Nazisträttegången: "Extremt allvarlig brottslighet"

De tyckte att ledarna för Nordiska Motståndsrörelsen var alldeles för fega. Åtminstone två av de misstänkta ville ta till mer våld i kampen för revolutionen. – De hade radikaliserats, säger åklagaren.

ANNONS
|

Uttrycket används ju numera var och varannan vecka, i sammanhang som gäller terrorism och muslimska fundamentalister.

Här handlade det om svenska högerextremister, personer anklagade för en serie bombattentat i Göteborg.

När rättegången inleddes hävdade åklagare Mats Ljungqvist att den så kallade radikaliseringsprocessen matades med bränsle när de två yngre männen sensommaren 2016 besökte S:t Petersburg.

Där tränades och utbildades 23-åringen och 20-åringen av medlemmar i den paramilitära Ryska imperiska rörelsen, ett sällskap som samarbetat med Nordiska Motståndsrörelsen (NMR).

"Politiska motiv"

I sms-kontakt mellan männen, som redovisades på storbild, framgick tydligt att de ansåg att ledningen för NMR var för svag och rädd för mer kraftfulla våldshandlingar.

ANNONS

23-åringen och 20-åringen förespråkade, kort och gott, mindre snack och mer action. Och agerandet tycks ha skett utan sanktioner från organisationen.

– Tre sprängladdningar utplacerade, varav två exploderade. Här finns politiska motiv, politiska syften. Det här är mycket ovanlig och extremt allvarlig brottslighet, betonade Mats Ljungqvist.

Han tillade:

– Vissa har tyckt att vi borde ha åtalat för terrorbrott. Och jag har full förståelse för dem som ser detta som terroristhandlingar i någon typ av semantisk mening.

Nu har åklagaren stannat vid mordförsök och allmänfarlig ödesläggelse.

Tillhör samma "kampgrupp"

Alla tre misstänkta tillhör (eller har tillhört) samma "kampgrupp" inom Nordiska Motståndsrörelsen.

Bevisningen består av indicier som är avsedda att bygga en stabil kedja, för framtida fällande domar.

• De tre sprängladdningar är uppbyggda på samma sätt.

• Den 23-årige huvudmannens DNA finns på två av bomberna.

• Dynamit och elektriska kablar härrör från 50-åringens förråd.

• Rördelar, äggklockor och plastlådor har köpts in strax före och figurerar därefter i anslutning med alla attentat.

– Det har handlat om "fara för liv och hälsa" vid samtliga tre tillfällen, säger åklagaren.

Väljer att tiga

Hur 23-åringen – den ende som påstås ha medverkat i alla tre brotten – ser på anklagelserna mot honom fick vi inte veta.

– Han har valt att utnyttja sin rätt att tiga och inte låta sig förhöras inför domstolen, konstaterar advokat Michael Hansson.

ANNONS

En som däremot pratade var den 50-årige mannen. Att han förvarade sprängmedel i anslutning till sitt nybygge på en mindre ort i Västergötland hade enligt honom sin förklaring:

– Vi har ett livsprojekt, jag och min familj. Vi rustar upp en gammal fastighet. I samband med det behöver vi spränga bort stubbar och göra en källare till huset.

"ingen Nazist"

50-åringen, verbal och eftertänksam, menade att han inte alls är någon extremist eller nazist.

– Jag gick med i NMR för att arbeta parlamentariskt. Jag har aldrig förespråkat våld. För mig är detta inte ett korståg mot människor av annan etnicitet.

50-åringen har tidigare anmält att någon stulit sprängmedel från hans byggarbetsplats.

Åklagaren:

Tror du att dina kamrater här, 23-åringen och 20-åringen, har tagit dynamiten och sprängkapslarna när de arbetat på ditt hus? Utan att du vetat om det?

– Jag tänker inte sitta här och spekulera, svarade mannen.

Fakta: Bombrättegången

Målet gäller tre planerade bombattentat utförda under vintern. Vid det ena tillfället detonerade dock inte sprängladdningen.

De tre åtalade är kopplade till nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen.

De tre brotten:

Attentatet mot vänsterfästet Syndikalistiskt Forum på Övre Husargatan, den 11 november i fjol. Här misstänks endast den 23-årige mannen.

Attentatet mot Hotell Formula One på Axel Adlers gata, då ett anläggning för nyanlända, den 5 januari i år. En person fick mycket allvarliga skador och tvingas leva resten av livet med bestående men. Här misstänks 23-åringen tillsammans med en 50-årig man.

Attentatet mot Lilleby Camping, ett planerat mellanboende för flyktingar, den 25 januari. Här misstänks 23-åringen, 50-åringen och en 20-årig man.

Trion förnekar brott i samtliga fall.

ANNONS