Moské i Göteborg tömd efter bråk

Friskväderstorgets källarmoské fick tömmas på folk efter ett bråk mellan två grupperingar. Nu kallar kommunen till extramöte för att lösa konflikten som skapar oro i Biskopsgården.

ANNONS
|

Moskén tömdes vid sjutiden på onsdagskvällen efter att några medlemmar krävt att få tillgång till lokalen som de anser sig ha rätt till.

– Det blev bråk och man beslutade sig för att tömma lokalen. Men vi har inte upprättat några anmälningar, säger polisens presstalesman Stefan Gustafsson.

GP har tidigare skrivit om den pågående konflikten där flera medlemmar anklagat moskéns imam för att ha tagit makten genom förfalskade protokoll. På ett årsmöte som finns dokumenterat på film valdes en styrelse som snabbt ändrades efter att ett protokoll från ett påstått extramöte lämnades in till kommunen. Flera vittnar dock om att extramötet aldrig ägt rum.

ANNONS

Alla bidrag stoppades

Händelsen polisanmäldes och den utpekade imamen höll därefter en fredagspredikan där han tog upp de som polisanmält honom och jämförde personer som går emot moskén med mordbrännare och mördare. Något som flera upplevde som hotfullt.

I samband med GP:s artiklar meddelade Idrotts- och föreningsförvaltningen, som de senaste åren betalat ut hundratusentals kronor i lokalbidrag till moskén, att man fryst alla bidrag tills vidare. Man meddelade också att man planerade att delta på nästa årsmöte för att kontrollera att allt skulle gå korrekt till.

Men så blev inte fallet. I januari hölls istället två separata årsmöten där två helt olika styrelser valdes. Den grupp knuten till den kritiserade imamen har i dag fortfarande kontroll över lokalen.

– Jag hade tyvärr inte möjlighet att delta. Men vi kommer att arbeta vidare med detta. Det är möjligt att grupperna får gå skilda vägar, säger Mats Morian på Idrotts- och föreningsförvaltningen som tidigare sagt att han skulle delta.

Namninsamling i protest mot kommunen

Den grupp som inte tillhör imamen har nu börjat samla in hundratals namnunderskrifter som en protest mot hur kommunen skött situationen i Biskopsgården. Under onsdagskvällen besökte de moskén med kravet att få tillgång till lokalen, ett tilltag som alltså slutade med att polis fick rycka in och att lokalen tömdes på folk.

ANNONS

– Kommunen har svikit oss. Vi har gjort allt korrekt och gett dem bevis för alla felaktigheter i föreningen. Hur ska vi kunna lita på myndigheter om de gör så här, säger Xassan Ismael som var en av de som protesterade.

Den andra gruppens ordförande Abdinasir Abdullah håller dock inte med.

– Vi har inte gjort något fel. De andra gör allt för att svartmåla oss och för att försöka ta över föreningen. Det har varit ett kuppförsök, säger Abdinasir Abdullah.

Anklagas för att vara islamister

En pajkastning pågår nu mellan båda grupper där de anklagar varandra för att vara allt från islamister till att vägra släppa ifrån sig makten av ekonomiska skäl. Båda grupperingar menar att en somalisk klankonflikt också spelar in. Många menar även att den eskalerande konflikten skapat mycket oro bland de boende i området.

Även Jahja Zeqiraj (S), ordförande i Västra Hisingens stadsdelsnämnd är bekymrad över situationen.

– Det är pajkastning åt båda hållen. Jag har inte sett några belägg för att någon skulle vara extremist, utan det verkar mer handla om att båda grupper vill ha den här lokalen av strategiska skäl. Den är belägen mitt i ett bostadsområde, vilket inte alls är bra egentligen, säger Jahja Zeqiraj.

Kallar till extrainsatt möte

Han har nu gett i uppdrag till stadsdelsförvaltningen att faktagranska alla protokoll efter att man hittat tveksamheter även från de senaste mötena. Han har även kallat till ett extrainsatt möte om två veckor där man ska försöka medla mellan de två grupperingarna.

ANNONS

– Det är ganska oortodoxt att vi går in så här och lägger oss i vad en enskild förening gör. Men vi ansvarar för de boende i området och den här konflikten har haft så pass stor inverkan, säger Jahja Zeqiraj och fortsätter:

– I den bästa av världar skulle vi inte ha sådana lokaler just bland bostadsområden där det rör sig så mycket folk. När det gäller andra föreningar har det till och med varit skottlossning. Det är läxan till oss på förvaltningen. Att klämma in källarmoskéer och de etniska föreningarna bland bostadsområdena som man gjort är inte bra, säger Jahja Zeqiraj.

ANNONS