som alla andra läst om fördyringar och förseningar i medierna, säger Grith Fjeldmose, kommunalråd (V).

Hon säger att informationen är ny för kommunstyrelsen, som inte tidigare fått några signaler om att det skulle finnas problem med projektet.

– Vi har känt oss trygga med den information vi fått av Trafikverket.

Vill ha tätare uppföljning

Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) säger det är viktigt att gå till botten med entreprenörernas larm om spruckna tidsplaner.

– Vi tror att det är viktigt att klargöra det här. Därför vill vi ha tätare uppföljningar framöver.

Varför är det viktigt?

– Det handlar om förtroende för projektet. Vi behöver säkerställa att Trafikverket kan leverera detta.

Är det extra viktigt med tanke på den diskussion som varit just kring Västlänken?

– Ja, det tycker jag.

Konkret föreslår partierna att stadsledningskontoret får i uppdrag att återkomma med en fördjupad lägesbild av projekt Västlänken. De vill också ha en tätare uppföljning och skriver att uppdraget ska genomföras i dialog med Trafikverket.

ANNONS

Trafikverket har ansvaret

Trafikverket är ansvarigt för bygget av Västlänken. Göteborgs stad är medfinansiär och avtalspart och i yrkandet skriver partierna att det är viktigt att Trafikverket och ansvariga entreprenörer håller sina delar av avtalet vad gäller tidsplan och kostnader.

"Det är viktigt att Trafikverket flaggar om budget och tidsplan inte håller för involverade parter som står bakom avtalet", skriver partierna.

Som ett första steg kommer Trafikverket till kommunstyrelsen under juni för att ge en dragning. Axel Josefson berättar att kommunen kontinuerligt får information från Trafikverket, men uppgifterna om att entreprenörer flaggar för kraftiga förseningar fick de läsa i medierna.

– Jag bad Trafikverket komma till kommunstyrelsens arbetsutskott nyligen eftersom jag hört att det kunde bli förseningar. Men det här var inget vi fick signaler om då.

LÄS MER:Entreprenörerna: Västlänken blir flera år försenad

LÄS MER:Därför måste politikerna kräva svar om Västlänken

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS