MP vill storsatsa på förorten – efter polismordet

Efter polismordet för ett år sedan tog Miljöpartiet initiativ till en haverikommission. Nu vill partiet gå vidare och lanserar 50 förslag för att lyfta utsatta områden, till en årlig kostnad av omkring 300 miljoner kronor.
– Vi vill aldrig se en upprepning av det som hände, säger kommunalrådet Karin Pleijel.

ANNONS
|

På torsdag är det ett år sedan polisen Andreas Danman mördades i Biskopsgården. Efter mordet stod det klart den 17-årige gärningsmannens mamma vid flera tillfällen försökt få myndigheternas hjälp – utan resultat.

Det gjorde att Karin Pleijel (MP) lyfte frågan om en haverikommission.

– Vi måste satsa brett för att komma tillrätta med problemen. Haverikommissionen visade att insatserna kommer för sent, är för små och att vi inte är tillräckligt lyhörda, säger hon.

Skolan enskilt viktigast

Det program som partiet går till val på är just brett. Totalt omfattar det 50 punkter – 12 av dem rör skolan: det handlar om fler lärare, stärkt elevhälsa, arbete mot machokultur och ett stort fokus på tidiga insatser.

ANNONS

– I Finland får en stor andel av barnen extra stöd i tidigare år. Här väntar vi till åttan och nian. Vi måste fånga upp de här barnen väldigt tidigt, gärna med Finland som förebild, säger Karin Pleijel.

Hon säger att skolan är det enskilt viktigaste området att få ordning på och att inga föräldrar i Göteborg ska behöva fundera på om den skola som ligger närmast har tillräckligt hög kvalitet.

Skolan ska också vara navet för kvällsaktiviteter och mötesplatser där även föräldrar och civilsamhälle kan vara delaktiga.

Leila Ali: ”människor misstänkliggörs”

Riksdagsledamoten Leila Ali, som själv bor i Angered, tycker att den politiska debatten om utsatta områden hamnat väldigt snett. Hon säger att de som bor i utsatta områden misstänkliggörs, att människor framställs som en belastning och att det läggs förslag som hotar rättssäkerheten.

– Om vi ska komma till bukt med segregationen och kriminaliteten, så måste vi ta tag i islamofobi, rasism och jobba med klassklyftor, säger hon.

Riksdagsledamoten Leila Ali (MP) och kommunalrådet Karin Pleijel (MP) ser integration som en ömsesidig process och att det måste vara tillitsbaserat.
Riksdagsledamoten Leila Ali (MP) och kommunalrådet Karin Pleijel (MP) ser integration som en ömsesidig process och att det måste vara tillitsbaserat. Bild: AnnaCarin Isaksson

De trycker på att arbetet med att bryta segregationen måste vara tillitsbaserat. Att det handlar om att bygga relationer.

– Det är få partier som står fast vid att integration är en ömsesidig process. De flesta partier pratar om assimilering i dag. Det krävs att människor möts, säger Leila Ali.

ANNONS

Karin Pleijel konstaterar att de områden som polisen klassar som utsatta blivit för lågt prioriterade från politikens sida under lång tid. Fram till förra valet hade Socialdemokraterna styrt Göteborg under en kvarts sekel, ofta med Miljöpartiet vid sin sida.

Borde gjort mer tidigare

Karin Pleijel medger att man borde agerat tidigare.

– Det är många faktorer som gjort att vi hamnat där vi hamnat. Vi borde ha varit mer lyhörda för de signaler som funnits tidigare.

Leila Ali håller med om att alla partier, oavsett färg, gjort för lite.

– Nu är vi vid en punkt där det gått alldeles för långt. Men vi är lösningsorienterade och det går att lösa problemen, men det kommer att ta tid.

Om alla förslag i Miljöpartiets 50-punktsprogram skulle genomföras blir den årliga kostnaden någonstans mellan 200 och 300 miljoner kronor, enligt partiets beräkningar. I den summan ingår inte investeringskostnader för ett nytt kulturhus i Biskopsgården, som man också vill bygga.

– Det är vad vi går till val på att förhandla in. Vissa delar blir säkert lättare, andra svårare, säger Karin Pleijel.

LÄS MER:Moderat miljardsatsning på ökad trygghet i Göteborg

LÄS MER:Socialdemokraternas vallöfte: Flyktingstopp i Göteborgs förorter

LÄS MER:Socialdemokraterna lovar pengar till språklyft

50 punkter för utsatta områden

Miljöpartiet går till val på ett 50-punktsprogram för att komma tillrätta med situationen i utsatta områden.

Skolan: Höjd lärartäthet, satsning på läsning och tidiga stödinsatser.

Satsningar på kultur och fritid: Fritids till alla elever, bemannade lekplatser, kulturhus i Biskopsgården.

Socialtjänst: Ökad bemanning, satsningar på arbetsvillkor och kompetens, utveckla avhopparverksamhet.

Arbete och vuxenutbildning: Meningsfulla feriejobb, låga trösklar in i arbetslivet, fokus på kvinnor.

Stadsutveckling: Eget bostadsbolag i Biskopsgården med boende i styrelsen, rusta upp torg och förtäta, bygg småhus och radhus i utsatta områden och hyresrätter i områden där småhus dominerar.

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS