Natalie, 17 – framtiden för svenska försvaret

De har varit manliga bastioner – försvarsmakten, polisen och tullen. Och även om de kvinnliga medarbetare sedan länge är en självklar del av yrkeskårerna, är de fortfarande i minoritet. För att bredda basen visade tre av de uniformsklädda yrkena upp sig i Nordstan under kvinnodagen. En av de intresserade var Natalie Karlsson, 17 år.
– Jag vill göra lumpen, säger hon.

ANNONS
|

En stor militärjeep och en tullbil i form av en större suv står uppställda i Nordstan under söndagen. På en affisch med en kvinna i uniform står det: ”Må bäste man vara kvinna.”

När GP först kommer till utställningen vid Nordstadstorget är det en viss manlig övervikt av intresserade som cirkulerar kring de välutrustade fordonen – tullens bil är full med utrustning som kan detektera kemiska, biologiska, radioaktiva och explosiva ämnen. Men efterhand dyker alltfler tjejer och kvinnor upp och börjar tala med de kvinnliga representanterna för yrkesgrupperna som står runt fordonen.

– Vi har märkt att folk faktiskt inte märker att vi bara är kvinnor här idag på kvinnodagen. Och det ser jag som positivt, säger Linda Tengdahl, rekryteringskoordinator på Försvarsmakten som ansvarar för arrangemanget i Nordstan.

ANNONS

Prova-på-helg för att känna på lumpenlivet

En av de intresserade som börjar prata med Linda Tengdahl och hennes kollegor är Natalie Karlsson, 17 år från Partille.

– Jag skulle vilja mönstra och göra lumpen, förklarar hon.

Linda Tengdahls kollega Elin Johansson räcker ett par broschyrer till Natalie Karlsson – den ena handlar om en ”military weekend” som personer över 18 år kan anmäla sig till för att pröva på att sova i tält med mera.

– Om du blir kallad till mönstring är det ju fysiska test, ett intelligenstest och även en psykologisk utvärdering, säger Linda Tengdahl.

– Blir du inte kallad kan du söka ändå.

Viktigt med självförtroende

Rekryteringskoordinatorn Linda Tengdahl konstaterar att det är mycket viktigt för Försvarsmakten att locka fler kvinnor.

– I det urval av 17-18-åringar vi kallar till mönstring så är det färre kvinnor som fyller i att de är intresserade av att göra militärtjänst och medan de unga männen ofta fyller i att de är lämpliga tror kvinnor oftare att de inte är det – de har sämre självförtroende. Det behöver vi ändra på.

Senaste statistiken från Försvarsmakten visar att bland anställda officerare, soldater och sjömän är cirka tio procent kvinnor.

– Det ser olika ut på olika delar av Försvarsmakten. Det blir helt klart bättre i de miljöer där de är blandat mellan könen. Försvarsmakten växer nu och de som gör militärtjänst nu är rekryteringsunderlag för att bli framtida officerare och yrkessoldater, säger Linda Tengdahl.

ANNONS

En som är mer intresserad av själva fordonen och prylarna som delas ut av Tullverket är Anastasia Semic, 5, som är där med mamma Stephanie. Polisinspektören Anna Kofoed gör en high-five med Anastasia och börjar bolla med en ballong med henne.

– De är jättepositivt att polisen och de andra visar upp sig här idag i ett positivt sammanhang, jag tror det betyder mycket, säger Stephanie Semic.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS