Neutrala ungdomsföreningen kan förlora bidrag

ANNONS
|

Neutrala ungdomsföreningen fick stort utrymme som en av de lokala motkrafterna i Biskopsgården i samband med höstens skjutningar. Flera medier gjorde reportage om föreningens projekt för personer som vill lämna gängmiljön.

Men nu ifrågasätts det kommunala stödet till föreningen sedan en projektanställd vid stadsdelsförvaltningen Västra Hisingen anmält att han bland annat hotats med pistol inne i föreningens lokal i samband med ett bråk.

Han ska dessutom ha uppmanats att dra tillbaka polisanmälan vid ett möte inne på föreningens kontor. Något som kan utgöra övergrepp i rättssak.

–Vi har ställt frågor till föreningen för att reda ut hur deras demokratiska inställning egentligen är. Jag kan inte bidra till att ge pengar till en verksamhet som vi inte är helt på det klara med vad de står för i viktiga frågor, säger Michael Göransson, chef för kultur och fritid i Västra Hisingen.

ANNONS

Polisanmälan har gjorts av den anställde själv, men med stöd av förvaltningen. Enligt anmälaren är upprinnelsen ett bråk i föreningens lokaler, där han var på sin fritid. Han uppger att han fått ta emot hot i en diskussion om föreningens ungdomsarbete. Vid ett senare tillfälle ska han ha misshandlats av maskerade män på en annan plats i Biskopsgården, en händelse som anmälaren kopplar till den tidigare diskussionen.

När polisanmälan blev känd av föreningen i början av mars uppger anmälaren att han togs in på föreningens kontor och där utsattes för nya hot och uppmanats att dra tillbaka anmälan.

Utredningen ligger nu hos åklagare.

–Neutrala ungdomsföreningen har betytt mycket och spelat en viktig roll för stadsdelen i många år, men vi får inte ge bidrag till organisationer som inte agerar fullt ut i demokratisk anda, säger Michael Göransson.

Förvaltningen har kallat till möte med föreningen för att diskutera det inträffade och även ledande stadsdelspolitiker kommer vara med.

Från Neutrala ungdomsföreningens sida ställer man sig frågande till hela händelsen.

Enligt föreningens ordförande Abdiazizi Abdulkadir kände de inte till polisanmälan innan kommunen skickade ett brev där de krävde svar på frågor som rörde händelsen.

–Sedan har vi försökt få ut polisanmälan för att själva se vad som ska ha hänt. Det är viktigt att sanningen kommer fram och att vi får reda på sanningen, men än så länge har vi inte läst polisanmälan och kan inte uttala oss om den, säger Abdiazizi Abdulkadir.

ANNONS

Han tycker förvaltningen använder sin makt som ifrågasätter bidraget.

En av dem som pekas ut i polisanmälan är en anställd i föreningen och han nekar helt till brott. Istället har han uppgett för föreningen att han avvisat anmälaren och några till personer för att de skulle ha sysslat med olagligheter i lokalerna.

–Vi tror inte att vår anställde gjort det här, men skulle det visa sig att polisanmälan stämmer kommer han inte få jobba kvar, säger Abdiazizi Abdulkadir.

I höstas skrev GP att en annan anställd i föreningen, enligt polisen, var måltavla för en av de allvarliga skottlossningarna i september förra året. Mannen har i vart fall tidigare haft en aktiv roll i de gängkonflikter som drabbat stadsdelen under många år.

Han dömdes under hösten för flera brott som begåtts under tiden som anställd i föreningens ungdomsarbete, bland annat vapenbrott, misshandel och olaga hot.

I dag arbetar han inte kvar i föreningen och är inte heller medlem, enligt Abdiazizi Abdulkadir.

Fakta: Neutrala ungdomsföreningen

Grundades 1997 av en grupp unga i norra Biskopsgården som tröttnat på att stadsdelen saknade vettiga fritidsaktiviteter.

Bland annat bedriver föreningen ett fotbollslag och olika projekt för att motverka kriminalitet av olika slag.

Ett av projekten är Hoppets allians där föreningen samarbetar med Röda korset, fotbollsföreningen IFK Göteborg/Samspelet, kommunala Bostadsbolaget, En annan sida av Sverige, Arbetsförmedlingen och Ung & Trygg för att ge alternativ till gängkriminella ungdomar.

ANNONS

Föreningen uppger att man har 200 medlemmar.

ANNONS