Brunnsparken kommer att kameraövervakas dygnet runt.
Brunnsparken kommer att kameraövervakas dygnet runt. Bild: Robin Aron

Nu kameraövervakas Brunnsparken dygnet runt

Från och med fredag kommer polismyndigheten kunna övervaka det som sker i och runt omkring Brunnsparken med hjälp av två övervakningskameror. Målsättningen är att öka tryggheten och klara upp fler brott.
– Men för att skapa ökad trygghet krävs också andra åtgärder som fysiskt närvarande poliser, säger projektledaren Kim Kanefur.

ANNONS
|

Beslutet att köra igång kameraövervakningen undertecknades av lokalpolisområdeschefen i City, Teodor Smedius, under torsdagen. Tillståndet är tillfälligt och gäller fram tills den 18 juni i år.

Projektledaren Kim Kanefur förklarar att bakgrunden till att polisen vill övervaka Brunnsparken är att trygghetsfrågan i området har diskuterats under en längre tid. Brunnsparken har under lång tid setts som en knutpunkt för narkotikahandel, men området har även förknippats med andra typer av brott som till exempel som personrån.

LÄS MER:Polisen specialsatsar mot knarket kring Nordstan

LÄS MER:Så gick polisens insats mot knarket kring Nordstan

"Krävs även fysiska poliser på plats"

Kim Kanefur betonar att kamerorna i sig inte kommer att öka den upplevda tryggheten i Brunnsparken i det långa loppet om inte även andra åtgärder görs.

ANNONS

– Kamerorna har en effekt för allmänhetens upplevda trygghet, men det är en känsla som försvinner ganska snabbt. För att nå full effekt med kamerorna krävs det också att det finns fysiska poliser på plats i området och att det även vidtas andra typer av åtgärder, säger han.

En av kamerorna kommer att sitta på en stolpe i närheten av Palacehuset vid bron över mot Fredsgatan och den andra kommer att sitta i höjd med fontänen i Brunnsparken – vilket gör att den även kan täcka av bland annat området runt Lejontrappan och Gustaf Adolfs torg.

LÄS MER:Fem citypoliser om rånen: "Måste ge en korrekt bild"

LÄS MER:Polisens satsning – kameraövervakning längs hela Avenyn

Utöver att kamerorna ses som en brottsförebyggande åtgärd är polisens målsättning också att de ska bidra till att fler brott klaras upp.

Kim Kanefur (th) är projektledare för den tillfälliga kameraövervakningen i Brunnsparken, här tillsammans med kollegan Niklas Norin.
Kim Kanefur (th) är projektledare för den tillfälliga kameraövervakningen i Brunnsparken, här tillsammans med kollegan Niklas Norin. Bild: Olof Ohlsson

– Vi kan jobba aktivt och styra dem och på sått sätt beivra brottslighet. Förhoppningsvis kan de också hjälpa oss att lagföra. Ponera att det sker ett allvarligt brott, att till exempel någon blir svårt misshandlad med kniv. Det är inte alls säkert att kameran fångar själva dådet, men man kan kanske se hur gärningsmannen kommer till platsen, om han slänger en kniv i kanalen eller hoppar på en viss buss som vi i sin tur kan hämta övervakningsbilder ifrån, säger Kanefur.

ANNONS

Finns det inte en risk att kamerorna bara förflyttar brottsligheten till en annan plats i närheten?

– Det är något man har tittat på och som bland annat BRÅ har haft en skrivelse om. Det kan bli en förflyttning och det är därför viktigt att man även stärker upp med fysiska poliser som kan arbeta i området. En viss förflyttning framför allt initialt är möjlig, men när brottsligheten förflyttas kan man också se att de kriminella elementen tappar en viss fart.

LÄS MER:300 poliskameror ska övervaka centrala Göteborg

Vad är det för typ av kameror vi talar om, pratar vi CSI nivå?

– Det är jättebra kvalité på dem med hög upplösning och en otroligt bra möjlighet att zooma, de fungerar också bra i mörker. Men det är inte CSI. Vi sticker inte runt hörnen med dem ännu, och det är ingen AI i mjukvaran och det finns ingen ansiktsigenkänning vilket är något som man har pratat om och tittar på inom myndigheten, säger projektledaren Kim Kanefur.

Fakta:

De två nya övervakningskamerorna har tillstånd att övervaka Brunnsparken och den närmste omgivningen mellan den 20 mars och 18 juni 2020. Kamerorna får inte filma privata bostäder och privata bostäder som riskerar at bli filmande kommer att bli maskade i polisens programvara.

Utöver tillståndet för de två fastmonterade kamerorna har lokalpolisområde city också getts klartecken till att få använda sig av så kallade UAS övervakning ( (Unmanned aerial system) Det betyder polisen med hjälp av drönare kommer att kunna bevaka ett området runt Brunnsparken, Drottningtorget, Gustav Adolfs torg och Centralstationen i samband med större evenemang som till exempel Gothia Cup och Way out West.

Källa: Polisen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS