Motorcykelgänget vill förbjuda kärnvapen

I skinnväst och tryckta tröjor rullade de in på Götaplatsen – motorcykelknuttar mot kärnvapen.
– Det här är inte bara fiktion längre, det är verklighet, säger grundaren Réal Laplaine.

ANNONS
|

Lördagen bjöd på nästintill perfekta förhållanden för en motorcykeltur. Till slut. Prognosen hade fram till lördagsmorgonen visat på sämre väder.

– Det är synd. Jag tror att vi hade varit dubbelt så många här i dag om prognosen varit annorlunda, säger Bosse Holmgren som är med i ”Man”, Mc:s against nukes (motorcyklister mot kärnvapen).

Ett dussintal motorcyklar hade ändå funnit vägen till Götaplatsen på lördagen för att genomföra en aktion mot kärnvapen.

– Vi är här för att sprida information. För att göra folk medvetna om hur många kärnvapen som faktiskt finns och vilket hot de utgör, säger Réal Laplaine, grundare av både ”Man” och initiativet ”Ban”, Ban all nukes (Förbjud alla kärnvapen).

ANNONS

Vill förbjuda kärnvapen

Kanadensaren Réal Laplaine, som för tio år sedan hittade till Göteborg via Hollywood och kärleken till sin svenska fru, är författare till yrket och skriver inte sällan thrillers innehållande kärnvapeninslag. Intresset för kärnvapen, och inte minst för att förbjuda dem, har funnits länge.

– Jag startade det initiativet ”Ban” efter att Vladimir Putin invaderade Ukraina. För det här är inte bara fiktion längre, det är verklighet, säger Laplaine och fortsätter;

– USA hävdade att atombomberna över Hiroshima och Nagasaki skulle stoppa ett nytt världskrig och på så sätt fungera fredsskapande. Men bomberna fick snarare motsatt effekt.

”Krävs bara en”

I dag finns omkring 15 000 kärnvapen i världen och de är betydligt starkare än atombomberna som föll över Hiroshima och Nagasaki.

Efter att icke-spridningsavtalet (NTP) trädde i kraft 1970 fick fem länder – USA, Ryssland, Kina, Storbritannien och Frankrike – rätt att behålla sina kärnvapen. Utöver det finns kärnvapen i ytterligare fyra länder – Indien, Pakistan, Israel och Nordkorea.

– Få vet att hur många kärnvapen som finns – och det läskiga är att det bara krävs en person för att trycka på knappen och avfyra dem, säger Réal Laplaine.

– Det läskiga är också vilka effekter det kan få, inflikar Bosse Holmberg, klädd i skinnväst och en tröja tryckt med ”Ban”-loggan.

ANNONS

Holmberg tar Tjernobylolyckan som exempel. För även om olyckan inträffade långt bort påverkade den även Sverige – och då handlade det om ett haveri på ett kärnkraftverk som gör allt för att det radioaktiva avfallet inte ska spridas.

– Ett kärnvapen är däremot byggt för det motsatta. Det är otäckt, säger Bosse Holmberg.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS