Mjölkbonde får stöd av bakterieexpert

ANNONS
|

– När allergi nu är en av våra vanligaste sjukdomar borde opastöriserad mjölk ses som något medicinsk intressant, i stället för något som till varje pris ska hindras, säger Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi och överläkare vid Sahlgrenska akademin.

Roger Jerrhagen driver mjölkgård i Tanumshede men har tillfälligt slagit upp sin försäljning av opastöriserad mjölk på Nordenskiöldsgatan i Göteborg.

– Det är dels för att kunna överleva när mjölkpriserna faller, dels för att jag motsätter mig Livsmedelsverkets hårdare regler för försäljning av opastöriserad mjölk, säger han.

Försäljningen sker genom bilen – allt annat vore direkt olagligt. Det är i dag nämligen förbjudet att sälja opastöriserad mjölk i butik. All försäljning ska ske från gården.

ANNONS

– Bilen får ses som en förlängning av min gård, säger Roger Jerrhagen.

Från den första september skärps reglerna även för den försäljningen. Då får bönder till exempel bara sälja 70 liter opastöriserad mjölk i veckan och måste informera konsumenterna skriftligt om "riskerna med opastöriserad mjölk och hur mjölken ska hanteras" Möjligheterna för mindre mjölkgårdar att dryga ut kassan med pengar från direktförsäljning till konsumenterna försvinner därmed, menar Jerrhagen.

– Det är många mjölkbönder som vill kunna sälja mer opastöriserad mjölk för att gården ska kunna överleva. 70 liter per vecka är då för lite för att göra någon skillnad, säger han.

Livsmedelsverket avråder i sin tur från all konsumering av opastöriserad mjölk.

"Opastöriserad mjölk kan innehålla flera olika typer av bakterier som kan ge allvarliga följdverkningar" skriver myndigheten på sin hemsida och råder små barn, gravida, äldre och sjuka personer att vara extra försiktiga.

I mjölken kan det bland annat finnas ehec-bakterier och magsjukebakterien campylobacter.

Roger Jerrhagens mjölk är dock testad för alla slags skadliga bakterier. Betalat för analysen har Agnes Wold gjort genom sina forskningspengar. Hon är mycket kritisk till Livsmedelsverkets hårdare regleringar av opastöriserad mjölk.

ANNONS

– Vi vet att barn som växer upp på bondgård har betydligt färre allergier än barn som inte gör det. Vi vet också att en faktor till det är att de dricker opastöriserad mjölk – det finns det flera studier som visar, säger hon.

Agnes Wold vill i stället öppna för drickande av mer opastöriserad mjölk – under förutsättning att den genomgått alla nödvändiga tester.

– Det systemet fungerar bra i till exempel Tyskland och Danmark, säger hon.

Varför tror du Livsmedelsverket vill reglera försäljningen?

– Alla myndigheter har olika kultur och just Livsmedelsverket består av många rädda paragrafryttare. De menar inget illa men de skrämmer upp människor i onödan, säger Agnes Wold.

– Det står henne naturligtvis fritt att tycka. Jag anser att vi väger risker mot nytta på ett bra sätt, svarar Mats Lindblad, smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket.

Han utesluter inte att utreda ett system där opastöriserad mjölk får säljas efter att ha genomgått tester. Men tar i stället Finland som exempel.

– Om vi skulle gå vidare med ett sådant system, skulle vi behöva titta på hur till exempel Finland gått tillväga. De införde liknande regler 2012 och har därefter, trots tester av mjölken, haft utbrott av till exempel ehec, salmonella och campylobacter. Det skulle behövas väldigt många tester för att helt förhindra utbrott, säger Mats Lindblad.

ANNONS
ANNONS