Nu får du cykla mot enkelriktat

ANNONS
|

Nu sätter Trafikkontoret sin handlingsplan för stans cyklister i verket. Under våren och hösten kommer stans trafikanter till fots, cykel och i bil att märka betydande skillnader.

Till de mer anmärkningsvärda hör möjligheten att cykla mot enkelriktat på Stora Nygatan, ett stycke av Basargatan och på Kungstorget, det vill säga utmed Vallgraven. Samma kommer att gälla Andra Långgatan, Fjärde Långgatan, Drottninggatan och Kronhusgatan.

Till de stora nyheterna hör också att man skapar cykelboxar utmed Avenystråket, Engelbrektsgatan och i Majorna.

Boxarna ger cyklister ett eget utrymme framför stopplinjen för övriga fordon.

På det sättet blir det lättare för bilister att upptäcka cyklande medtrafikanter, framförallt vid högersvängar, enligt Sara Boije af Gennäs, projektledare på trafikkontoret.

ANNONS

Hur ser ni på att nya beteenden i trafiken också kan skapa ökade risker och konflikter?

- Risker och konflikter finns förstås, inte minst i takt med att cyklarna ökar. Det gäller ju till exempel också en stad som Köpenhamn, som jobbat länge med det här. Där har ju staden ett stort ansvar att utforma infrastrukturen på ett bra sätt. Då blir det lättare för både cyklister och bilister. Och man lär sig, det visar alla erfarenheter, säger Sara Boije af Gennäs.

Den nya planen är resultatet av den dialog som trafikkontoret under 2012 förde med stadens cyklister, ibland annat kampanjen Lätta ditt cykelhjärta.

Ett av de förslag som kom fram där är en applikation för mobiltelefon att användas till felanmälan, för till exempel hål i gatan eller andra hinder på vägen som den cyklande upptäcker eller råkar ut för.

Nu blir också en sådan app verkliget.

Handlingsplanen innehåller en lång rad andra åtgärder som syftar till att öka framförallt framkomligheten och trafiksäkerheten.

ANNONS