På måndag öppnar den försenade Vasabron igen.
På måndag öppnar den försenade Vasabron igen. Bild: Oliver Lindkvist

Nu öppnar Vasabron igen

Efter flera turer och förseningar är det snart möjligt att ta sig över Vallgraven via Vasabron igen. Efter att ha varit stängd i snart två år öppnar bron på måndag den 15 juli.

ANNONS
|

I juni 2017 började projektet med att riva den 110 år gamla Vasabron. Bron var sprucken och sliten och Göteborgs stads bedömning var att det behövdes en ny konstruktion. Den ursprungliga tidsprognosen för arbetet var tio månader.

På måndag den 15 juli öppnar bron för alla former av trafikanter med undantag för spårvagnarna som först kommer rulla över Vallgraven den 19 augusti då Västtrafik skiftar tidtabell.

Men busstrafiken kommer att återupptas och trafikera bron från och med måndag. Under tiden bron har byggts om har linjerna 16, 19 och 25 fått köra andra vägar.

I samband med att Vasabron öppnas kommer trafikomläggningen via Viktoriabron och Magasinsgatan att upphöra med förhoppning om minskad trafik vid Grönsakstorget.

ANNONS

Försenad flera gånger

GP har tidigare skrivit om hur arbetet försenats flera gånger om och man bytte entreprenör mitt under arbetet.

– Huvudanledningen till förseningen var bytet av entreprenör, sa Elin Asplind, informatör på Trafikkontoret.

Just nu pågår det en juridisk process mot entreprenören som fick sitt kontrakt hävt.

– Vår utgångspunkt är att vi inte ska betala för detta, men det är domstolen som dömer utgången.

Den officiella invigningen av den nygamla Vasabron sker under Gothenburg Culture Festival den 10 augusti. Och den här gången hoppas man på ett kungligt besök.

– Man har skickat en fråga till prins Daniel och kronprinsessan Victoria om de vill närvara vid invigningen. De har inte svarat än, sa Elin Aspelind.

Om kronprinsessparet dyker upp hoppas nog alla att de stannar längre än den dåvarande kronprinsen gjorde vid förra invigningen 1907. Många göteborgare hade samlats runt bron för att få se en skymt av kronprins Gustaf, men han hade inte tid att stanna, utan åkte bara över bron i sin häst och vagn.

LÄS MER: Då öppnar Vasabron igen

LÄS MER: Krogar kring bron hotas av Konkurs

Fakta om Vasabron

Idag Sveriges mest bevarade jugendbro och en av Göteborgs paradbroar.

Byggdes 1906-1907.

Ritades av göteborgsarkitekten Yngve Rasmussen – som även ritat Vasakyrkan i Göteborg.

Är en fast balkbro av järn i två spann, 18 meter bred och en segelfri höjd om 2,10 meter.

Har förändrats och förstärkts vid flera tillfällen under åren för att klara den tunga trafiken.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS