Myndigheter oroas över UV-lampor på boende för äldre

Flera myndigheter är oroliga över att UV-lamporna på Fallströmmens korttidsenhet ger motsatt verkan och utsätter personal och boende för risker.
– Jag har lite svårt att se att det skulle vara helt säkert och effektivt samtidigt, säger Katarina Olofsson, inspektör på Elsäkerhetsverket.

ANNONS
|

På Arbetsmiljöverket värnar man arbetstagarnas hälsa. Enligt myndigheten används UVC-lampor i dag i livsmedelsbutiker ovanför frukten och inom vården för att rengöra medicinska instrument.

LÄS MER:UV-lampor dödar virus på boende – experter skeptiska

– Det finns gränsvärden för den här typen av strålning. Här ska arbetsgivaren följa våra föreskrifter, som är ett slags förtydligande av arbetsmiljölagen, säger Per Nylén, avdelningsdirektör på Arbetsmiljöverket.

I fallet med de tre UV-lamporna på Fallströmmens korttidsenhet i Mölndal kan han inte säga om några gränsvärden har överskridits eller inte. Det viktiga är att arbetsgivaren, Mölndals kommun, har gjort en riskanalys av hur personal och boende utsätts.

– Det beror helt på hur länge de har exponerats, om de bara går förbi, på avståndet till lamporna och durationen, det vill säga hur länge man exponerats för strålkällan, säger Per Nylén.

ANNONS
Bild: Privat

Eva Klang Vänerklint, förvaltningschef på vård- och omsorgsförvaltningen i Mölndals stad, förklarar att en ordentlig riskbedömning har gjorts av lamporna. Kommunens hälsovårdsteam har tillsammans med ansvarig sjuksköterska gjort undersökningen, men alla dessa personer är på semester för tillfället.

– Jag är jättetrygg med deras riskbedömning, säger Eva Klang Vänerklint.

Hon är också trygg i att lamporna är CE-märkta.

– Tillverkaren försäkrar att produkten uppfyller de väsentliga hälso-, miljö- och säkerhetskraven i relevanta direktiv, säger hon.

Men är ni säkra på att både personal och de boende är trygga?

– Ja, det är vi. Just strålningen har vi tittat på och allt är väldigt nogsamt genomgått innan.

På Elsäkerhetsverket har man inte hört talas om att UVC-lampor används på allmänna ytor.

”Jag har lite svårt att se att det skulle vara helt säkert och effektivt samtidigt, säger Katarina Olofsson, inspektör på Elsäkerhetsverket om UVC-lamporna i Mölndal.
”Jag har lite svårt att se att det skulle vara helt säkert och effektivt samtidigt, säger Katarina Olofsson, inspektör på Elsäkerhetsverket om UVC-lamporna i Mölndal. Bild: Privat

– Vi vet att man sedan tidigare steriliserar saker med strålningen från UVC, till exempel inom vattenrening. Men då är det ingen människa som är därinne, säger Katarina Olofsson, inspektör på Elsäkerhetsverket.

Hon förklarar att det är det viktigt med tydliga regler kring användningen och att människor utsätts för en begränsad dos strålning.

Hur utförligt och bra testade UVC-lamporna i Mölndal är vet hon inte. Det ligger på företaget själva att testa och kontrollera att en produkt är säker.

ANNONS

– Jag har lite svårt att se att det skulle vara helt säkert och effektivt samtidigt, säger hon skeptiskt.

Lamporna väl testade och säkra enligt företaget

På Lumenlabs Nordic, som ansvarar för UVC-lamporna i Mölndal, menar man att deras filtrerade Far UVC-lampor är säkra.

– Vi har gjort över hundra studier om detta. Vi har massvis med studier på att dom är ofarliga, CE-märkta och godkända för användning, säger Dennis Sahlström, produktexpert och en av två anställda i Norden.

Dennis Sahlström, produktexpert på Lumenlabs Nordic.
Dennis Sahlström, produktexpert på Lumenlabs Nordic. Bild: Privat

Lamporna finns även på ett kontorshotell i Helsingborg och man för just nu samtal med flera större byggföretag som visat intresse. Tekniken har utvecklats sedan år 2013, förklarar Dennis Sahlström, som tror att det kommer växa sig större även i Sverige.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS