Nordstan tar krafttag mot rån och terror

ANNONS
|

Redan i dag finns flera kameror uppsatta på de allmänna utrymmena runt om i Nordstan. Men villkoren för att använda dem är hårda för samfällighetsföreningen som äger inomhusgatorna.

De får inte vara påslagna under varuhusets öppettider annat än vid särskilda bråk- eller utrymningslarm. Inte heller finns tillåtelse att spara inspelningarna – något som polisen flera gånger efterfrågat vid brottsutredningar.

Men nu talar mycket för att förutsättningarna kommer att ändras. I en dom från förvaltningsrätten ges föreningen utökade rättigheter. I domslutet anger förvaltningsrätten bland annat den ökade terrorismen i Europa som ett skäl till att stärka övervakningen på särskilda offentliga platser.

ANNONS

Föreningen kommer nu att ha möjlighet att ha kamerorna igång dygnet runt samt rätt att spara allt bildmaterial i 30 dagar för att bättre kunna bistå polisen.

– Det kommer att hjälpa oss att utreda brott som har skett om vi får bevisning. Det kan också ha en viss avskräckande effekt. Jag tycker att det är jättebra, säger Anders Börjesson som är lokalpolisområdeschef i city.

"Väldigt bra med bilder"

Polisen kommer endast ha möjlighet att titta på bilderna om påföljden för den misstänkta brottsligheten kan innebära minst sex månaders fängelse. Något som inkluderar flera av de brott som anmäls i Nordstan varje år – varav fickstölder står för en stor andel.

– Om man stjäl något som någon bär på räknas det som grov stöld. Men det här gäller även misshandel och personrån. Sedan löser inte filmen hela problematiken, men det är väldigt bra med bilder på gärningsmannen. Om vi sedan får honom namngiven och utpekad så har vi kommit en bra bit på vägen, säger Anders Börjesson.

Han vill emellertid balansera bilden av brottsligheten i Nordstan något. Även om antalet fickstölder i varuhuset sticker ut i statistiken menar han att det finns andra platser där våldsbrott eller personrån är mycket vanligare.

– Det tycker jag är viktigt att förmedla. I Göteborg är stråket med Avenyn, Vasagatan och Järntorget värre drabbat. Att det är fler fickstölder i Nordstan är ingenting konstigt. Där många människor samlas passar tjuvarna på att stjäla, säger han.

ANNONS

Överklagades av myndighet

Redan i oktober godkände länsstyrelsen Nordstans ansökan om den ökade kameraövervakningen. Något som Datainspektionen sedan överklagade.

– Vi ansåg inte att det som presenterades i utredningen vägde över integritetsintresset, säger Malin Ricknäs som är jurist på Datainspektionen.

Men i stora drag fick inte myndigheten gehör för sina yrkanden hos förvaltningsrätten. En knäckfråga i målet var huruvida Nordstan ska ses som ett varuhus eller som en allmän gata.

– Vi bedömer att det är ett högre integritetsintresse på gator och torg. Och Nordstan är inte riktigt en vanlig galleria. Det är många besökare och många serveringar. Vi anser att det höjer integritetsintresset, säger Malin Ricknäs.

Ännu har inte Datainspektionen bestämt om de ska överklaga domen vidare till kammarrätten. Om målet inte når den högre instansen vinner domen laga kraft den 13 juni. GP har varit i kontakt med representanter från Nordstans samfällighetsförening som vill avvakta tills dess innan de uttalar sig.

FAKTA: Brott i Nordstan

Antalet anmälda brott i Nordstan 2012-2016.

  1. 2012: 2890 (Våldsbrott 181, Stölder 1093, Snatteri 961, Övrigt 655)
  2. 2013: 3018 (Våldsbrott 202, Stölder 1028, Snatteri 1075, Övrigt 713)
  3. 2014: 3049 (Våldsbrott 190, Stölder 972, Snatteri 1201, Övrigt 686)
  4. 2015: 3438 (Våldsbrott 181, Stölder 1135, Snatteri 1455, Övrigt 667)
  5. 2016: 3250 (Våldsbrott 140, Stölder 1234, Snatteri 1247, Övrigt 629)

Kategorin övrigt rymmer bland annat narkotikabrott och bedrägerier.

Källa: Polisen

ANNONS