Kampanjarbete i Skår.
Kampanjarbete i Skår.

Moderaterna jobbar i motvind

ANNONS
|

Han tar på sig ryggsäcken med informationslapparna och börjar beta av Sankt Sigfridsgatan. Johnny Magnusson, regionråd och före detta kommunalråd i Göteborg, är med på kvällens kampanjarbete i Skår. Här är Moderaterna hemma, mer än 50 procent röstade på partiet i förra valet.

Mats Brodefors är kampanjansvarig i kväll. Han delar ut vilka gator som ska betas av. ­Pekar och visar. De flesta går två och två, men Johnny Magnusson kör solo.

Han hamnar först hos en 94-åring som inte behöver övertygas.

–Jag har röstat på er så länge jag kan minnas!

Valrörelsen är igång sedan några veckor och statsminister Fredrik Reinfeldt har gett Moderaterna i Göteborg ett prioriterat ­uppdrag: se till att det blir maktskifte.

ANNONS

Men Johnny Magnusson är osäker på om hans parti kommer att lyckas ta över i Göteborg 2014.

–M i Göteborg har ingen tydlig fråga. Det finns ingen tydlig skiljelinje mellan oss och majoriteten, säger han.

Partiet i Göteborg kan bli bättre på att driva frågor som berör människors vardag, sådant som skola, barnomsorg och äldreomsorg, menar Johnny Magnusson.

Socialdemokraterna har tappat röster i Göte­borg de senaste två valen. Men det kommer knappast att bli en promenadseger för Alliansen. Till och med i de egna leden finns en viss tvekan om hur det ska gå 2014.

I den moderata partiorganisationen är missnöjet med den nu­varande ledningen och Jonas Ransgård ganska utbrett. I våras förlorade hans nej-linje till folkomröstning om trängselskatt och i tisdags blev det klart att han inte vann Moderaternas provval.

Johnny Magnusson är alltså inte den ende som tvekar om det egna partiets förmåga. GP har ringt 20 moderater från Göteborg som har olika positioner i partiet. På frågan om det är rätt personer som leder M på kommunnivå svarade åtta av 20 nej eller delvis nej. Argumenten handlar om att M är för lika de rödgröna, att M inte har någon tung profilfråga, att kommunalråden helt enkelt inte håller måttet.

ANNONS

Moderaternas gruppledare Jonas Ransgård beskrivs som för snäll och svag:

”Det krävs ett tuffare och tydligare ledarskap.”

”Vi har både bra och dåliga i ledningen. Ransgård är för svag och otydlig.”

”Det finns en diskussion inom partiet att ledarskapet inte fungerar bra.”

Tio moderater som GP pratat med tycker dock att M-ledningen i Göteborg gör ett bra jobb.

”Vi har ett antal mycket duktiga och erfarna personer som är väl lämpliga att ta över i Göteborg” är ett svar.

Inför 2010 års val var Alliansen och Moderaternas gruppledare Jan Hallberg taggade. Sossarnas vallokomotiv Göran Johansson hade avgått, opinionssiffrorna för den moderatledda regeringen i Stockholm gick uppåt. Äntligen skulle det vara deras tur. Besvikelsen efter valförlusten blev tung och Jan Hallberg valde att avgå efter att ha tillbringat nästan hela sitt politiska liv i opposition.

Nu är det snart val igen. S har styrt Göteborg i snart 20 år. Sedan förra valet har staden kommit att förknippas med sjunkande skolresultat, korruption och skottlossningar. Men det betyder inte att ett maktskifte är självklart.

Statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson säger att både medier och väljare är notoriskt usla på att utkräva ansvar bakåt.

–När vi närmar oss valet handlar bevakningen i väldigt hög utsträckning om framtiden: vad tänker partierna göra, hur ser programmen ut, vilka problem ska lösas under den kommande mandatperioden.

ANNONS

Det är då förtroendet sätts på sin spets. Och vanan hos väljarna. Vilket alternativ är mest beprövat? Vilket lag tror väljarna kan styra stan?

–Moderaterna måste uppfattas som rege­rings­färdiga. Hittills har de inte haft kraften att göra den typen av mobilisering.

Henrik Ekengren Oscarsson jämför med Moderaterna på riksplanet.

–När de lanserade Nya Moderaterna talade de om äntringsstyrka, att de var beredda att gå in. Den typen av offensivt språk skulle kunna fungera här också. De måste bli lite kaxigare.

Frågan är då om de Nya Moderaterna har nått utanför regeringskansliet. Statsvetaren Folke Johansson tycker det är tveksamt.

–Men här är Göteborg inte avvikande. De Nya Moderaterna är ett centralt utformat begrepp som varit framgångsrikt, men inte satt sig så djupt i de lokala moderata organisationerna.

Folke Johansson tror att det lokala val­resul­ta­tet nästa år kommer att vara mycket beroende av hur det går på riksplanet. Han pekar ut äldreomsorgen som en potentiell profilfråga för M.

–Deras väljare är i allmänhet lite äldre. Lyckas de komma bort från diskussionen om vinst i välfärden och visa att privata aktörer är minst lika bra som offentliga men mer kostnadseffektiva kan man vinna väljare.

Problemet är bara att äldreomsorgsfrågan i hög grad förknippas med KD på samma sätt som skolan är en FP-fråga. Den som blir kvar för Moderaterna är trygghet: klotter, skyddat boende för våldsutsatta, bättre belysning på mörka platser. Viktiga frågor men inga man vinner val på, konstaterar Folke Johansson.

ANNONS

I Skår fortsätter Johnny Magnusson att knacka dörr. Han älskar valrörelsen och att träffa folk i strumplästen på farstutrappan. Närmare än så kan man inte komma väljarna. Och det gäller att profilerna i ett parti också ger sig ut.

–Om inte de stora pojkarna och tjejerna är på kan man inte begära att de andra kampanj­arbetarna ska vara det, säger han och knackar på ytterligare en dörr.

Mannen som öppnar har inte tid med politiska budskap.

–Jag känner igen dig! Men jag jobbar och håller på med bokslut, säger han.

Trots att det gått så många år sedan Johnny Magnusson och Göran Johansson (S) var kommunalråd känner många göteborgare fortfarande igen dem. Han tycker att de båda var bra på att vara ute mycket och synas i staden, i tevesoffor och tidningar.

Johnny Magnusson är säker på att de hade åkt till Biskopsgården direkt efter skottlossningarna.

–Jag hade åkt dit för att lyssna på vilka idéer som finns bland de boende. En politikers uppgift är att synas och skapa förtroende bland medborgarna, men helst innan något händer.

ANNONS